Flavia Rippa Matosin i Eliana Morales stipendistice su na Croaticumu. Pored učenja hrvatskog odlučile su pripremati domaće empanade i tako pokrenule brend Dalmalatinas
Argentinke hrvatskih korijena u Zagrebu peku prave empanade
Dolazimo iz Argentine, ali imamo hrvatske korijene. Naši su se preci, pradjedovi i prabake, iz Dalmacije doselili u Argentinu. Više puta smo dolazile u Hrvatsku na odmor i učenje jezika, no na kraju smo odlučile ostati, kažu prijateljice Flavia Rippa Matosin (26) i Eliana Morales (35).
POGLEDAJTE VIDEO: Flavia i Eliana u svom stanu rade domaće empanade
Pokretanje videa...
Obje su stipendistice na Croaticumu i vrijeme su posvetile učenju hrvatskog. Kažu da im se život ovdje sviđa, no u svemu im je nedostajala domaća argentinska kuhinja, pa su tako u stanu na zagrebačkoj Trešnjevci počele peći empanade - tradicionalno argentinsko jelo. Riječ je o pečenom tijestu u obliku jastučića s raznim punjenjima i začinima. Pokrenule su i vlastiti brend pod nazivom Dalmalatinas.
- Spojili smo riječi Dalmacija i Latinas. Isto tako, kad se razdvoji, dobije se i značenje D(e) alma Latina, što doslovno znači ‘latino duša’ - kažu vesele Argentinke - Dalmatinke, koje su pomno tražile dobar omjer sastojaka za savršene empanade.
- Ideja se rodila iz razgovora s prijateljima. Razgovarali smo o tome koliko nam nedostaje argentinska kuhinja, posebice ona domaća, rađena ručno, zdrava i ukusna, a opet da si je možemo priuštiti. Razmišljale smo: ‘Tko bi uopće empanade mogao napraviti bolje od nas samih?!’. Počele smo improvizirati, na kraju smo se uigrale i sad ih radimo sa šest vrsta punjenja. Eliana je bila zadužena za prilagođavanje recepta za tijesto sve dok nismo dobile ono savršeno - kaže Flavia.
Empanade se mogu kupiti svježe, ali i zamrznute. Kupuju se po komadu, a jedna košta osam kuna.
- Na početku su dolazili samo Latinoamerikanci koji ovdje žive, a onda su ih počeli kupovati i domaći, kojih je sve više. Oduševljeni su i rado se vraćaju- kažu.
Od punjenja u ponudi su one s mesom, piletinom i curryjem, šunkom i sirom, povrćem na pari, humitom (južnoameričko jelo s mljevenim kukuruzom) i špinatom sa sirom.
- U Argentini su najpopularnije empanade punjene mesom, a vidjele smo da su i ovdje najčešći izbor. Od pića najbolje pašu uz vino, pivo ili mate - argentinsko piće slično čaju - kažu Flavia i Eliana te dodaju da namirnice kupuju na tržnici.
- Živimo blizu trešnjevačkog placa i trudimo se kupovati domaće povrće i meso jer upravo su zbog kvalitetnih sastojaka empanade fine i autentične, onakve na kakve smo naučile - tvrde vješte kuharice te dodaju da proces pripreme i nije zahtjevan, no ipak oduzme vremena te u kuhinji svaki dan provode oko četiri sata.
U Hrvatskoj grade svoj dom, stvorile su mrežu prijatelja i rade ono što vole.
- Za sada još učimo jezik. Težak je, ali napredujemo. Došle smo bez ikakvog znanja, no sad već možemo uspostaviti konverzaciju - kaže Flavia.
- Želja nam je ostati ovdje, no planovi se uvijek mogu promijeniti. U Hrvatskoj najviše volimo ljude, Dalmaciju i ljeto, a svi su nas lijepo prihvatili - kažu te dodaju da bi jednog dana htjele otvoriti restoran koji bi spajao gastronomiju dviju zemalja.
- Ono što definitivno spaja Argentinu i Hrvatsku jest to da je upravo ono što se nalazi na stolu svetinja. Kad radite nešto s ljubavlju, to se vidi - zaključuju naše Dalmalatine.
Recept za empanade punjene mesom
Najvažnije je uzeti vremena i ne žuriti sa samim procesom pripreme kako bi empanade ispale što bolje. Kod pripreme tijesta važno je imati istu mjericu za brašno i mlijeko, stoga iz kuhinje uvijek uzimajte istu šalicu.
Sastojci za tijesto: 2 šalice brašna, 2 jaja, pola šalice mlijeka, 2 žličice ulja, 2 žličice soli
Sastojci za nadjev: 500 g mljevene govedine, 500 g luka, paprika, 200 g otkoštenih maslina, 3 češnja češnjaka, 3 tvrdo kuhana jaja, nasjeckana, začini poput muškatnog oraščića, kima, origana, korijandera, papra i soli.
Priprema: Umijesite tijesto na pobrašnjenoj površini i pustite da odstoji u hladnjaku oko pola sata. Na tavu stavite peći meso s nasjeckanim lukom i češnjakom. Dodajte papriku i začine, zatim tvrdo kuhano jaje i nasjeckane masline. Pecite dok ne dobijete kompaktnu smjesu za punjenje. Izvadite tijesto iz hladnjaka i prepolovite na pola. Zatim uzimajte manje kuglice koje ćete razvaljati u obliku krugova ( veličina CD-a).
Dodajte nadjev na sredinu tijesta tako da empanadu možete preklopiti na pola. Krajeve pričvrstite rukom i napravite repulgue - oblikovanje ruba. Postoji više stilova, no rubove je najlakše pritisnuti vilicom uz cijelu dužinu. Zagrijte pećnicu na 220° C. Na pleh stavite papir za pečenje i poredajte empanade premazane razmućenim jajetom. Pecite ih 10 minuta. Možete ih pržiti i u dubokom ulju na tavi, tako da porumene s obje strane.