To je to što me zanima!

Znate li da sol ima rok trajanja? Sve ovisi o aditivima koje sadrži

Zna se dogoditi da aditivi u soli ne odrade svoj posao i sol se može početi skupljati te nije više pouzdan izvor joda, što ne znači da će vam naštetiti, osim ako vidite ili osjetite miris plijesni, onda ju treba baciti
Vidi originalni članak

Sol sprječava razvoj loših bakterija - pa kako se onda može pokvariti?

POGLEDAJTE VIDEO: Tradicionalna berba soli

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sol je nevjerojatno čest sastojak koji većina ljudi uzima zdravo za gotovo. To je jednostavna, anorganska molekula koja se sastoji od dva sićušna iona, natrija i klorida, ali njezina sposobnost aromatiziranja i očuvanja čini je vrijednom, toliko vrijednom da se u prošlosti znalo radnicima i plaćati solju. 

Sol čuva hranu izvlačeći vlagu iz nje, suzbijajući rast štetnih bakterija i potičući rast korisnih bakterija - pa zašto onda pakiranja soli imaju rok trajanja?

Krivac nije natrijev klorid, već se s njim miješaju aditivi koje neki proizvođači dodaju kako bi spriječili grudanje soli ili kako bi dodali hranjive tvari u nju.

Jod, sredstva protiv grudanja i minerali u tragovima u ružičastoj, crvenoj ili crnoj soli mogu se s vremenom razgraditi, ali razgradnja ne znači da ju ne možete koristiti. 

ALTERNATIVNI IZVORI Ako koristite samo himalajsku sol, izvor joda potražite u ribi

Ponekad se zna dogoditi da aditivi u soli ne odrade svoj posao i sol se može početi skupljati te nije više pouzdan izvor joda, što ne znači da će vam naštetiti, osim u slučaju da vidite ili osjetite miris plijesni - onda ju treba baciti. 

To, međutim, ne znači da biste trebali zanemariti svoju sol, čak i sol bez aditiva. Higroskopska svojstva soli (upijanje vode) čine ju lošim kandidatom za držanje na otvorenom.

Ne samo da može upiti vlagu iz zraka, već i mirise iz kuhinje, što vam može ostaviti grubu, smrdljivu sol.

Sol treba držati u hermetički zatvorenoj posudi te ju čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

ZA SAVRŠEN OKUS Kako napraviti začinske soli: Uz njih će hrana biti puno ukusnija

Ali, većina ljudi ima i male količine soli u soljenkama, kod kojih se treba oduprijeti porivu da ih se stalno nadopunjava.

Dobro je držati malu količinu te često soljenke prati i dobro osušiti prije nego što ponovo stavite u njih sol, piše Lifehacker.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare