Sastojci za prhko tijesto:
- 250 g maslaca, isjeckanog na šnite
- 7 čaša brašna (čaša od 1 dl), pola glatko, pola oštro
- 6 žlica šećera
- 5 žlica mlijeka
- 2 žumanjka
- 1 žličica soda bikarbone
- naribana korica jednog limuna
POGLEDAJTE VIDEO Hrana kao afrodizijak:
Postupak:
Prvo pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte ostale. Zamijesite da dobijete čvrsto tijesto. Ukoliko vam se čini da ne možete dobiti kompaktnu masu, dodajte još malo mlijeka. Kad je tijesto gotovo, podijelite ga na dva dijela, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Potom izvadite jednu polovicu, razvaljajte tanko i radite oblike srca. Kalup potreban za to imate za kupiti posvuda, posebno u ovo doba godine. Srca slažite na protvan na koji ste prethodno stavili masni papir. Neka bude malo razmaka između svakog kako se ne bi zalijepila.
Stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 170 do 180 stupnjeva. Pecite ih 7 do 10 minuta, ovisno o jačini pećnice. Znat ćete da su gotovi kad su odozgo i dalje blijedi, ali dno je dobilo laganu zlatnu boju. Odmah ih pažljivo uklonite s protvana kako se ne bi nastavili dalje peći.
Isto ponovite i s drugim komadom tijesta.
Kad ste sva srca ispekli, ostavite ih da se dobro ohlade pa ih premazujte s pekmezom ili čokoladnim namazom i lijepite jedno za drugo. Na kraju keksiće obilato pospite šećerom u prahu, a možete i čokoladnom glazurom - u tom slučaju na glazuru dok se još nije stvrdnula stavite jestivu dekoraciju u obliku minijaturnih šarenih srca, cvjetića, zlatnih komadića...
Čak nije loša ideja napraviti dio keksića punjenih pekmezom i posutih šećerom, a dio sa čokoladnim namazom i glazurom po kojoj su posuti razni slatki oblici. Postoje i jestive boje pa partnerici možete i napisati ili nacrtati nešto na keksićima.
Recept za čokoladnu glazuru:
Vrlo je jednostavno. Pravilo je, koliko stavite maslaca, toliko ide i crne čokolade ili čokolade za kuhanje. Za ovu količinu keksića dovoljno vam je 50 g čokolade i isto toliko maslaca. Otopite maslac u lončiću, a kad provrije, uklonite ga s vatre i natrgajte čokoladu (više ne vraćajte na štednjak).
Polako miješajte dok se čokolada ne otopi. Pričekajte nekoliko minuta pa krenite s dekoracijom keksića. Ne morate cijelu površinu premazati glazurom, možete keksiće samo prošarati tako da visoko dignete žličicu i pustite vrlo tanki mlaz po njima.
Ukoliko želite šarenilo boja i oblika na tanjuru ili, još bolje, u lijepoj metalnoj kutiji, za svoju dragu, od jednog dijela tijesta izradite okrugle keksiće s rupom u obliku srca s gornje strane kroz koju će provirivati crvenkasti pekmez.
Od ovog tijesta možete raditi i kiflice. U tom slučaju razvaljajte ga pa režite na trokutiće, napunite pekmezom, čokoladom, orasima ili čime želite, zarolajte i stavite u pećnicu. Ovisno o veličini, peku se između 10 i 15 minuta. Pečene su kad dno kiflice lagano porumeni.