Umak na bazi rajčice sa mljevenim mesom daje svoj okus i aromu cijelom jelu, dok svilenkasti bešamel umak donosi posebnu kremastu teksturu zbog koje je svaki zalogaj pravo kulinarsko čudo.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako kupiti svježe meso
Priprema nije zahtjevna, a u nastavku Food52 donosi recept za prave talijanske lazanje koje neće razočarati.
Sastojci:
Za pripremu umaka bolognese: 1/2 šalice i dodatno 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 4-5 listova svježeg bosiljka, 1 režanj zgnječenog češnjaka, 1 režanj sitno nasjeckanog češnjaka, 2 žličice mljevene crvene paprike, 8 šalica zgnječenih rajčica, 2 šalice vode, 2 žlice paste od rajčice, 1 žličica soli, 1 žličica svježe mljevenog crnog papra, 1 žlica nasjeckanog bosiljka, 1 manja glavica sitno nasjeckanog luka, komadić sitno nasjeckane pancete, 500 gr mljevene govedine, 1/2 šalice dobrog crnog vina, 1 list lovora, 1/2 šalice mascarpone sira
Za izradu lazanja:
4 šalice bolognese umaka, 1/4 šalice maslaca, 1/4 šalice brašna, 3 šalice zagrijanog mlijeka, 9 listova za lazanje (ili 1 paket svježih listova za lazanje), 2 šalice ribanog parmezana, narezana svježa mozzarella (po želji)
Priprema:
U malom loncu pomiješajte maslinovo ulje s bosiljkom i češnjakom, a za pikantniji umak dodajte zgnječenu crvenu papriku. Na vrlo laganoj vatri pustite da se bosiljak i češnjak krčkaju na maslinovom ulju 10 do 15 minuta. Pazite da češnjak poprimi smeđu boju, ali ne pocrni. Maknite s vatre i procijedite, a maslinovo ulje sačuvajte. Stavite na stranu.
U veliki lonac ulijte umak od rajčice i vodu. Dodajte pastu od rajčice, sol i papar. U umak ulijte ostavljeno maslinovo ulje i promiješajte da se sjedini. Zakuhajte i odmah zatim smanjite na laganoj vatri. Djelomično poklopite lonac i ostavite da se umak kuha najmanje 45 minuta ili do 2 sata. Što se duže kuha, to je ukusniji.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i zapecite pancetu u tavi dok ne postane hrskava. Zatim dodajte luk i češnjak. Držite na laganoj vatri luk i češnjak dok ne postanu prozirni, pazeći da ne porumene. Pojačajte vatru na srednje jaku i dodajte mljevenu govedinu, luk i češnjak. Pustite meso da se zapeče dok se gotovo ne skuha i sav višak tekućine ne ispari.
Tavu deglazirajte vinom i pustite da se kuha dok se vino se reducira na pola. Dodajte 4 šalice crvenog umaka i lovorov list u tavu. Smanjite vatru da lagano kuha i poklopite. Pustite kuhati sat i pol dok umak ne postane vrlo gust. Uklonite umak s vatre i dodajte mascarpone sir, miješajući ga da se otopi i nijansa smjese postane ružičasta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i za to vrijeme pripremite bešamel. U velikom loncu otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte dok se ne formira svjetlosmeđa smjesa. Polako dodajte zagrijano mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne napravi gust umak.
Dodajte šalicu svježe naribanog parmezana. Kad je smjesa gotova, dodajte bešamel u umak bolonjez i lagano promiješajte da se oba umaka sjedine.
Na dno vatrostalne posude stavite nekoliko žlica umaka te preko toga složite tri lista lazanja. Prekrijte slojeve s još mesnog umaka i nastavite s ovim postupkom dok ne iskoristite sve listove.
Gornji sloj bi trebao biti debeli sloj umaka, a zatim naribajte još parmezana na vrh. Prekrijte folijom i pecite 30 minuta. Nakon 30 minuta možete dodati svježu mozzarellu i ostaviti da se zapeče u pećnici još pet minuta ili posuti još parmezana po vrhu i poslužiti.