Kulič je prepun mirisnih začina, suhog voća i korice limuna i naranče. Unutra su sjedinjeni jaja i maslac, a jednom kad su gotovi ukrašavaju se glazurom od limuna i kandiranim voćem...
Baš je visok: Slatki kruh sa šećernom kapom zove se Kulič
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Mali odmak od pince: Slatka uskrsna peciva Hot Cross Buns
Britanci imaju Hot cross buns, Francuzi brioche de pâques, Nijemci Osterbrot, a Rusija i druge pravoslavne zemlje kulich. Kulich ili kulič je ukusan slatki kruh, po obliku i okusu sličan talijanskom panettoneu, a čak se i peče u istim specijalnim papirnatim kalupima koji se mogu kupiti na internetu. Ako ih trenutno nemate, tome možete doskočiti, primjerice, pečenjem u konzervama od graha ili rajčice. Naravno, prvo ih treba dobro oprati i paziti da rubovi ne budu oštri.
Pokretanje videa...
Kulič je prepun mirisnih začina, suhog voća i korice limuna i naranče. Unutra su sjedinjeni jaja i maslac, a jednom kad su gotovi ukrašavaju se glazurom od limuna, kandiranim voćem i orasima. Ako imate stroj za kruh, tijesto možete započeti miješati u njemu do druge faze, a suho voće dodajte pet minuta prije kraja miješanja.
Kulich / Kulič
- 450 g bijelog brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 1/2 žlice pomiješanih začina (cimet, muškatni oraščić, piment)
- 1/2 žlice cimeta
- 50 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 14 g suhog kvasca brzog djelovanja (2 paketa)
- 210 ml mlakog mlijeka
- 1 tučeno jaje
- 100 g miješanog sušenog voća
- 25 g limunove kore (može i narančine)
Glazura
- 100 g šećera
- sok 1/2 limuna
Ukrasi
- tostirani bademi
- šećerne mrvice
Priprema:
Ako ste se odlučili peći u limenkama, operite ih i osušite, pa u svaku stavite papir za pečenje. Prosijte brašno, sol, začine i cimet u veliku zdjelu za miješanje i utrljajte maslac vrhovima prstiju. Na sredini napravite udubinu te dodajte šećer i kvasac. Brašnu dodajte tučeno jaje i mlijeko te miješajte dok ne nastane mekano, gipko tijesto. Zatim izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Pažljivo dodajte pomiješano suho voće i koricu limuna u tijesto dok se dobro ne sjedine.
Lagano mijesite pet minuta, ili dok ne postane elastično. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga natrag u posudu za miješanje s maslacem, a zatim prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da odstoji jedan sat. Nakon toga ga lagano premijesite pa opet oblikujte u kuglu i ostavite još 30 minuta da se diže. Sada tijesto opet prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i podijelite na šest jednakih dijelova. Svaki komad razvaljajte u kuglu, a zatim u duguljasti oblik cilindra i stavite ih u limenke. Pokrijte krpom pa neka se dižu 25-30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 240°C. Nakon što se peciva nadignu na približno 3/4, stavite ih na lim za pečenje i pecite 25 - 35 minuta dok odozgo ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kulič potom izvadite iz posuda i ostavite da se potpuno ohladi prije glaziranja.
Da biste napravili glazuru, pomiješajte limunov sok i dodajući ga žlicu po žlicu, sve dok ne dobijete gustu smjesu, ali opet dovoljno tekuću da prekrijete gornji dio ovih peciva tako da malo curi i sa strane. Po vrhu pospite ušećerene višnje, bademe ili mrvice.