Badnjak može i bez bakalara: Donosimo cjelovečernji meni u kojem će guštati cijela obitelj
Bakalar ne mora biti na stolu da biste uživali u Badnjoj večeri, a ni vi ne trebate taj dodatni trošak kad postoje jednako ukusne, ali povoljnije, opcije. U nastavku donosimo recepte za posna jela i desert u kojima će svi ukućani uživati
Tijekom blagdana se trebamo opustiti, okupiti s najdražima te uživati u iću i piću. No danas je situacija takva da su ljudi zbog visokih cijena često prisiljeni kompenzirati omiljene navike. Ipak, to nije razlog da se odričete veselja i tradicije Badnje večeri i Božića jer se uvijek mogu pronaći druge opcije.
Također, vrlo je važno da pripreme počnete na vrijeme i prvo istražite koje prodavaonice nude blagdanska sniženja pa se tek onda bacite u kupnju. U nastavku donosimo slane i slatke posne recepte za Badnjak, a na kraju teksta doznajte gdje proizvode za ova jela možete pronaći po povoljnijim cijenama u Eurospinu.
Posna juha s povrćem
Ukusna domaća juha od povrća savršen je uvod u Badnju večer. Priprema je brza i jednostavna, a okus je toliko fin da ćete i zaboraviti kako u njoj nema mesa.
Sastojci
- 3 žlice maslinova ili suncokretova ulja
- 2 mrkve srednje veličine
- korijen i list jednog peršina
- korijen pastrnjaka
- komadić celera
- 1 litra vode i povrtna kocka
- 1 litra vode, dodavanje po potrebi
- tjestenina za juhu bez jaja
- sol
- papar
Postupak
1. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj temperaturi. Nakon toga dodajte sitno naribanu mrkvu i dinstajte na ulju 5 minuta. Potom dodajte povrtnu kocku koju ste prethodno rastvorili u litri vruće vode.
2. Dodajte pastrnjak, korijen peršina i celera u komadu te kuhajte na laganoj temperaturi oko sat vremena. Po potrebi dodajte još vode tijekom kuhanja.
3. Izvadite iz juhe pastrnjak, korijen celera i peršina. Možete ih i ostaviti, ali u tom slučaju prethodno ipak nasjeckajte na komadiće. Zatim dodajte začine i tjesteninu. Kad je tjestenina kuhana, dodajte usitnjeni peršin.
Brancin ili orada s prilogom
U pripremi svake ribe, osim čišćenja, najvažnija je dobra marinada jer upravo ona ribi daje ključne arome i okuse. Zato ovog Badnjaka, umjesto bakalara, pripremite brancin ili oradu, koji će uz ovu marinadu biti jednako poželjan specijalitet na blagdanskom stolu.
Sastojci (za četiri osobe):
- oko 1,5 kg svježeg brancina ili orade
- 90 ml maslinova ili suncokretova ulja
- pola vezice peršina
- ¼ žličice ružmarina
- 1 žličica vlasca
- 3 češnja češnjaka
- sol (1 žličica za marinadu i dodatno za ribu)
- kriške limuna
1. U zdjelicu prvo dodajte maslinovo ulje, potom vrlo sitno nasjeckan češnjak i sol te promiješajte. Potom dodajte peršin i ostale začine pa ostavite sa strane.
2. Ribe operite iznutra i izvana te svaki komad osušite papirnatim ručnikom. Stavite ih na lim koji ste prethodno dobro premazali uljem te napravite tri reza za svake strane ribe.
3. Posolite ribu iznutra i premažite jednom žličicom marinade, a drugu žličicu utrljajte u napravljene rezove pa ostavite da stoji sat vremena na sobnoj temperaturi. Potom lim dobro premažite uljem i pecite ribe oko 30 minuta na 200 stupnjeva.
Prilog - krumpir salata
- 150 ml maslinova ili suncokretova ulja
- 2 luka srednje veličine
- 1 kg krumpira srednje veličine
- list peršina
- ocat
- sol
- papar
1. Krumpir je potrebno dobro oprati te ga skuhati u komadu, bez skidanja kore. Kad primijetite da vilica lagano prolazi kroz krumpir, to znači da ga možete skinuti i ocijediti.
2. Kad se ohladi dovoljno da ga možete uzeti u ruke, ogulite koru i narežite na tanje ploške te stavite u veću zdjelu, u koju ćete dodati ulje, luk narezan na tanke ploške, ocat (količina po želji), sol i papar. Sve dobro promiješajte, poslužite uz ribu i uživajte.
Posna orahnjača
Badnju večeru zaokružite slasnom orahnjačom, ali ovog puta u posnoj verziji. Unatoč tome što ne sadrži mlijeko, jaja i maslac, ova je orahnjača jednako ukusna i mekana kao klasična verzija.
Sastojci
- 500 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- prstohvat soli
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 180 g rastopljenog margarina
- naribana kora limuna
- 200 ml tople vode
- 2 žlice ulja
- oko 100 g margarina
- Nadjev: 500 grama mljevenih oraha i 5 žlica šećera
Postupak
1. U veliku zdjelu prosijte brašno i sol. Potom dodajte šećer i 80 grama rastopljenog margarina, koji ne smije biti vruć. Smjesi dodajte naribanu koricu limuna i 200 ml vode u koju ste dodali dvije žlice ulja. Vodu dodajte u dva navrata i promiješajte kuhačom da se sve sjedini. Zamijesite tijesto i pustite da se diže sat vremena.
2. Tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva dijela. Smjesu od oraha i šećera također podijelite na dva dijela i ravnomjerno pospite na tijesto koje ste razvukli na debljinu 1 cm.
3. Orahnjače zarolajte i stavite na lim za pečenje, koji ste prethodno obložili masnim papirom. Premažite sa 100 grama rastopljenog mlakog margarina i pustite da stoji još 40 minuta. Pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Dobar tek.
Iskoristite blagdanske popuste
U Eurospinu su mirisi blagdana u zraku, a povoljne cijene na policama. Tako vas u ovoj trgovini od 19. do 24. prosinca čeka bogata ponuda ribe i morskih plodova, poput hobotnice, sušenog bakalara, orade, brancina, dagnji, paštete od lososa, fileta tune u maslinovu ulju i salate od morskih plodova.
Tu je i mnogo drugih proizvoda koje možete naći po povoljnim cijenama, uključujući većinu sastojaka potrebnih za razna blagdanska jela i slastice. Katalošku ponudu Eurospina pogledajte ovdje i napravite svoj popis za blagdansku kupnju.