Bamija je glavna namirnica bliskoistočne, sjevernoafričke i karipske kuhinje, a također je popularna na jugu SAD-a. Priprema se u juhama, salatama, varivima, pirjana ili pečena.
POGLEDAJTE VIDEO:
Iako se kod nas rijetko uzgaja, može je se pronaći u Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Tijekom kuhanja otpušta sluz koja se koristi kao zgušnjivač u američkom jelu gumbo ili bosanskoj čorbi. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, sterilizacijom i kiseljenjem.
Plodovi su dugački oko osam centimetra i beru se početkom lipnja pa sve do kraja rujna. Zeleni plodovi nalik su na mahune koje se sužavaju pa ih se naziva još i damini prsti.
Pripada i skupini afrodizijaka. Naziv “biljka iz Božjeg vrta” dobila je jer se nalazi u raznim pripravcima poput čaja, tinkture, pa i u proizvodima za njegu i ljepotu kože.
Bogata je kalcijem, kalijem, željezom, magnezijem i fosforom te sadrži mnoštvo antioksidansa - polifenola koji mogu pridonijeti zdravlju srca i mozga. Zbog antioksidativnih svojstava smatra se i biljkom protiv umora jer liječi kroničnu iscrpljenost. Njena vlakna djeluju umirujuće za crijevni trakt i korisna su kod gastritisa.