Majoneze s repičinim uljem bolje su nego one sa suncokretovim. Sljedeći glavni sastojci su žumanjci, a najviše ih ima Zvijezda Delikates. Neke sadrže šećer, druge vinsku kiselinu...
Analiza majoneza: Zvijezdina ima najviše jaja, ali 'lošije' ulje
Majoneze rade od jestivog biljnog ulja, žumanjaka, octene i/ili druge jestive organske kiseline, senfa, šećera, soli, aditiva, začina i ekstrakta začina.
Ovisno o udjelu jestivog biljnog ulja prodaju se kao majoneza (s najviše ulja), salatna te lagana majoneza. Među analiziranim majonezama Zvijezda Gastro, Zvijezda Delikates, Dijamant, Thomy i K Plus sadrže suncokretovo ulje. Ono je bogato vitaminom E, koji djeluje antioksidativno te štiti organizam od slobodnih radikala. Bogato je i nezasićenim masnim kiselinama, prvenstveno omega-6, koje pažljivo moramo kombinirati s hranom bogatom omega-3 masnim kiselinama.
Repičino ulje u Omegol, K Classic, Kania te Heinz majonezama bogato je oleinskom kiselinom, karakterističnom za maslinovo ulje, te omega-3 masnim kiselinama, koje štite srce i krvožilni sustav. Zbog njih se smatra hranjivijim nego maslinovo, pa majoneze s repičinim uljem možemo smatrati boljima.
Sljedeći glavni sastojci majoneza su žumanjci. Najviše ih ima Zvijezda Delikates, a Zvijezdina Omegol veganska majoneza je bez jaja. Zato joj dodaju zgušnjivače, guar i ksantan gume, koje su iz biljnih izvora ili su produkt izlučivanja specifičnih bakterija. Smatraju ih bezopasnima, no previše može djelovati laksativno. Ima ih i u Zvijezdi Gastro te u majonezi K Plus.
Zvijezda Gastro, Dijamant, K Classic i Kania sadrže kalcij dinatrij EDTA, konzervans koji se preporučuje izbjegavati. Majoneze Zvijezda Gastro, Omegol i K Plus sadrže i konzervans natrijev benozat, koji može biti štetan u prekomjernim količinama. Majoneze Zvijezda Delikates te Thomy nemaju štetnih konzervansa.
U principu “prave” majoneze imaju manje aditiva nego salatne, pa su bolji izbor. Majoneze nisu nezdrave, no obiluju kalorijama i treba ih konzumirati umjereno. Osobe koje imaju problema sa žuči trebale bi ih izbjegavati.
Analiza
1. Aditiv opasan, kiseline nisu - K Classic sadrži 79 posto repičina ulja i pet posto žumanjaka. Uz sol, ocat, sjeme gorušice i bezopasne kiseline, ima štetni kalcijev dinatrijev EDTA. (455 g/13,99 kn)
2. Žumanjci u prahu - K Plus majoneza ima 66 posto suncokretova ulja, a količina jaja nije navedena. Piše samo da sadrži žumanjke u prahu. Ima zgušnjivače i konzervanse. (620 g/15,99 kn)
3. Sadrži najviše repičina ulja - Lidlova majoneza Kania ima čak 80 posto repičina ulja, šest posto žumanjaka, ocat, šećer, sol, sjeme gorušice i štetni konzervans kalcijev dinatrijev EDTA. (500 ml/13,99 kn)
4. Suncokretova ulja ima najviše - Dijamant majoneza sadrži 78 posto suncokretova ulja te 6,5 posto žumanjaka. Uz senf, ocat, sol i šećer sadrži štetni konzervans kalcijev dinatrijev EDTA. (300 g/11,49 kn)
5. Konzervans je jedan, ali štetan - Heinz majoneza ima 68 posto repičina ulja, pet posto žumanjaka. Sadrži štetni kalcijev dinatrijev EDTA. Nema drugih konzervansa. (395 g/19,99 kn)
6. Sadrži najviše žumanjaka - Zvijezda Delikates majoneza sadrži 6,6 posto žumanjaka te 76 posto suncokretova ulja. Ima i senfa, vode, octa i vinske kiseline, a štetnih aditiva nema. (400 g/18,99 kn)
7. Najmanje kalorija - Zvijezda Gastro salatna majoneza ima 467 kalorija. Ima samo 48 posto suncokretova ulja te 3,5 posto žumanjaka i tri aditiva koje smatraju štetnima. (1100 g/24,39 kn)
8. Najviše kalorija - Thomy sadrži suncokretovo ulje, ali ne piše koliko. Žumanjaka je 6 posto, a tu su i voda, ocat, senf, šećer i arome. Nema štetnih aditiva, a ima najviše kalorija - 753. (263 g/13,49 kn)