To je to što me zanima!

Stručnjak iz Japana pokazao je kako se radi pravi soja umak

Pravi način izrade umaka otkriven je serijom kratkih videa koje je objavio Yasuo Yamamoto, majstor soja umaka iz petog naraštaja obitelji koja vodi japansku tvornicu Yamaroku Shoy
Vidi originalni članak

Zamislite, u vašoj kuhinji stoji bočica soja umaka koju redovito koristite, a možda niste ni svjesni kroz kakav proces je prošla da bi postala baš ovakva kakva je danas. Nedavno je na društvenim mrežama podijeljena tradicionalna metoda proizvodnje ovog voljenog dodatka jelima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sve je počelo serijom kratkih videozapisa koje je objavio Yasuo Yamamoto, majstor soja umaka iz petog naraštaja obitelji koja vodi japansku tvornicu Yamaroku Shoyu. Ovi su videozapisi brzo postali viralni, privlačeći pažnju ljubitelja hrane koji su ostali zapanjeni kompliciranim, ali fascinantnim procesom fermentacije.

A post shared by 山本康夫 (@yamaroku.shoyu)

Tajna bogatstva okusa

Soja umak poznat je po svom bogatom umami okusu koji oplemenjuje jela – od juha, marinada i umaka do raznih wok specijaliteta. No, što ga čini tako posebnim? Riječ je o fermentaciji, procesu koji zahtijeva strpljenje, preciznost i dosta vremena. Naime, za izradu pravog soja umaka koriste se fermentirane sojine mahune, pšenica, sol i voda.

Tijekom fermentacije dolazi do razgradnje soje i pšenice pomoću kultura plijesni, poput Aspergillusa, i bakterija koje stvaraju složene okuse.

TORCIDAŠ IZ YOKOHAME VIDEO Japanski svećenik lud za Hajdukom zapjevao Mišu: Ja ne mogu drugo nego da ga volin!

Iako možda zvuči pomalo neprivlačno, rezultat ovog dugotrajnog procesa zaista je izvanredan.

A post shared by 山本康夫 (@yamaroku.shoyu)

- Miriše predivno - rekao je Yamamoto dok kroz tkaninu cijedi dobiveni umak.

Ovaj se postupak ne može usporediti s industrijskom proizvodnjom koju mi imamo u trgovinama, a mnogi ističu kako upravo u ovoj ručnoj proizvodnji leži tajna vrhunskog soja umaka.

RECEPT DANA Katsu piletina za lagani ručak

Povratak tradiciji u modernom ruhu

Tvornica Yamaroku Shoyu, u kojoj je umak pripremljen, koristi stare drvene bačve u kojima se fermentira gusta smjesa "moromi" – kombinacija soje, pšenice, soli i vode. Ovaj proces, koji može trajati tjednima, mjesecima pa čak i godinama, omogućava prirodnim kvascima i bakterijama da razviju intenzivan okus i bogatu aromu.

Autentičan umak poput onoga iz Yamaroku Shoyu čini tek oko 1% od ukupne svjetske proizvodnje. 

RECEPT DANA Super ručak: Piletina iz woka s povrćem u umaku od meda

Yamamotovi videozapisi potaknuli su mnoge da preispitaju ono što koriste u kuhinji i odluče se za vrhunske, ručno izrađene proizvode.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare