Obavijesti

News

Komentari 0

Anušić protupožarnoj eskadrili: Radite u ekstremnim uvjetima, vaše su vještine sjajne

Anušić protupožarnoj eskadrili: Radite u ekstremnim uvjetima, vaše su vještine sjajne

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile Darko Kučej iznio je rezime angažmana ovogodišnje sezone, ocijenivši kako je bila, statistički gledano, prosječna, no bilo je izazova i velikih požara

VIDEO

Ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera OSRH Tihomir Kundid primili su u utorak pripadnike 855. protupožarne eskadrile nakon uspješne protupožarne sezone, pri čemu je Anušić istaknuo kako je njihova uloga ključna i da imaju sjajne vještine u ekstremnim uvjetima. Obraćajući se pilotima i zrakoplovnim tehničarima, ministar je istaknuo kako nije dovoljno naglašeno koliko je važna i nezamjenjiva uloga Protupožarne eskadrile u gašenju požara. 

"Bez vaše aktivnosti i angažmana ne bi bilo moguće gasiti te požare. Radite u ekstremnim uvjetima, a ove godine svjedoci smo i ekstremnih vrućina od gotovo 40 stupnjeva. Imate sjajne sposobnosti i zaista sam vam želio zahvaliti na svemu što ste radili, a iduće godine čeka vas jednak zadatak", rekao je Anušić.

Iznio je i statističke podatke: letjeli su čak 5826 puta, ostvarili 889 sati naleta, izbacili 28.674 tone vode, prevezli 22 tone vode i 42 osobe, a uz to je utrošeno i 19.000 litara pjenila i 544.503 litre goriva. 

Kundid je također zahvalio Protupožarnoj eskadrili na uspješno izvršenim zadaćama, poručivši im kako su nezamjenjiva karika u provedbi pomoći civilnim institucijama. 

FOTO Odmorite, heroji! Zaslužili ste! Vatrogasci zaspali na cesti nakon što su obranili kuće...
FOTO Odmorite, heroji! Zaslužili ste! Vatrogasci zaspali na cesti nakon što su obranili kuće...

"Vi donosite prevagu u borbi s vatrenom stihijom, dajete sigurnost i vjeru ljudima i vatrogascima jer znaju da na vas mogu računati u trenucima kad je najteže. To je najveća vrijednost koju ova eskadrila daje u kontekstu zaštite imovine, zaštite ljudskih života, u borbi s požarima", istaknuo je. 

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile Darko Kučej iznio je rezime angažmana ovogodišnje sezone, ocijenivši kako je bila, statistički gledano, prosječna, no bilo je izazova i velikih požara koji su trajali nekoliko dana i prelazili u noć. 

Od velikih požara istaknuo je onaj u Žrnovnici, koji je prešao iz kontroliranog stanja u požar velike eskalacije te u jednom trenutku ugrozio stanovništvo i raketnu bazu. 

Zračne snage od početka druge faze protupožarne sezone do njezina završetka, odnosno od 11. lipnja do 12. rujna, sudjelovale su u gašenju 78 požara: 20 u Zadarskoj, 12 u Šibensko-kninskoj, 36 u Splitsko-dalmatinskoj, dva u Ličko-senjskoj, pet u Istarskoj i tri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ove godine zaprimili su ukupno 238 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za gašenje i izviđanje protupožarnim zrakoplovima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ulica koja je jučer potopljena u Podgori za vrijeme Austro-Ugarske bila je - bujični potok!
FOTO: STRAŠNA NEPOGODA

Ulica koja je jučer potopljena u Podgori za vrijeme Austro-Ugarske bila je - bujični potok!

Spoj prirodnih nepogoda i loših infrastrukturnih rješenja doveo je do ozbiljnih posljedica za stanovnike Podgore