Obavijesti

News

Komentari 156

Bartulice su kuću izgradili bez dozvola. Agenti o cijeni za koju su prodali: Posao za Poreznu...

Bartulice su kuću izgradili bez dozvola. Agenti o cijeni za koju su prodali: Posao za Poreznu...
5

Što se tiče cijene, kuća ili bolje rečeno zgrada sa četiri stana je prodana za 280.000 eura, a još pet tisuća eura je kupac platio garažu od 24,74 kvadratna metra. Cijena je tako 1.207 eura po četvornom metru stanova

VIDEO

24sata su jutros ekskluzivno objavila ugovor o prodaji kuće majke Stephena Nikole Bartulice koji dokazuje da mu ona nije mogla pomoći da kupi kuću na Prviću. Kuća u Gračanima je prodana u ožujku ove godine, dok je Bartulica kuću na Prviću kupio u prosincu. Bartulica u svom priopćenju o podrijetlu novca nije iznio istinu jer je naveo da je majka kuću prodala krajem 2023. godine i "dobivenim sredstvima odlučila pružiti financijsku podršku sinu Stephenu Bartulici koji je stoga i mogao ući u investiciju kupnje nekretnine na otoku Prviću".

Pokretanje videa...

Šibenik: Pogreška na plakatima Domovinskog pokreta za Europski parlament 00:31

Ali ugovori i stanje u zemljišnim knjigama otkrivaju još zanimljivih detalja. Prvo, majka Božica Bartulica je prilično jeftino prodala kuću u Gračanima s obzirom na tržište. I drugo, Bartuličini otac i majka su kuću 90-ih izgradili bespravno, bez lokacijske i građevinske dozvole, a legalizirali su je tek 2014. godine kada je država omogućila bespravnim graditeljima da legaliziraju nekretnine. 

FOTO Ovo je kuća u Zagrebu koju je majka Stjepe Bartulice prodala za 280.000 eura
FOTO Ovo je kuća u Zagrebu koju je majka Stjepe Bartulice prodala za 280.000 eura

Što se tiče cijene, kuća ili bolje rečeno zgrada sa četiri stana je prodana za 280.000 eura, a još pet tisuća eura je kupac platio garažu od 24,74 kvadratna metra, otkriva ugovor koji smo objavili. Kuća se nalazi u Nadvinoj ulici nedaleko od žičare i izgrađena je zemljištu od 302 kvadrata i ima veliki vrt. Međutim, u njoj su četiri odvojena(etažirana) stana. Stanovi su površine 60 kvadrata u podrumu, 57,7 kvadrata u prizemlju, 57,6 kvadrata na prvom katu i 56,7 kvadrata u potkrovlju. Dva imaju i balkone.

Zagreb: Kuća u Gračanima u ulici Nadvina

Kada se zbroji samo stambena površina ta četiri stana, dolazimo do 232 četvorna metra za cijenu od 280.000 eura. To daje prosjek od 1.207 eura po kvadratu. A podsjetimo, u toj cijeni je i vrt! 24sata su razgovarala s dva iskusna i dugogodišnja agenta iz Zagreba i obojica se slažu da je cijena za Gračane i Zagreb općenito - apsolutno preniska. 

- Stariji stanovi se u Gračanima prodaju po 2.500 eura za kvadrat ako se ne radi o nekretnini koja je potpuna ruina. Definitivno je preniska cijena. Bez problema se za tu nekretninu može dobiti 2.500 ili barem 2.000 eura. Jednostavno ne vjerujem da im je Porezna uprava pristala na tu cijenu jer po njenim tablicama, nekretnine se na tom području prodaju znatno skuplje. Stanovi su etažirani, a u Gračanima baš nedostaje stanova od 50 do 60 četvornih metara, tako da je cijena definitivno nerealna. Ali tim se treba baviti i Porezna uprava - objašnjava nam prvi agent s dugogodišnjim iskustvom. 

Bosanac: Problemi Bartulice dokaz da je Domovinski pokret zapravo 'imovinski pokret'
Bosanac: Problemi Bartulice dokaz da je Domovinski pokret zapravo 'imovinski pokret'

Poreznu upravu spominje jer kupac plaća porez na nekretnine od tri posto vrijednosti. Kada se u ugovor i stavi niska cijena kako bi kupac platio manji porez, oni ga opet razrežu po svojim tablicama u kojima se nalaze kupoprodajni ugovori svih okolnih nekretnina. Porezna uprava može provjeriti i prihode prodavatelja kako bi vidjeli je li im kupac isplatio višu cijenu, osim ako novac nije dan na ruke. 

I drugi agent za nekretnine se slaže da bi se etažirani stanovi u takvoj kući izgrađenoj devedesetih mogli prodati u ožujku za 2.500 eura. 

- Tražene cijene nekretnina su skočile, kao i cijena gradnje. Sada ne bi tamo mogli izgraditi novu kuću bez 2.000 eura po kvadratu, tako da se ova cijena čini preniska. Cijenu bi zaista umanjilo da je kuća nelegalna, ali pošto je legalizirana prije 10 godina, to nije faktor koji toliko utječe - kaže taj agent uz ogradu da ne zna kakvo je stanje unutrašnjosti stanova. 

Plenković nema vremena, a Jandroković poručio: Bartulica mora objasniti svoje prihode
Plenković nema vremena, a Jandroković poručio: Bartulica mora objasniti svoje prihode

Na fotografijama se vidi da kuća nije nova, ali ne izgleda zapušteno i uništeno. Portal Imperijal je dodatno objavio podatak da su Bartuličini roditelji za kupnju devedesetih digli kredit od 81 tisuću tadašnjih njemačkih maraka. A onda su dodatno gradili. U zemljišnim knjigama i dalje stoji zabilježba da je kuća izgrađena bez lokacijske, građevinske dozvole, pa samim tim nema niti uporabnu. Ali u drugom registru dozvola, stoji da su dobili rješenje o izvedenom stanju još u rujnu 2014. godine. To je naziv za dokument kojim se provodila legalizacija.

Zagreb: Kuća u Gračanima u ulici Nadvina

Kuću je inače kupio Dino Dalić, mladi poduzetnik koji ima s partnerom i agenciju za posredovanje u zapošljavanju, odnosno uvoz stranih radnika. Tek jesenas su osnovali tvrtku, pa lani nije imala prihoda, nego gubitak od preko tisuću eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 156

VIDEO