To je to što me zanima!

'U pola sata uništeno nam je sve što smo godinama gradili'

Devetoročlanoj obitelji Petrešević iz Zagreba treba pomoć. Uz bolesti, ali i druge probleme ostali su bez jedinog doma
Vidi originalni članak

Smrad gareži prvo je što osjetite u malom, neasfaltiranom i krivudavom odvojku ulice Vrbje, smještenoj na zapadu jezera Jarun. Iz daleka se vidi požarom uništeno krovište, a u samom dvorištu vide se ostaci onog što su nekad zvali životom.

Majka Martina i otac Ivica Petrešević, inače roditelji sedmero djece, na zgarište su došli samo sa sinom Martinom. Imao je prvu pričest.

- Ono što nije izgorjelo, natopila je voda. Probrali smo neke stvari koje su se dale spasiti da bi imali bar za ovu prigodu. Ostali smo bez svega - priča nam na početku Martina. Vesele joj se pas i mačke koji su je vidjeli kako je ušla u dvorište. Žamor djece i uobičajenu buku zamijenila je tišina.

- Kćer Paula nas je spasila. Ona je bila na katu s djedom poslije 1 sat kad je sve krenulo. Probudila nas je i rekla kako smrdi po dimu. Kad sam izašao, vidio sam kako kroz prozor sukljaju dim i plamen. Pomogao sam mom ocu da siđe - ispričao nam je Ivica koji je branitelj i ima problema sa zdravljem. Požar je vrlo brzo progutao velik dio krova i počeo se širiti na kat. Ugasili su ga zagrebački vatrogasci kojima je u ispomoć došao niz cisterni s vodom. Vodovoda u ulici, kao ni hidrantske mreže i kanalizacije, nema.

- Tu živimo više od 20 godina. Oko nas se izgradilo cijelo naselje, tu je niz zgrada, a prema nama se ponašaju kao da ne postojimo, kao da ulica nije ucrtana u kartu Zagreba - očajni su Petreševići. Jednom sinu je od stresa nakon požara počela otpadati kosa. I dalje kašlju jer su se nadisali dima.

- Nedavno smo obnovili prizemlje, kupili nove stvari i sad sve to možemo baciti. U dvorištu su nam dvije izgorjele škrinje s mesom, sve je propalo - kažu nam.

Prvu noć nakon katastrofe proveli su u hostelu Arena. Puno ih je pa su smješteni u različitim sobama. Oni sad samo žele biti jedan blizu drugoga. Nadaju se nekakvom rješenju pošto moraju nastaviti raditi u Zagrebu, gdje uostalom djeca idu u školu. Za požar je, prema očevidu, krivo naponsko preopterećenje.

- Nije nam jasno kakvo je preopterećenje bilo kad su u jedan ujutro radili samo frižideri i televizor. Kabeli ovako stoje više od dva desetljeća koliko smo tu i nikad nam prekidač nije izbio. Mi po tome nismo petljali - jasni su iz obitelji.

Ako im netko želi pomoći može im se obratiti na broj 097/634-2395.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • VELIDA 16.05.2022.

    Kako se to može desit u Metropoli ,nemaju vode,a toliko ih je...

  • šogorica 15.05.2022.

    Kuća je očito divlja gradnja, tata bolesni branitelj ali naprave sedmero djece. Sad bi ih trebalo sve zbrinuti. A budale neka rade, vraćaju kredite i muče se. Kako je uopće bio priključen na Elektru?

  • Tiho tiho kuham 14.05.2022.

    Da.. vjerovali ili ne, postoje takvi dijelovi našeg glavnog grada gdje vodovoda nema ili cijevi pucaju svako malo... hvala Pokojniku na "delanju" 20 godina....

Komentiraj...
Vidi sve komentare