To je to što me zanima!

Slanutak je prepun proteina, a može se pripremiti na niz načina

Neke vrste slanutka se čak mogu pripremiti kao kokice jer se rasprsnu na visokoj temperaturi. Najčešće ga jedemo u humusu, a izvrstan je i kao zdrava grickalica
Vidi originalni članak

I danas se još mnogi začude kad vide slanutak u prodavaonicama jer ga nisu navikli jesti niti pripremati. Još se više iznenade kad vide mahune u kojima rastu - 'čahurice' podsjećaju na kikiriki i u sebi skrivaju obično dva zrna.

POGLEDAJTE VIDEO: Ručak bez nereda

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

A čak i oni koji uživaju u salati ili varivu sa slanutkom ne znaju da su jestivi i mladi listovi koji se pripremaju poput ostalog zelenog lisnatog povrća i sadrže više minerala nego zelje ili špinat.

Sve to pokazuje zašto se u sredozemnom krugu već dugo zrna slanutka kotrljaju oko ognjišta. Nije to ništa čudno jer se pokazao kao vrijedan izvor proteina, vrlo ukusan i pogodan za pripremanje širokog raspona jela. Najčešće se poslužuje u različitim vrstama salata, ali na sjeveru Afrike i u Indiji vrlo je čest sastojak povrtnih, a i mesnih gulaša.

ZA RUČAK ILI VEČERU Napravite preukusne lazanje u nekoliko jednostavnih koraka

Kako se slanutak može i mljeti, njegovo brašno postaje podlogom za gotovo sva jela s brašnom, od popularnih peciva, preko palačinki do slastica. 

Neke se vrste čak mogu pripremiti kao kokice jer se rasprsnu na visokoj temperaturi, a zdrave grickalice možete pripremiti i s običnim slanutkom koji nađete u prodavaonici tako da ga najprije skuhate, a potom popržite, začinite prema želji i poslužite.

No ručak može početi i s predjelom, a ako tada na stol iznesete humus, bliskoistočni namaz od slanutka i sezamove paste, slobodno može s time i završiti jer je ukusan i zasitan obrok. Odlično se slaže s većinom povrća u složencima pa ga iskoristite kad god vam se učini da vam jelu nedostaje ono nešto. 

Brzi namaz za krekere ili tost

Slanutak skuhajte i izmiksajte s tri žlice maslinova ulja, sokom pola limuna, soli, paprom i tahinijem. Sve zajedno miješajte dok se dobro poveže u jednoličnu pastu. 

Miriše na popečke i vruća peciva 

Od slanutka se brzo naprave popečci, kakvi su posebno popularni u Izraelu kao fast food, ali su odlični u svakom kutku svijeta, koji se isprže u vrućem ulju te posluže uz kruh i omiljenu salatu. 

BOGATSTVO VITAMINA Isprobajte nešto novo: Jesenska juha od patke s obiljem povrća

Starosjedilac s Bliskog istoka 

Slanutak je jedna od najstarijih namirnica. Tragovi uzgoja i uživanja u jelima od te mahunarke iz razdoblja 7500 godina prije Krista nađeni su na Bliskom istoku. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • nap 20.10.2021.

    jako zdravo

  • 20.10.2021.

    Obozavam ga

Komentiraj...
Vidi sve komentare