Obavijesti

Show

Komentari 11

Austrijski gulaš kao mađarski, a knedle sa šljivama veganske

Austrijski gulaš kao mađarski, a knedle sa šljivama veganske
10

Anka, Đurđica, Natalija, Nenad, Tanja i Zlatan od ponedjeljka nastavljaju utrku za najboljim hrvatskim kuharom amaterom pripremajući tradicionalna austrijska jela

Natjecatelji showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj' danas su 'otputovali' u Austriju, zanimljivim i vrlo ukusnim receptima austrijske kuhinje koji su glavna tema novog tjedna. 

Anka, Đurđica, Natalija, Nenad, Tanja i Zlatan od ponedjeljka  nastavljaju utrku za najboljim hrvatskim kuharom amaterom pripremajući tradicionalne austrijske domaće specijalitete.

Članovima žirija, Željki Klemenčić i Tomislavu Špičeku, od ponedjeljka se priključio i posebni član žirija, Austrijanac Thomasa Temmel. Thomas iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u hotelijerstvu i gastronomiji, a u ranim tridesetima postao je vlasnik apartmana te kreator jelovnika restorana na otoku Pašmanu. 

Trenutno živi na relaciji Čakovec - Graz - Biograd na moru. 

I dok je Thomas kandidatima objasnio koje će prvo jelo kuhati - gulaš i spatzle, Špiček ih je samo upozorio da živi jako blizu Leibnitza. 

- S obzirom da živim sat vremena od Leibnitza, znate koliko su naše kuhinje blizu kad znam na gablec otići do Leibnitza - rekao je u svom stilu Špiček. Većina kandidata upoznata je s austrijskim gulašem, dok je Anka, koja je živjela u Njemačkoj, najbolje znala sve strane izraze, ali je i sve radila pedantno i polako. Za gulaš se odlučila koristiti teleću koljenicu, a Thomas joj je savjetovao da je u gulaš, od začina, uz kim, dobro dodati i lovorov list i mažuran.

Kod Nenada na radnom stolu, kao i uvijek, bilo je mnogo toga, a Špičeka je najviše interesiralo zašto je toliko luka stavio pirjati, na što mu je Nenad objasnio da se austrijski gulaš ne zgušnjava brašnom, već Natalija je objasnila svoj način spravljanja spatzli, no ona je, za razliku od ostalih, koristila meko brašno. 

Tanja se pak, odlučila za wiener gulaš, a recept je dobila iz Beča od prijatelja dok su Đurđicu Špiček i Thomas pokudili jer je odvajala žilice i kožu od mesa, za koje, kako kažu, je dobro da su u gulašu, budući da daje gustoću jelu. Zlatan je žiri dočekao u neredu, a Špiček je komentirao recept koji je Zlatan dobio te mu objasnio da mu ne treba limun ni u jednoj varijanti.

- Limun ti ne treba ni u jednoj varijanti! Znači polako je počela trema, naručivati namirnice koje trebate i ne trebate. Počeli ste nešto malo znati kuhati, ali počet ću i to ocjenjivati jer radite s namirnicama koje naručite - ljutito je komentirao Špiček.

Kušanje gulaša za Nenada nije prošlo dobro. Žiri je komentirao previše zapapreni gulaš, previše luka, te da naginje više prema Mađarskoj nego prema Beču, a slične komentare dobile su i Natalija i Tanja. Za razliku od njih, Anka je prošla puno bolje. Dobila je same pohvale na račun spatzli i dobro začinjenog gulaša, pa je Špiček komentirao da mu sačuva tanjur. 

Zlatan je za Špičeka posebno napravio limunadu od limuna koje je naručio, a nije ih iskoristio, no Špiček je pronašao dlačicu u čaši i nije htio popiti. No zato je na račun gulaša i spatzli dobio same pohvale.

Drugo jelo, knedle sa šljivama, klasik naših baka, duboko je ukorijenjen u hrvatskoj kuhinji, a može se pripremati na dva načina, sa i bez krumpira, kao i s grisom, nekoliko varijanti nadjeva, a mogu se posipati i makom ili vanili šećerom, umjesto prezlom.

I dok su neki zadatak shvatili ozbiljno te spravljali baš bečke knedle, Nenad se odlučio za čak tri vrste: knedle sa šljivovicom i šećerom, veganske bez jaja, i knedle sa šljivama, a sve mu je to, kako kaže, uzrokovalo dodatni stres, jer je shvatio da neće stići skuhati sve u manje od sat vremena. Tako je i bilo – nije uspio napraviti veganske knedle, a i ove koje je napravio iznutra nisu bile kuhane, pa ih žiri nije želio 

Anka je odlučila napraviti knedle sa skutom i brašnom jer joj varijanta s krumpirom nije uspjela, no žiri nije imao previše zamjerki, osim što je Željka podijelila savjet vezan uz micanje koštica iz šljiva prije nadjevanja knedli. 

- Svi ste čistili šljive. Stare gospođe u Slavoniji su znale reći ako imate male šljive, prave bistrice, da ih je najpametnije ostaviti cijele tako da kad razrežemo knedlu tek tada pukne šljiva i da svoj sok, jer ovako prije pukne i razmoči knedlu - otkrila je Željka. 

Natalija je objasnila kako ih često radi budući da ih njezini sinovi jako vole, pa žiri nije imao nikakve zamjerke i dobila je same pohvale. Tanja je objasnila da više voli knedle s marelicama, a radila ih je s tijestom od krumpira. Žiri je bio zadovoljan s Tanjinim knedlama, no imala je previše prezli. 

Đurđicine knedle ostavile su žiri bez primjedbi, dok je Zlatan, koji nikad dosad nije radio knedle, oduševio žiri, a Thomas je po prvi put probao knedle s vrhnjem. Zlatan je na kraju dana proglašen najboljim, dok je Nenad ovaj put, dobio minus. 

- Desilo se to da sam sam sebe eliminirao, i bolje da se dogodilo sad, nego u sljedećim danima - zaključio je Nenad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
ANKETA Tko je zaslužio pobjedu u MasterChefu, Sanja ili Ante?
VEČERAS VELIKO FINALE

ANKETA Tko je zaslužio pobjedu u MasterChefu, Sanja ili Ante?

Sanja Cukon i Ante Vukadin natjecat će se po zadnji put u sedmoj sezoni 'MasterChefa', i to za pobjedu!
Hana Huljić Grašo objavila prvu fotku sa sinom i kćerkicom
RAZNJEŽILA PRATITELJE

Hana Huljić Grašo objavila prvu fotku sa sinom i kćerkicom

Hana i Petar su u srpnju 2022. godine dobili i kćer Albu, a te godine u veljači su uplovili u bračnu luku u crkvi sv. Dominika u Splitu