Orašasti plodovi, bogati zdravim masnoćama, otvaraju ukusnu i mirisnu sezonu zimskih kolača koji se tope u ustima, a puno su zdravija varijanta grickalica
Bakine čarolije od oraha i lješnjaka kriju eliksir mladosti
Ukusni orašasti plodovi, kojima su se gostili još stari Rimljani, zdrav su i vrlo važan dodatak koji upotpunjuje okus mnogobrojnih jela. Orasi, bademi, lješnjaci, brazilski oraščići i drugi plodovi obiluju vitaminom E - “eliksirom mladosti”, omega-3 kiselinama važnim za srce i krvožilni sustav, vitaminima kompleksa B te bitnim mineralima. Zbog visokog udjela masnoća često ih se naziva kalorijskim bombama. No njihova je glavna masnoća važna oleinska kiselina, koju sadrži i maslinovo ulje, a koja pomaže snižavanju lošega (LDL) kolesterola u krvi.
Stoga su orašasti plodovi puno zdravija varijanta grickalica od čipsa, tortilla i štapića, a preporučuje se šalica na dan. Iako se dobro slažu i sa slanim jelima, najčešće se koriste kao dodatak desertima. Tako su orasi čest sastojak kolača i voćnih salata, lješnjaci se odlično slažu s čokoladom te tijestima za torte i kolače, a bademi se mogu kombinirati s voćem i različitim slasticama.
Budući da sadrže puno masnoća, orašasti plodovi brzo užegnu u toplim ili vlažnim uvjetima te postanu žućkasti. Zato ih je najbolje čuvati na hladnom, suhom i prozračnome mjestu - u smočnici ili hladnjaku. Dok neočišćeni plodovi mogu stajati mjesecima, oni očišćeni (ako su dobro zatvoreni) u hladnjaku mogu stajati najdulje četiri tjedna.
Lješnjak umjesto brašna
Osim s čokoladom, lješnjak se odlično slaže s medom, marmeladom te savijačama od jabuka i višanja, a mljeveni lješnjaci čak mogu zamijeniti brašno u kolačima.
Sjemenke za alergične
Ljudi koji su alergični na orašaste plodove mogu dodati jelima nasjeckane ili samljevene bundevine i suncokretove sjemenke. One imaju okus sličan orasima, a sadrže i važne hranjive tvari, ističu nutricionisti.
Kolač s bademima i narančama
Sastojci: 2 naranče, 5 jaja, prstohvat soli, 200 g šećera, 250 g mljevenih badema, 2 žlice bademovih listića, šećer u prahu
Operite i narežite naranče. Stavite ih u posudu za kuhanje, dodajte žlicu vode te na slaboj vatri poklopljeno kuhajte 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C, a oblik za pečenje obložite papirom. Mikserom usitnite naranče. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Posolite bjelanjke i istucite čvrst snijeg. Dodajte 100 g šećera te tucite još minutu. Umutite žumanjke i preostali šećer. Dodajte narančinu kašu, bademe i snijeg. Stavite tijesto u oblik, pospite ga bademovim listićima i pecite 50-55 minuta. Ako je potrebno, nakon pola sata prekrijte ga aluminijskom folijom. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Kolač s datuljama i orasima
Sastojci: 200 g suhih datulja, 50 g maslaca, žlica sode bikarbone, 150 g šećera, 2 jaja, 300 g brašna, 2 žlice praška za pecivo, žličica i pol začina za medenjake, prstohvat soli, 120 g oraha
Zakuhajte 250 ml vode. Izvadite datuljama koštice. Stavite u posudu datulje, maslac i sodu bikarbonu te ih prelijte vrućom vodom. Miješajte da se maslac rastopi te ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem oblik za pečenje te na dno stavite papir. Pjenasto umutite šećer i jaja. Umiješajte mješavinu s datuljama, prosijano brašno, prašak za pecivo, začine za medenjake i sol. Stavite tijesto u oblik za pečenje te ga u prethodno zagrijanoj pećnici pecite od 60 do 90 minuta da se kolač dobro digne i ispeče.
Kuglof s bademima
Sastojci: 40 g badema, limun, 40 g svijetlih grožđica, 220 g maslaca, 120 g šećera u prahu, 4 žumanjka, žličica ruma, 220 g brašna, 45 g škrobnog brašna, vrećica praška za pecivo, 125 ml mlijeka, 3 bjelanjka, šećer u prahu
Prelijte bademe vrućom vodom i ostavite da stoje nekoliko minuta. Ogulite ih i narežite na štapiće. Operite i obrišite limun te naribajte koru. Operite i posušite grožđice. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izmiješajte maslac, šećer u prahu i žumanjke. Dodajte rum, limunovu koricu, bademe i grožđice. Izmiješajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. S mlijekom ih postupno žlicom dodajte masi. Istucite snijeg od bjelanjaka i umiješajte ga u tijesto. Oblik za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom. Stavite u njega tijesto i pecite oko 60 minuta.
Torta od lješnjaka
Sastojci: tijesto: 140 g lješnjaka, 10 jaja, 170 g šećera; nadjev i ocaklina: vrećica ocakline od lješnjaka, 250 g slatkog vrhnja, 40 g nasjeckanih lješnjaka, 20 g šećera, vrećica vanilin šećera
Zagrijte pećnicu na 180°C. Popržite lješnjake u pećnici, ogulite im kožu i sitno ih sameljite. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. U posudi izmiješajte žumanjke, lješnjake i šećer. Istucite snijeg od bjelanjaka i umiješajte ga u tijesto. Oblik za pečenje obložite papirom, stavite tijesto te ga 50 minuta pecite u prethodno zagrijanoj pećnici. Nakon što se sat vremena hladi, izvadite kolač iz oblika. Rastopite ocaklinu u posudi uronjenoj u vruću vodu. Istucite slatko vrhnje pa dodajte orahe, šećer i vanilin šećer. Poprečno prerežite tortu na dva dijela. Nadjevom premažite donju polovicu pa na nju stavite gornju. Tortu premažite ocaklinom. Prema želji, ukrasite orasima.