Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Argentinke hrvatskih korijena u Zagrebu peku prave empanade

Argentinke hrvatskih korijena u Zagrebu peku prave empanade

Flavia Rippa Matosin i Eliana Morales stipendistice su na Croaticumu. Pored učenja hrvatskog odlučile su pripremati domaće empanade i tako pokrenule brend Dalmalatinas

Dolazimo iz Argentine, ali imamo hrvatske korijene. Naši su se preci, pradjedovi i prabake, iz Dalmacije doselili u Argentinu. Više puta smo dolazile u Hrvatsku na odmor i učenje jezika, no na kraju smo odlučile ostati, kažu prijateljice Flavia Rippa Matosin (26) i Eliana Morales (35).

POGLEDAJTE VIDEO: Flavia i Eliana u svom stanu rade domaće empanade

Pokretanje videa...

Argentinke hrvatskih korijena rade empanade u stanu na Trešnjevci 01:34

Obje su stipendistice na Croaticumu i vrijeme su posvetile učenju hrvatskog. Kažu da im se život ovdje sviđa, no u svemu im je nedostajala domaća argentinska kuhinja, pa su tako u stanu na zagrebačkoj Trešnjevci počele peći empanade - tradicionalno argentinsko jelo. Riječ je o pečenom tijestu u obliku jastučića s raznim punjenjima i začinima. Pokrenule su i vlastiti brend pod nazivom Dalmalatinas.

- Spojili smo riječi Dalmacija i Latinas. Isto tako, kad se razdvoji, dobije se i značenje D(e) alma Latina, što doslovno znači ‘latino duša’ - kažu vesele Argentinke - Dalmatinke, koje su pomno tražile dobar omjer sastojaka za savršene empanade.

Mesnu štrucu jednostavno je napraviti, a odlična je za ručak, večeru ili kao dodatak sendviču
Mesnu štrucu jednostavno je napraviti, a odlična je za ručak, večeru ili kao dodatak sendviču

- Ideja se rodila iz razgovora s prijateljima. Razgovarali smo o tome koliko nam nedostaje argentinska kuhinja, posebice ona domaća, rađena ručno, zdrava i ukusna, a opet da si je možemo priuštiti. Razmišljale smo: ‘Tko bi uopće empanade mogao napraviti bolje od nas samih?!’. Počele smo improvizirati, na kraju smo se uigrale i sad ih radimo sa šest vrsta punjenja. Eliana je bila zadužena za prilagođavanje recepta za tijesto sve dok nismo dobile ono savršeno - kaže Flavia.

Empanade se mogu kupiti svježe, ali i zamrznute. Kupuju se po komadu, a jedna košta osam kuna.

- Na početku su dolazili samo Latinoamerikanci koji ovdje žive, a onda su ih počeli kupovati i domaći, kojih je sve više. Oduševljeni su i rado se vraćaju- kažu.

Od punjenja u ponudi su one s mesom, piletinom i curryjem, šunkom i sirom, povrćem na pari, humitom (južnoameričko jelo s mljevenim kukuruzom) i špinatom sa sirom.

- U Argentini su najpopularnije empanade punjene mesom, a vidjele smo da su i ovdje najčešći izbor. Od pića najbolje pašu uz vino, pivo ili mate - argentinsko piće slično čaju - kažu Flavia i Eliana te dodaju da namirnice kupuju na tržnici.

Prefini kremasti puding od riže
Prefini kremasti puding od riže

- Živimo blizu trešnjevačkog placa i trudimo se kupovati domaće povrće i meso jer upravo su zbog kvalitetnih sastojaka empanade fine i autentične, onakve na kakve smo naučile - tvrde vješte kuharice te dodaju da proces pripreme i nije zahtjevan, no ipak oduzme vremena te u kuhinji svaki dan provode oko četiri sata.

U Hrvatskoj grade svoj dom, stvorile su mrežu prijatelja i rade ono što vole.

- Za sada još učimo jezik. Težak je, ali napredujemo. Došle smo bez ikakvog znanja, no sad već možemo uspostaviti konverzaciju - kaže Flavia.

- Želja nam je ostati ovdje, no planovi se uvijek mogu promijeniti. U Hrvatskoj najviše volimo ljude, Dalmaciju i ljeto, a svi su nas lijepo prihvatili - kažu te dodaju da bi jednog dana htjele otvoriti restoran koji bi spajao gastronomiju dviju zemalja.

- Ono što definitivno spaja Argentinu i Hrvatsku jest to da je upravo ono što se nalazi na stolu svetinja. Kad radite nešto s ljubavlju, to se vidi - zaključuju naše Dalmalatine.

Recept za empanade punjene mesom

Najvažnije je uzeti vremena i ne žuriti sa samim procesom pripreme kako bi empanade ispale što bolje. Kod pripreme tijesta važno je imati istu mjericu za brašno i mlijeko, stoga iz kuhinje uvijek uzimajte istu šalicu. 

Sastojci za tijesto: 2 šalice brašna, 2 jaja, pola šalice mlijeka, 2 žličice ulja, 2 žličice soli

Sastojci za nadjev: 500 g mljevene govedine, 500 g luka, paprika, 200 g otkoštenih maslina, 3 češnja češnjaka, 3 tvrdo kuhana jaja, nasjeckana, začini poput muškatnog oraščića, kima, origana, korijandera, papra i soli. 

Priprema: Umijesite tijesto na pobrašnjenoj površini i pustite da odstoji u hladnjaku oko pola sata. Na tavu stavite peći meso s nasjeckanim lukom i češnjakom. Dodajte papriku i začine, zatim tvrdo kuhano jaje i nasjeckane masline. Pecite dok ne dobijete kompaktnu smjesu za punjenje. Izvadite tijesto iz hladnjaka i prepolovite na pola. Zatim uzimajte manje kuglice koje ćete razvaljati u obliku krugova ( veličina CD-a).

Dodajte nadjev na sredinu tijesta tako da empanadu možete preklopiti na pola. Krajeve pričvrstite rukom i napravite repulgue - oblikovanje ruba. Postoji više stilova, no rubove je najlakše pritisnuti vilicom uz cijelu dužinu. Zagrijte pećnicu na 220° C.  Na pleh stavite papir za pečenje i poredajte empanade premazane razmućenim jajetom. Pecite ih 10 minuta. Možete ih pržiti i u dubokom ulju na tavi, tako da porumene s obje strane. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor
OBIČAJI U SVIJETU I HRVATSKOJ

Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor

Badnjakom se nazivao veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi svim ukućanima
Spremate li puricu pogrešno?
SUPER TRIK

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti