To je to što me zanima!

Tko je Miran Maričić? Brončani olimpijac je informatičar: 'Počeo sam zbog Gorše, sad me trenira'

Miran Maričić i Petar Gorša stasali su u malom bjelovarskom klubu. Natječu se u istoj disciplini pa Gorša ne može Maričiću na papiru biti trener. Maričić je završio preddiplomski studij informatike
Vidi originalni članak

Tamo gdje je frižider pun, uspjeha nema. Mantra je to čija se istinitost toliko puta potvrdila u svijetu sporta. Pogotovo u Hrvatskoj. Potvrdili su to i naši strijelci, Petar Gorša (36) i Miran Maričić (27), koji briljiraju na Olimpijskim igrama u Parizu. Ovaj dvojac stasao je u Streljačkom društvu Bjelovar 1874.

POGLEDAJTE VIDEO: Giovanni Cernogoraz isprobao je VR

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'Počeo sam zbog sugrađanina Gorše'

Ta malena streljana iznjedrila je dva vrhunska sportaša. Nažalost, nisu to uvjeti kakve imaju najveće i najbogatije nacije. Gorša je u disciplini 10 metara zračna puška bio šesti, a senzacionalni Maričić osvojio je broncu! Naš čudesni dvojac još očekuje nastup u disciplini 50 metara puška trostav.

Dečki se snalaze kako znaju... Pa tako, primjerice, Maričić pripreme za Igre za nastup u zračnoj puški obavljao u Bjelovaru, dok je na treninge s malokalibarskom puškom išao u Zagreb. Na bjelovarskoj streljani za taj kalibar nema uvjeta.

- Prvi put u Gradsku streljanu došao sam 2008. Brat mi je preporučio sport jer je u njemu rasturao naš sugrađanin Gorša. Bio je tad viceprvak svijeta. Bilo je zabavno jer se skupila dobra ekipa. Trenirali smo, zabavljali se... Krenuli su dobri rezultati i više nije bilo povratka - otkrio je Maričić za Bjelovar.live.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

'Završio sam preddiplomski studij informatike'

Maričić nije mogao ni sanjati da će mu Gorša postati poput brata, da će postati ponajbolji prijatelji. U Bjelovaru je završio gimnaziju. Miran je završio i preddiplomski studij informatike na FOI-ju u Varaždinu, ali odlučio je nakon 2018. sve karte baciti na streljaštvo i sportsku karijeru. Shvatio je da može napraviti veliku karijeru kad je 2018. na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Changwonu u disciplini zračna puška 10 m osvojio broncu.

- Fakultet mi je, kao i sport, oduzimao dosta vremena i bilo je trenutaka kad je uistinu bilo teško to sve uskladiti. Bilo je slučajeva kad je fakultet i patio zbog streljaštva, jer bi odradio trening koji je fizički zahtjevan, a onda bih još morao učiti i za kolokvije i ispite. Na kraju sam uspio sve posložiti te sam završio preddiplomski studij informatike. Trenutačno ne razmišljam o diplomskom studiju. Drago mi je što su me roditelji podržali u odluci da se posvetim samo sportu - otkrio je Maričić.

Gorša o Maričiću, svom nasljedniku, ima samo riječi hvale.

- On je mladi strijelac kojeg pratim od njegovih malih nogu. Dao sam mu temelje streljaštva. Prvih nekoliko godina, od 2009.  do 2013. godine, trenirao sam ga u Bjelovaru. Kasnije smo nastavili surađivati, no pucamo u istim disciplinama pa mu na papiru ne mogu biti službeni trener ni član stručnog tima, ali je "javna tajna" da sam mu svojevrsni mentor i vodič kroz vrhunsko streljaštvo i puno mu pomažem. Veoma sam ponosan što je uspio u kratkom roku postići vrhunske rezultate. Nadam se da će dugo godina biti u top 10 pucača na svijetu - rekao je Gorša.

PROBLEM KVALITETE Triatlonci još ne smiju plivati u Seini. Natjecanje pod upitnikom RUKOMET NA OI Slovenija - Hrvatska 31-29: Sve skidao Lesjak na golu Slovenije, uništio nas bivši igrač Zagreba

Gorša će u trenere

Maričić doista ima od koga učiti. Gorša je godinama u vrhu. Najplodonosnija godina za njega je bila 2018., kad je na svjetskoj smotri osvojio dva srebra, oba u olimpijskim disciplinama - zračnoj puški na 10 m i malokalibarskoj puški na 50 m.

- Oduvijek sam težio tome da budem kompletan strijelac, a ne da budem specijaliziran samo za jednu disciplinu. Disciplina trostava se u streljačkom svijetu smatra najkompleksnijom i najtežom disciplinom. Ona je maraton, traje tri sata i moraš biti na vrhuncu mentalnih sposobnosti. To zahtjeva rigorozan trening. Nakon sezone 2017., koja je bila nešto slabija s nekoliko velikih finala, ali bez medalje i s oscilacijama u formi, afirmirao sam se u svjetskom vrhu - otkrio je Gorša, koji je Pariz označio vrhuncem karijere, te će nakon Igara početi s tranzicijom u trenerske vode. Već je dogovorio jedan angažman u Indiji.

PRECIZNI DAMIR Splićanin koji puca za Srbiju je postao prvak na OI-ju: Nisam smio reći da navijam za Zvezdu FANTASTIČNO Miran Maričić osvojio broncu! Prva hrvatska medalja u Parizu

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Hrv. dragovoljac 30.07.2024.

    Svaka čast! Treba pod hitno smanjiti ulaganje u nogomet, gdje Feta Fetaj, balavac kojeg manager dovede iz pm ima 200 puta više od vrhunskih hrvatskih pojedinačnih sportaša. A svakakvi nebitni sportaši voze aute po Zg i preseravaju se.............Grad Zagreb ima na platnom spisku 400 nogometnih trenera--------tzv. profesionalci! Pljuc 

  • ping-pong 29.07.2024.

    Bravo Mirane, svaka ti cast!

  • Ocean13 29.07.2024.

    Bravo, Miran Maričić, čestitke na osvojenoj medalji!!👏🇭🇷

Komentiraj...
Vidi sve komentare