Krumpir je, uz božićno pečenje, vjerojatno najvažniji dio blagdanskog objeda, a nitko ne želi vlažan i gnjecav krumpir koji se pretvara u kašu kad se utopi u umaku. Srećom, bivša zvijezda serijala 'Dobar, bolji, najbolji... britanski slastičar', slavna kuharica Mary Berry, otkrila je svoj najbolji savjet za dobivanje hrskave vanjštine krumpira, te kako očuvati onu meku i pahuljastu unutrašnjost kakvu svi poznajemo i volimo. Vrijeme je da podignete pečeni krumpir na višu razinu!
POGLEDAJTE VIDEO:
Njezin glavni savjet? Malo „očvrsnite krumpir“ u tavi nakon nekoliko minuta u kipućoj vodi.
- Kuhanje krumpira prije nego ga kratko popržite na tavi daje mu lijepu hrskavost izvana, a to još dodatno radi i gris - rekla je slavna kuharica. Evo njenog recepta…
Sastojci (6 porcija):
• 1 kg krumpira (narežite ga na komade srednje veličine)
• 50 g pšeničnog griza
• 3 žlice suncokretovog ulja
• 3 žlice guščje masti
• sol
Postupak
1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Zatim stavite komade krumpira u tavu s hladnom slanom vodom. Ostavite da zavrije pa kuhajte oko pet minuta dok krumpir ne počne omekšavati oko rubova.
2. Ocijedite krumpire u cjedilu dok se potpuno ne osuše, zatim ih vratite natrag u tavu i dobro protresite. Neka svi rubovi budu „grubi“.
3. Dodajte gris i ponovno protresite dok se krumpir potpuno ne prekrije grizom. Zatim zagrijte lim za pečenje u pećnici. Ulijte guščju mast i ulje te zagrijavajte pet minuta. Ako ne koristite ili nemate guščju mast, možete udvostručiti količinu suncokretovog ulja.
4. Izvadite lim, stavite unutra krumpire i okrenite ih nekoliko puta tako da se dobro oblože masnoćom. Sada stavite lim u pećnicu i pecite oko 45-55 minuta. Krumpiri bi trebali biti lijepo hrskavi i spremni su za vađenje iz pećnice kada poprime zlatnosmeđu boju. Obavezno ih okrenite na pola vremena kuhanja, a na kraju poslužite vruće.