Pretpostavlja se da postoji tisuće vrsta gljiva, ali samo oko 200 vrsta se smatra jestivima. Bogate su hranjivim tvarima. Sadrže mnoge minerale, poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora, koji se često ne nalaze u biljnoj hrani.
Jesen je vrijeme branja gljiva, a kako ih morate dobro poznavati, bez dobrog poznavatelja gljiva nikako ih ne berite na svoju ruku. Čak i sitna razlika među gljivama može značiti da je riječ o potpuno drugoj vrsti. Nasreću, na tržnicama i u dućanima možete potražiti gljive kako biste pripremili vrhunske delicije.
POGLEDAJTE VIDEO:
Neki stručnjaci gljive smatraju superhranom jer nude pregršt nutrijenata, utažuju glad, eliminiraju loš zadah i povećavaju razinu vitamina D.
Na našim prostorima najpoznatije vrste jestivih gljiva su sunčanica, vrganji, gomoljače, šampinjoni, lisičarke i bukovače.
Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry utvrdila je da su gljive, tijekom bilo kojega godišnjeg doba, odličan izvor prehrambenih vlakana, uključujući i hitin, za koji se vjeruje da smanjuje razinu kolesterola u krvi. Gljive sadrže i beta-glukan koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Jedenje gljiva produljuje osjećaj sitosti i smanjuje glad. Gljive su bogate proteinima pa su dobra zamjena za meso. Ako želite imati zdrava crijeva, gljive uvrstite u vaš jelovnik jer sadrže probiotike koji hrane zdrave bakterije u crijevima. Gljive su bogate antioksidansima koji nam pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i osnažuju funkciju imuniteta. Stanične stijenke gljiva bogate su beta glukanima, topivim vlaknima kakva obično sadrži zob, a ona imaju svojstva snižavanja lošeg kolesterola u krvi i tako čuvaju zdravlje srca.
Zagorska juha s vrganjima
SASTOJCI: 350 g svježih vrganja, 250 g krumpira, 120 g mrkve, 150 g crvenog luka, 20 g masti, 100 g sušene slanine, ½ žličice mljevenog papra, 1 žličica soli, 1 žlica lista sušenog celera, 2 lista lovora, 1 žlica lista peršina, 1 žličica sušenog estragona, 1 l povrtnog temeljca, 200 ml kiselog vrhnja
PRIPREMA: Narežite slaninu i vrganje. Luk narežite sitno, a krumpir i mrkvu na kockice. U lonac dodajte mast i slaninu te pržite dok slanina ne postane svjetlosmeđa. Dodajte luk i nastavite pržiti oko 5 minuta. Dodajte mrkvu i vrganje te nastavite pirjati oko 10 minuta. Posolite, popaprite i dodajte listove lovora, celera, peršina i estragon te podlijte temeljcem. Kuhajte 15 minuta. Dodajte nasjeckani krumpir i nastavite kuhati još 15 minuta. Ulijte vrhnje, dobro promiješajte i kuhajte 10 minuta. Poslužite uz prepečeni kruh.
Rižoto od gljiva i poriluka
SASTOJCI: 2 žlice maslaca, 1 poriluk, 1/2 luka, 200 g šampinjona, 2 žlice svježeg lišća timijana, sol, papar po želji, 400 g bijele riže, 120 ml bijelog vina, 1 l povrtnog temeljca, parmezan
PRIPREMA: U velikoj posudi zagrijte maslac na srednje jakoj vatri. Luk i poriluk narežite i pirjajte na maslacu 10 minuta ili dok ne omekšaju. Poriluk i luk pogurnite na rubove tavice, a u sredinu tave dodajte narezane gljive. Pojačajte vatru i kuhajte nekoliko minuta bez miješanja, a zatim ih promiješajte i kuhajte dok ne porumene. Dodajte rižu i promiješajte da se ravnomjerno premaže maslacem i povrćem. Pirjajte nekoliko minuta ili dok riža ne postane prozirna. Ulijte bijelo vino i miješajte dok gotovo ne nestane. Nastavite dodavati preostalu tekućinu - vodu ili temeljac, često miješajući. Nastavite dodavati tekućinu i miješajte dok se riža ne skuha.
Bolonjez od gljiva
SASTOJCI: 200 g šampinjona, luk, 2-3 češnja češnjaka, mrkva, 400 g pelata od rajčica, 2 žlice maslinova ulja, žličica sušenog origana, žličica sušenog bosiljka, žličica dimljene paprike, sol i papar po ukusu, 500 ml povrtnog temeljca ili vode, 2 žlice koncentrata rajčice, svježi peršin ili bosiljak za posluživanje, tjestenina po izboru (špageti, tagliatelle, itd.)
PRIPREMA: U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer te pržite od 5 do 7 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još 1-2 minute dok ne zamiriši. Dodajte nasjeckane gljive u tavu i pržite dok ne ispuste tekućinu i lagano porumene, od 5 do 7 minuta.
Umiješajte rajčice iz konzerve, origano, bosiljak, dimljenu papriku (ako je koristite), sol i papar. Kuhajte sve zajedno oko 5 minuta. Umiješajte povrtni temeljac ili vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Ocijedite je. Poslužite bolonjez preliven preko tjestenine i pospite svježim peršinom ili bosiljkom po želji.
Fritaja od bukovača
SASTOJCI: 200 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače...), jedan poriluk, 5 jaja, žlica parmezana, sol, papar, žlica maslaca, 100 g sjeckane slanine, peršin
PRIPREMA: Gljive očistite četkicom i narežite na ploške. Poriluk narežite na rezance. U tavi rastopite maslac i pustite neka se jako zagrije. Ubacite poriluk pa gljive i zapecite ih na jakoj vatri, da potamne i lagano se karameliziraju. U posudi sa strane istucite jaja pjenasto, sa soli i paprom. Smjesi dodajte i parmezan. U tavu ubacite i kockice slanine. Čim se rastopi izlijte smjesu od jaja. Smanjite vatru do srednje jačine i pecite samo s jedne strane bez miješanja, dok korica ne postane rumena i hrskava, a sredina ostane još malo kremasta.
Tortilje s piletinom i bukovačama
SASTOJCI: 400 g piletine, 1/4 šalice maslinova ulja, sol, 200 g bukovača, šalica nasjeckanoga mladog luka, 2 šalice naribanoga topivog sira, 4 tortilje
PRIPREMA: Narežite meso na manje komade. Ugrijte žlicu ulja u tavi i pržite meso oko dvije minute. Izvadite ga iz tave i posolite. Ugrijte još žlicu ulja pa prepržite gljive i luk dok ne omekšaju. Izvadite iz tave pa je operite. Složite tortilje. Pospite četvrtinu sira i luka preko pola tortilje pa pospite piletinom i smjesom s gljivama. Pospite četvrtinom šalice sira pa preklopite. U tavi ugrijte žlicu ulja i pržite po dvije tortilje od dvije do četiri minute sa svake strane. Izvadite i pripremite ostatak tortilja na isti način.