Obavijesti

News

Komentari 2

Antun Gudelj, ubojica Josipa Reihl-Kira ide na slobodu: Nikad se nije ispričao obiteljima žrtava

Antun Gudelj, ubojica Josipa Reihl-Kira ide na slobodu: Nikad se nije ispričao obiteljima žrtava
5

Antun Gudelj osuđen je na dvadeset godina zatvora zbog tri teška ubojstva i pokušaja ubojstva u srpnju 1991. u Tenji. Prije godinu dana Visoki kazneni sud odbio mu je uvjetni otpust

Visoki kazneni sud odbio je žalbu državnog odvjetnika i potvrdio odluku Županijskog suda u Sisku kojom je Antunu Gudelju odobren uvjetni otpust s izdržavanja kazne od dvadeset godina zatvora na koju je osuđen zbog tri teška ubojstva i pokušaja teškog ubojstva, priopćili su ne navodeći identitet zatvorenika.

Do isteka kazne jedanput mjesečno Gudelj se mora javljati policijskoj postaji u Osijeku, a po izlasku mora se javiti i nadležnom Probacijskom uredu. Također, bez suglasnosti suca izvršenja, Gudelj ne može promijeniti mjesto prebivališta i boravišta.

Gudelj je na osječkom Županijskom sudu u srpnju 2008. nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira, predstavnika lokalne vlasti Gorana Zobundžije i Milana Kneževića te teško ranjavanje Mirka Tubića u srpnju 1991. u Tenji. Tu je presudu potvrdio Vrhovni sud u prosincu 2009.

Ubio je policijskog načelnika Reihl-Kira i još dvojicu: DORH se žalio zbog uvjetnog otpusta
Ubio je policijskog načelnika Reihl-Kira i još dvojicu: DORH se žalio zbog uvjetnog otpusta

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sudac Damir Krahulec je istaknuo da je dokazano kako je Gudelj znao da Reihl-Kir kao načelnik policije, Goran Zobundžija, potpredsjednik izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek, Milan Knežević, skupštinski odbornik i Mirko Tubić, predsjednik MZ-a Tenje idu na pregovore u Tenju, gdje su pobunjeni Srbi stavili barikade na putu prema Osijeku. Zbog toga su ubojstva kao i pokušaj ubojstva okvalificirani kao bezobzirni.

Osječki sud je u obrazloženju presude istaknuo da je Gudelj znao tko se nalazi u Kneževićevu automobilu te je bio ljut na Reihla-Kira i Zobundžiju što kao Hrvati idu na pregovore sa Srbima Kneževićem i Tubićem. Iako je vidio rotirajuće svjetlo, prišao je cesti i s 10 metara udaljenosti iz kalašnjikova u automobil rafalno ispalio 30 metaka.

Od posljedica teških ranjavanja sva trojica su ubrzo umrla, a teško ranjeni Mirko Tubić je preživio.

Vrhovni sud potvrdio 20 godina zatvora A. Gudelju
Vrhovni sud potvrdio 20 godina zatvora A. Gudelju

Prvostupanjski sud je ocijenio da su ubojstva i pokušaj ubojstva počinjeni pri smanjenoj ubrojivosti jer su Gudelju na nadzornoj točki, gdje je bio kao pripadnik pričuvnog sastava policije, dolazile neprovjerene informacije o stradanju oca, majke i stanju kuće.

Gudelju je suđenje na osječkom sudu bilo treće suđenje za isti zločin.

- Prema podacima iz kaznene evidencije vidljivo je kako zatvorenik niz godina koristi pogodnost izlaska u drugo mjesto u trajanju od 96 sati s posjetiteljem u mjesto sjedišta Kaznionice kao i godišnji odmor u mjestu prebivališta u trajanju od 12 dana od ukupno 24 dana godišnjeg odmora. Tijekom dosadašnjeg izdržavanja kazne zatvora zatvorenik je koristio 13 godišnjih odmora, a od 2018. koristi pogodnost korištenja godišnjeg odmora u mjesto prebivališta te je tijekom korištenja navedenih pogodnosti uzornog vladanja i nije dolazio u sukob sa zakonom - navodi se u rješenju Visokog kaznenog suda.

Također, nastavljaju, zatvorenik ima podršku obitelji i osiguran poslijepenalni prihvat, u pojedinačnom programu izvršavanja kazne zatvora procijenjen je na razini ''naročito uspješan'', radno je angažiran, nije uključen u posebne programe, u navedenoj kaznionici nije stegovno tretiran, dok je jednom ranije stegovno kažnjavan, a vjerojatnost kriminalnog povrata procijenjena je manje vjerojatnom. Počinjena kaznena djela priznaje te iskazuje kritičnost.

Osijek: Danas će presuditi A. Gudelju za tri ubojstva
Osijek: Danas će presuditi A. Gudelju za tri ubojstva

- Slijedom svega navedenog, opisane okolnosti doista upućuju na zaključak kako je kod zatvorenika evidentno došlo do promjena u ponašanju na osnovi kojih se može opravdano očekivati da zatvorenik neće počiniti novo kazneno djelo. Stoga, navodi u žalbi državnog odvjetnika kako zatvorenik nema kritički odnos prema počinjenim djelima i žrtvama jer se prema dostupnim podacima nije ispričao članovima obitelji ubijenih, uz sve druge nabrojane pozitivne okolnosti kod ovog zatvorenika kao i povoljan omjer izdržanog i neizdržanog dijela kazne (deset mjeseci od ukupno dvadeset godina) ne dovode u pitanje pozitivnu odluku o uvjetnom otpustu - obrazlaže VKS.

Prema pravilniku koji je stupio na snagu prošle godine, ako su se žrtve, odnosno obitelji žrtava koje su preminule, izjasnile da žele biti obaviještene o samostalnom izlasku zatvorenika, kazneno tijelo dužno ih je o tome obavijestiti. Također, ako su se izjasnili da žele reći svoj stav, kazneno tijelo dužno ih je pitati za mišljenje prilikom odlučivanja o odobravanju pogodnosti izlaska. Isto je i prilikom uvjetnog otpusta.

- Naime, odnos prema članovima obitelji ubijenih žrtava nije jedina ili odlučujuća okolnost kojom se sud rukovodi prilikom donošenja odluke o uvjetnom otpustu nego odluku o tome postoji li osnovano očekivanje da zatvorenik neće počiniti novo kazneno djelo.  Niti prijašnji život zatvorenika u smislu nedostupnosti tijelima kaznenog postupka i poricanje krivnje ne može se smatrati preprekom uvjetnom otpustu kraj svih drugih pozitivnih okolnosti koje mu idu u prilog - zaključuje Vrhovni sud.

Visoki kazneni sud odbio je uvjetni otpust Antunu Gudelju
Visoki kazneni sud odbio je uvjetni otpust Antunu Gudelju

Dodajmo i da je prije godinu dana, krajem ožujka 2023. Visoki kazneni sud Gudelju odbio uvjetni otpust. Tad su smatrali da je, unatoč određenim pozitivnim okolnostima koje zatvoreniku idu u prilog (provedba programa izdržavanja kazne zatvora ocijenjena kao "naročito uspješan", izostanak stegovnih postupaka ili kaznenih postupaka u tijeku, osiguran poslije penalni prihvat), prvostupanjski sud podcijenio težinu, narav i okolnosti kaznenih djela za koja je Gudelj osuđen.

- Kada je odluka o uvjetnom otpustu donesena, zatvoreniku su do isteka kazne ostale dvije godine i dva mjeseca zatvora. Iako iz  izvješća kaznionice proizlazi da je zatvorenik priznao kaznena djela te je izrazio kajanje, iz stanja spisa proizlazi da se zatvorenik oštećenicima, a radi se o članovima obitelji koji su ostali iza ubijenih žrtava, nije nikada ispričao za počinjena kaznena djela te pokazao pijetet prema žrtvama i tako izrazio svoj kritički stav prema počinjenim kaznenim djelima - naveli su tad iz VKS-a.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke
ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke

Praksa pomicanja kazaljki na ljetno i zimsko vrijeme uvedena je radi uštede električne energije u industriji, kako bi ljudi ljeti, kad sunce ranije izlazi, ustajali sat ranije i ranije počinjali s radom, koristeći prirodno svjetlo
Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...
ESKALACIJA SUKOBA

Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...

Izraelski udari su odgovor na napad Irana, koji je ranije ovog mjeseca lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael. Izrael je rekao da će uzvratiti udarac, ali nije precizirao kada ili koja bi mjesta mogao ciljati