Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bakalar: Može na crveno, na bijelo ili kao složenac

Bakalar: Može na crveno, na bijelo ili kao složenac
1

Bakalar na bijelo može se pripremiti kao namaz, tako da se kuhani usitnjeni bakalar pomiješa s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i solju

Bakalar na bijelo izvorno je talijansko jelo a sprema se s tučenim vrhnjem. U Dalmaciji, taj naziv označava dva različita jela. Može se pripremiti kao namaz, tako da se kuhani usitnjeni bakalar pomiješa s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom, solju i paprom. Ili se bakalar na lešo poslužuje s kuhanim krumpirom. Kod pripreme bakalara na crveno, kuhani bakalar dodaje se na proprženi luk s maslinovim uljem, kratko propirja i zalije vodom u kojoj se kuhao bakalar. Potom se dodaje nasjeckani češnjak, peršin, papar i koncentrat rajčica. Na kraju se stavlja krumpir narezan na ploške i kuha na laganoj vatri. No bakalar se također može pržiti, pohati, slagati kao složenac te pripremati u juhi s mrkvom i porilikom.

BAKALAR NA FIRENTINSKI
Sastojci: kg bakalara, 1/2 šalice malsinova ulja, 2 režnja češnjaka, svježe mljeveni papar, bijelo vino, 250 g rajčica iz limenke, sjeckani peršin
Na ulju popržite češnjak. Dodajte bakalar izrezan na komade. Čim jedna strana potamni, oprezno je preokrenite. Dodajte prstohvat papara (sol nije potrebna) i podlijte s malo bijelog vina. Dodajte rajčice i nastavite pirajti nekoliko minuta da se umak zgusne. Pospite peršinom. Obično se poslužuje uz kuhani grašak.

BAKALAR S UMAKOM OD PAPRIKE
Sastojci: 750 g namočenog bakalara, paprika srednje veličine ili 2 male različitih boja, 2 režnja češnjaka, 4 žlice octa, sol i papar po ukusu, brašno, suncokretovo ulje za prženje
Očistite ribu od kože i kostiju te je narežite na komadiće. Uvaljajte ih u brašno, pržite ih dok ne postanu hrskavi, ocijedite na upijajućem papiru i držite na toplom. U međuvremenu, nasjeckajte papriku i češnjak, kratko prokuhajte u octu i prelijte po ribi.

BAKALAR S KRUMPIROM
Sastojci: 400 g bakalara, kg krumpira, 2,5 dl maslinova ulja, sol i papar po ukusu, češnjak listovi peršina
Kuhani bakalar očistite od kože i kostiju. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške. U namašćeni lim za pečenje slažite red krumpira pa red bakalara. Svaki red pospite sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom, prelijte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite. Na kraju prelijte s malo vode od bakalara i pecite u pećnici da krumpir omekša.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...