Mesne lađice
Sastojci: 300 g mljevene junetine ili ovčetine, 50 g luka, jaje, 15 g suhoga kruha, sol, papar, 8 malih tikvica
Priprema: Stavite meso u dublju zdjelu pa dodajte nasjeckani luk, jaje i kruh koji ste prethodno namočili u 50 ml vode te ocijedili. Začinite, izmiješajte i stavite u hladnjak. Tikvice kuhajte pet minuta. Prepolovite ih po dužini, izdubite i napunite mesnom smjesom. Pecite u foliji oko 20 minuta.
POGLEDAJTE VIDEO:
Miniburgeri s vrhnjem
Sastojci: 200 g mljevene junetine, 200 g mljevene svinjetine, mala hambi peciva, majoneza, vrhnje, kiseli krastavci, zelena salata, sol, papar, kurkuma
Priprema: Mljeveno meso začinite solju, paprom i kurkumom te oblikujte u loptice. Lagano ih pritisnite i oblikujte pljeskavice pa ispecite na roštilju. Pomiješajte majonezu, vrhnje i sitno narezane kisele krastavce. Namažite na peciva, dodajte salatu, meso i poklopite.
Lula-kebab
Sastojci: 350 g mljevene junetine, dl mineralne vode, 1/2 žličice sode bikarbone, kriška kruha, žličica mljevene paprike, žličica češnjaka u prahu, sol, papar
Priprema: Natopite kruh u mineralnoj vodi i umiješajte u meso. Dodajte začine i ostavite da stoji preko noći u hladnjaku. Oblikujte veće ćevape i pecite sa svih strana na roštilju. Poslužite s kajmakom.
Leskovački uštipci
Sastojci: 400 g mljevene junetine, 50 g slanine, sol, papar, 10 dag sira, 3 češnja češnjaka, žličica mljevene ljute paprike
Priprema: Sir i slaninu narežite na što sitnije kockice. Pomiješajte ih s mesom pa začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Dodajte usitnjeni češnjak. Ostavite da odstoji pola sata te oblikujte uštipke. Pecite ih na roštilju dok ne dobiju boju.
Janjeće pljeskavice
Sastojci: 600 g mljevene janjetine, 100 g luka, 2-3 češnja češnjaka, 1/2 žličice papra, 1/2 žličice soli, ulje za pečenje; umak: žlica ulja, 2 žlice senfa, 2 žlice vrhnja, 1/2 žlice kopra, sol, papar
Priprema: Mljeveno meso stavite u zdjelu. Dodajte luk, zgnječeni češnjak, papar i sol. Smjesu dobro izmiješajte pa oblikujte pljeskavice. Pripremljene pljeskavice pecite na zagrijanoj i uljem premazanoj rešetki roštilja. Napravite umak. U ulje dodajte kopar te mješavinu senfa i vrhnja. Dobro miješajte na vatri pa začinite i prelijte preko pljeskavica.
Ćevapi
Sastojci: 500 g junećeg mesa od lopatice, dl mineralne vode, sol, papar, 1/2 žličice sode bikarbone, manja glavica luka, 2 žličice češnjaka u prahu
Priprema: Meso sameljite dva puta. Dodajte sol i papar pa promiješajte. Pomiješajte sodu bikarbonu i mineralnu vodu. Što sitnije narežite luk. Pomiješajte meso, luk, češnjak te ulijte mineralnu vodu. Pokrijte i ostavite u hladnjaku preko noći. Od smjese oblikujte ćevape. Roštilj premažite slaninom i pecite na njemu oko pet minuta.
Mazalice
Sastojci: 2 lepinje, 250 g juneće lopatice PIK, 200 g mljevene juneće vratine, sol, papar, 2 žličice ljute mljevene paprike, žličica slatke mljevene paprike, 30 ml mineralne vode
Priprema: Meso sameljite, posolite pa dodajte papar, mineralnu vodu te ljutu i slatku mljevenu papriku. Poklopite i ostavite na hladnom dva sata. Lepinje narežite na kriške i premažite mesnom smjesom. Pecite premazanom stranom prema dolje na zagrijanom roštilju oko tri minute. Okrenite i pecite još dvije minute.
Uštipci
Sastojci: uštipci: 500 g mljevene janjetine, 2 žličice ljute mljevene paprike, 170 ml mineralne vode, žlica sitno nasjeckanog peršina, sol, papar; rajčice, glavica salate puterice, maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar
Priprema: Pomiješajte sve sastojke za uštipke. Miješajte rukama dok se smjesa ne sjedini pa oblikujte uštipke. Pecite ih na dobro ugrijanom roštilju dok ne dobiju boju sa svih strana. Poslužite sa salatom i rajčicama prelivenim limunovim sokom i maslinovim uljem te začinite solju i paprom.