To je to što me zanima!

Ukusni recepti s gljivama: Jedu se u juhama, fritaji ili tortiljama

Gljive su bogate proteinima pa su dobra zamjena za meso, a jedenje gljiva produljuje osjećaj sitosti i smanjuje glad. Gljive sadrže i probiotike koji hrane zdrave bakterije u crijevima
Vidi originalni članak

Pretpostavlja se da postoji tisuće vrsta gljiva, ali samo oko 200 vrsta se smatra jestivima. Bogate su hranjivim tvarima. Sadrže mnoge minerale, poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora, koji se često ne nalaze u biljnoj hrani.

Jesen je vrijeme branja gljiva, a kako ih morate dobro poznavati, bez dobrog poznavatelja gljiva nikako ih ne berite na svoju ruku. Čak i sitna razlika među gljivama može značiti da je riječ o potpuno drugoj vrsti. Nasreću, na tržnicama i u dućanima možete potražiti gljive kako biste pripremili vrhunske delicije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Neki stručnjaci gljive smatraju superhranom jer nude pregršt nutrijenata, utažuju glad, eliminiraju loš zadah i povećavaju razinu vitamina D.

Na našim prostorima najpoznatije vrste jestivih gljiva su sunčanica, vrganji, gomoljače, šampinjoni, lisičarke i bukovače.

Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry utvrdila je da su gljive, tijekom bilo kojega godišnjeg doba, odličan izvor prehrambenih vlakana, uključujući i hitin, za koji se vjeruje da smanjuje razinu kolesterola u krvi. Gljive sadrže i beta-glukan koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

RECEPT DANA Cvjetača u umaku od cheddara i mozzarelle - brzo gotovo i fino!

Jedenje gljiva produljuje osjećaj sitosti i smanjuje glad. Gljive su bogate proteinima pa su dobra zamjena za meso. Ako želite imati zdrava crijeva, gljive uvrstite u vaš jelovnik jer sadrže probiotike koji hrane zdrave bakterije u crijevima. Gljive su bogate antioksidansima koji nam pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i osnažuju funkciju imuniteta. Stanične stijenke gljiva bogate su beta glukanima, topivim vlaknima kakva obično sadrži zob, a ona imaju svojstva snižavanja lošeg kolesterola u krvi i tako čuvaju zdravlje srca. 

Zagorska juha s vrganjima

SASTOJCI: 350 g svježih vrganja, 250 g krumpira, 120 g mrkve, 150 g crvenog luka, 20 g masti, 100 g sušene slanine, ½ žličice mljevenog papra, 1 žličica soli, 1 žlica lista sušenog celera, 2 lista lovora, 1 žlica lista peršina, 1 žličica sušenog estragona, 1 l povrtnog temeljca, 200 ml kiselog vrhnja

PRIPREMA: Narežite slaninu i vrganje. Luk narežite sitno, a krumpir i mrkvu na kockice. U lonac dodajte mast i slaninu te pržite dok slanina ne postane svjetlosmeđa. Dodajte luk i nastavite pržiti oko 5 minuta. Dodajte mrkvu i vrganje te nastavite pirjati oko 10 minuta. Posolite, popaprite i dodajte listove lovora, celera, peršina i estragon te podlijte temeljcem. Kuhajte 15 minuta. Dodajte nasjeckani krumpir i nastavite kuhati još 15 minuta. Ulijte vrhnje, dobro promiješajte i kuhajte 10 minuta. Poslužite uz prepečeni kruh.

Rižoto od gljiva i poriluka

SASTOJCI: 2 žlice maslaca, 1 poriluk, 1/2 luka, 200 g šampinjona, 2 žlice svježeg lišća timijana, sol, papar po želji, 400 g bijele riže, 120 ml bijelog vina, 1 l povrtnog temeljca, parmezan

PRIPREMA: U velikoj posudi zagrijte maslac na srednje jakoj vatri. Luk i poriluk narežite i pirjajte na maslacu 10 minuta ili dok ne omekšaju. Poriluk i luk pogurnite na rubove tavice, a u sredinu tave dodajte narezane gljive. Pojačajte vatru i kuhajte nekoliko minuta bez miješanja, a zatim ih promiješajte i kuhajte dok ne porumene. Dodajte rižu i promiješajte da se ravnomjerno premaže maslacem i povrćem. Pirjajte nekoliko minuta ili dok riža ne postane prozirna. Ulijte bijelo vino i miješajte dok gotovo ne nestane. Nastavite dodavati preostalu tekućinu - vodu ili temeljac, često miješajući. Nastavite dodavati tekućinu i miješajte dok se riža ne skuha.

Bolonjez od gljiva

SASTOJCI: 200 g šampinjona, luk, 2-3 češnja češnjaka, mrkva, 400 g pelata od rajčica, 2 žlice maslinova ulja, žličica sušenog origana, žličica sušenog bosiljka, žličica dimljene paprike, sol i papar po ukusu, 500 ml povrtnog temeljca ili vode, 2 žlice koncentrata rajčice, svježi peršin ili bosiljak za posluživanje, tjestenina po izboru (špageti, tagliatelle, itd.)

RECEPT DANA Super recept za ukusnu focacciu - omiljenu talijansku pogaču

PRIPREMA: U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer te pržite od 5 do 7 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute dok ne zamiriši. Dodajte nasjeckane gljive u tavu i pržite dok ne ispuste tekućinu i lagano porumene, od 5 do 7 minuta.

Umiješajte rajčice iz konzerve, origano, bosiljak, dimljenu papriku (ako je koristite), sol i papar. Kuhajte sve zajedno oko 5 minuta. Umiješajte povrtni temeljac ili vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Ocijedite je. Poslužite bolonjez preliven preko tjestenine i pospite svježim peršinom ili bosiljkom po želji.

Fritaja od bukovača

SASTOJCI: 200 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače...), jedan poriluk, 5 jaja, žlica parmezana, sol, papar, žlica maslaca, 100 g sjeckane slanine, peršin

PRIPREMA: Gljive očistite četkicom i narežite na ploške. Poriluk narežite na rezance. U tavi rastopite maslac i pustite neka se jako zagrije. Ubacite poriluk pa gljive i zapecite ih na jakoj vatri, da potamne i lagano se karameliziraju. U posudi sa strane istucite jaja pjenasto, sa soli i paprom. Smjesi dodajte i parmezan. U tavu ubacite i kockice slanine. Čim se rastopi izlijte smjesu od jaja. Smanjite vatru do srednje jačine i pecite samo s jedne strane bez miješanja, dok korica ne postane rumena i hrskava, a sredina ostane još malo kremasta.

RECEPT DANA Katsu piletina za lagani ručak

Tortilje s piletinom i bukovačama

SASTOJCI: 400 g piletine, 1/4 šalice maslinova ulja, sol, 200 g bukovača, šalica nasjeckanoga mladog luka, 2 šalice naribanoga topivog sira, 4 tortilje

PRIPREMA: Narežite meso na manje komade. Ugrijte žlicu ulja u tavi i pržite meso oko dvije minute. Izvadite ga iz tave i posolite. Ugrijte još žlicu ulja pa prepržite gljive i luk dok ne omekšaju. Izvadite iz tave pa je operite. Složite tortilje. Pospite četvrtinu sira i luka preko pola tortilje pa pospite piletinom i smjesom s gljivama. Pospite četvrtinom šalice sira pa preklopite. U tavi ugrijte žlicu ulja i pržite po dvije tortilje od dvije do četiri minute sa svake strane. Izvadite i pripremite ostatak tortilja na isti način.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • MijinBarba 04.11.2024.

    Napravite tost od kruha, ne kupovni, za onoliko osoba koliko će jesti. Izdinstate šampinjone na luku sa malo vegete i bibera, razmažete to obilno na tost, naribate sira nekog po tome obilno, neki koji se topi i stavite u pečnicu na 10 minuta na 120 celzija da se sir otopi. Pre pre fino.

Komentiraj...
Vidi sve komentare