Vitamin B koji se nalazi u jetricama, kvascu i žitaricama odgađa slab rast, sušenje i sijeđenje kose te sprečava crvenilo i iritaciju kože, ispucale usne i lomljenje noktiju
Anti-age hrana: Breskve i losos skidaju godine i peglaju bore
Prehrana bi trebala biti poglavito biljnog podrijetla, raznolika i bogata visokovrijednim biljnim uljima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Voće i povrće, posebice ono bogato antioksidansima, poput tamnog bobičastog voća, agruma i kivija, također igraju važnu ulogu u održanju mladolike i zdrave kože. Proslavljeni autor knjiga o prehrani protiv starenja, dr. Nicholas Perricone, savjetuje bogat unos tamnog bobičastog voća (poput borovnica i crnog ribiza), divljeg lososa, orašastih plodova, avokada i obilje izvorske vode u svrhu “prehrambenog face-liftinga”.
Kako bismo potaknuli izmjenu tvari i spriječili zadržavanje tekućine u tijelu, valja povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (raznobojno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, rajčica, krumpir) i sumporom (npr. šparoge, gorko povrće) jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Također, valja izbjegavati preslanu i prezačinjenu hranu.
Sol ima sposobnost zadržavanja vode te je treba ograničiti u prehrani.Poželjno je ne pretjerivati sa šećerom i birati ugljikohidrate niskoga glikemijskog indeksa. Poželjnije opcije u odnosu na konzumni bijeli šećer su med, javorov i agavin sirup te prirodno beskalorično sladilo stevia. Kolače je bolje raditi sa zobenim pahuljicama ili cjelovitim brašnom nego s bijelim brašnom i šećerom. Poželjni su i deserti na bazi tamnog bobičastog voća i jogurta te tamna čokolada s visokim udjelom kakaa.
Voda igra ključnu ulogu u oslobađanju od otrova te je preporuka da je dnevno treba popiti osam čaša. Alkohol, kofein te druge stimulanse i otrove treba izbjegavati, a tijelo valja osnažiti svakodnevnom tjelovježbom.
Vitamini skupine B (kvasac, iznutrice, prije svega jetra, cjelovite žitarice, mlijeko, jaja, meso, riba, zeleno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi i mahunarke) neophodni su za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Oni će, uz proteine kao potporu, pomoći koži da ostane sjajnija i elastičnija, noktima da budu čvršći i kosi da bude mekša i svilenkastija. Izbjegavanjem deficita vitamina skupine B možemo maksimalno odgoditi slab rast i sijeđenje kose, sušenje, crvenilo i iritaciju kože, ispucale usne i pojavu ranica na rubovima usta i oko nosa te lomljenje noktiju. Prehrana bogata prehrambenim vlaknima pomaže bolju pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma, sprečava akumulaciju toksina u tkivima te održava kožu lijepom i zdravom.
Primjer jelovnika za lijepu i zdravu kožu
- Buđenje: 2,5 dl izvorske vode
- Doručak: šalica zobenih pahuljica s jednom žlicom lanenog sjemena, 2 dl mlijeka ili jogurta, kriška dinje ili 1/4 šalice svježeg bobičastog voća (borovnice su odličan izbor), 5 dl izvorske vode, zeleni ili crni čaj
- Ručak: srdele na grillu (250 g), blitva s krumpirom na maslinovu ulju, 2 šalice salate (prema izboru: zelena salata, rukola, rajčica) s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe iscijeđenim limunovim sokom, kriška dinje (8 cm), 1/4 šalice svježeg bobičastog voća, 2,5 dl izvorske vode
- Međuobrok: jabuka, 180 ml običnog jogurta, 1/4 šalice bučinih sjemenki, 2,5 dl izvorske vode
- Večera: Odrezak lososa s grilla (150 g), 2 šalice salate s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe iscijeđenim limunovim sokom, 1/2 šalice povrća pripremljenog na pari (odličan izbor su šparoge, brokula ili špinat), kriška dinje (8 cm), 2,5 dl izvorske vode
- Večernji zalogaj: 1/4 šalice bobičastog voća, 3-4 badema, 2,5 dl izvorske vode
TOP PET ANTIAGE NAMIRNICA
Namirnice bogate proteinima
Proteini su potrebni za obnovu i usporavanje starenja stanica kože, omega-3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i ublažavaju upalne procese.
Bobičasto voće za detoksikaciju
Često konzumirajte svježe tamno bobičasto voće, posebice borovnice. Ono sadrži antioksidanse, koji pomažu pri detoksikaciji i sprečavaju prijevremeno starenje.
Orašasti plodovi daju vitamin E
Treba dati prednost orašastim plodovima, posebice lješnjacima i bademima, te avokadu, budući da sadrže bogatstvo vitamina E i linolne kiseline.
Zobena kaša ‘drži’ šećer u balansu
Za doručak jedite svježe pripremljenu zobenu kašu ili zobene pahuljice, koje će pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, a izbjegavajte kavu i čaj.
Pazite na glikemijski indeks hrane
Jedite dinje, jabuke i kruške jer imaju nizak glikemijski indeks, a pripazite na unos lubenice, banane i manga jer ono ima visok glikemijski indeks.