To je to što me zanima!

Uz ove savjete napravit ćete božanstvenu pitu od jabuka

Svaka domaćica ima svoju malu tajnu zbog koje joj pita od jabuka uspije baš svaki put. Nije riječ o složenom receptu, nego metodama koje vode do pahuljaste korice i punog okusa ove jednostavne slastice
Vidi originalni članak

Pita od jabuka mora ima nježnu, a opet dobro pečenu koricu koja se topi u ustima. Nadjev mora biti ravnomjeran sa preciznim balansom slatkoće, a svi ovi uvjeti ovise o četiri jednostavna faktora, prenosi Chatelaine.

POGLEDAJTE VIDEO: Jabuka je najzdravije voće

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Za pahuljastu koricu

Kora pite od jabuka mora biti posve pečena i zlatne boje, za dobitnu kombinaciju kao sastojci će pomoći mast koja će korici dati pahuljastu strukturu i maslac za puni okus.

Pecite pitu u unaprijed zagrijanoj pećnici na najnižoj razini kako bi se dno dobro ispeklo, a tijekom pečenja snižavajte temperaturu. Pećnica prvih 20 minuta mora biti zagrijana na 220 stupnjeva Celzijevih kako bi korica potamnila, a potom pečenje dovršite na temperaturi od 190 stupnjeva Celzijevih kako bi jabuke bile mekane.

RECEPT Pita od jabuka, badema i cimeta

2. Najbolje jabuke

Odabir jabuka jamči odličan okus slastice. Naime, postoji nekoliko vrsta koje će biti iznimno ukusne kao sastojak pite, pa sve ovisi o osobnom odabiru.

Najbolje jabuke za pitu ipak su Zlatni delišes i Granny Smith. Zlatni delišes su vrlo slatke jabuke, no postoji opasnost da će postati gnjecave ako ih predugo pečete.

Granny Smith s druge strane nudi hrskavu teksturu, no ne mijenjaju oblik dok se peku. Zato je izvrsno kombinirati obje sorte kako biste stvorili čudo. Svakako u nadjev ne zaboravite dodati limunov sok i malo soli koja će zaokružiti okus.

3. Najgore jabuke za pitu

Iako netko misli da svaka jabuka može dati izvrsnu pitu, u krivu je. Postoje sorte koje je bolje izbjegavati ako radite ovu slasticu. Među ostalim, to su Gala, Cortland, Northern Spy i Braeburn. One su jednodimenzionalne u okusu.

BEZ DODANIH ŠEĆERA Zdrava pita od jabuka s anisom

McIntosh sorta ne podnosi dugo pečenje i obično se nadjev pretvori u umak. Crveni delišes su iznimno slatke jabuke i imaju teksturu koja nije prikladna za pitu.

4. Priprema

Cilj je stvoriti savršenu pita u kojoj se tijekom pečenja gornja korica neće izdignuti i ostaviti prazninu do nadjeva, a rješenje leži u djelomičnom kuhanju jabuka prije pečenja.

Naime, toplina tijekom dinstanja aktivira pektinazu, enzim koji pektin čini otpornijim na temperaturu i tako jabuke tijekom pečenja uspiju zadržati oblik.

5. Hlađenje

Nikad ne režite toplu pitu. Pričekajte najmanje dva do tri sata, a idealno je ako se pita hladi četiri sata. To će omogućiti da se nadjev stisne, pa će kriške biti lijepo oblikovane prilikom rezanja.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 09.10.2021.

    mljac 👍

Komentiraj...
Vidi sve komentare