Sol sprječava razvoj loših bakterija - pa kako se onda može pokvariti?
POGLEDAJTE VIDEO: Tradicionalna berba soli
Sol je nevjerojatno čest sastojak koji većina ljudi uzima zdravo za gotovo. To je jednostavna, anorganska molekula koja se sastoji od dva sićušna iona, natrija i klorida, ali njezina sposobnost aromatiziranja i očuvanja čini je vrijednom, toliko vrijednom da se u prošlosti znalo radnicima i plaćati solju.
Sol čuva hranu izvlačeći vlagu iz nje, suzbijajući rast štetnih bakterija i potičući rast korisnih bakterija - pa zašto onda pakiranja soli imaju rok trajanja?
Krivac nije natrijev klorid, već se s njim miješaju aditivi koje neki proizvođači dodaju kako bi spriječili grudanje soli ili kako bi dodali hranjive tvari u nju.
Jod, sredstva protiv grudanja i minerali u tragovima u ružičastoj, crvenoj ili crnoj soli mogu se s vremenom razgraditi, ali razgradnja ne znači da ju ne možete koristiti.
Ponekad se zna dogoditi da aditivi u soli ne odrade svoj posao i sol se može početi skupljati te nije više pouzdan izvor joda, što ne znači da će vam naštetiti, osim u slučaju da vidite ili osjetite miris plijesni - onda ju treba baciti.
To, međutim, ne znači da biste trebali zanemariti svoju sol, čak i sol bez aditiva. Higroskopska svojstva soli (upijanje vode) čine ju lošim kandidatom za držanje na otvorenom.
Ne samo da može upiti vlagu iz zraka, već i mirise iz kuhinje, što vam može ostaviti grubu, smrdljivu sol.
Sol treba držati u hermetički zatvorenoj posudi te ju čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Ali, većina ljudi ima i male količine soli u soljenkama, kod kojih se treba oduprijeti porivu da ih se stalno nadopunjava.
Dobro je držati malu količinu te često soljenke prati i dobro osušiti prije nego što ponovo stavite u njih sol, piše Lifehacker.