Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata iz 1952.: Sarma, paprikaš, fileki, krumpir, juhe...
Osnova svih voćnih tortica je kora
Sastojci: 300 g pšeničnoga oštrog brašna, 200 g maslaca, 100 g šećera u prahu, žumanjak, malo soli te malo naribane limunove korice.
Postupak: U brašno izmrvite maslac pa mu dodajte šećer, žumanjak, sol, naribanu koricu i zamijesite tijesto. Ostavite u hladnjaku da se ohladi i stisne. Zatim tijesto razvaljajte i razrežite na krugove kojima ćete obložite kalupe za tortice. Kalupe prije toga premažite tankim slojem margarina, a tijesto malo izbodite vilicom.
POGLEDAJTE VIDEO Kako napraviti fini kruh bez kvasca:
Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu od 10 do 15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Dok se ohlade, možete ih početi puniti kremama prema želji, ali najčešće je to puding od vanilije ili krema s ekstraktom vanilije. Za nju vam trebaju dva žutanjka, 1/4 šalice brašna, 1/4 šalice šećera,šalica mlijeka, 2 žličice vanilijina ekstrakta.
Istucite žutanjke, vanilijin ekstrakt, šećer i brašno pa im lagano dodajte vruće mlijeko, istodobno čvrsto miješajući smjesu. Sve vratite na vatru i miješajte dok smjesa ne bude sasvim glatka i gusta. Kako biste spriječili stvaranje korice, prekrijte je plastičnom folijom. Kad se krema ohladi, ravnomjerno je rasporedite po korama, a zatim na nju možete početi slagati voće.
Još nekoliko savjeta da budu savršene
Možete ih dekorirati i šlagom, a još puniji okus torticama dat će glazura od pekmeza i vode. Nekoliko žlica pekmeza u malo vode rastopite u tavi na umjerenoj vatri pa tom smjesom premažite voće. Tortice se mogu odmah poslužiti ili nakon što ste ih ostavili nekoliko sati u hladnjaku.
Kora će najbolje uspjeti ako sve sastojke prije ostavite nakratko u hladnjaku. Okus tijesta bit će bogatiji ako mu dodate malo cimeta, đumbira ili muškatnog oraščića
Kako bi kora za tortice bila prhkija i ne suviše mokra zbog voća koje kasnije na nju slažete, pospite je mješavinom brašna i šećera. Također je možete premazati razmućenim jajetom.
Mini tortice s borovnicama i šlagom
Sastojci: : 3 šalice svježih borovnica, pola šalice šećera, pola žličice cimeta, žličica kukuruznog sirupa, malo soli, šalica vode, 2 žlice limunova soka, šlag, 10-ak kora za tortice
Priprema: Borovnice dobro operite i posušite. Na laganoj vatri pet minuta miješajte vodu, šećer, kukuruzni sirup i sol. Kad se ohladi dodajte limunov sok. Pečene kore ispunite marelicama i prekrijte slatkim sirupom. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati pa prekrijte svježim šlagom i s još nekoliko svježih marelica ili drugog voća prema želji.
Tortice s malinama i čokoladom
Sastojci: 24 kore za tortice, 200 g bijele čokolade, 2 bjelanjka šalica slatkog vrhnja, šalica svježih malina, žličica limunova soka, 1,5 šalica šećera
Priprema: Ispecite pite i ispunite topljenom bijelom čokoladom. Izmiksajte marelice, šećer, sok, bjelanjke. Dodajte tučeno slatko vrhnje i sve izlijte u tortice.
Tortice sa svježim marelicama
Sastojci: 12 kora za tortice, 300 g marelica, šalica vode, 3/4 šalice šećera, 2 jaja, 2 šalice kiselog vrhnja, 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema: U vodu dodajte marelice i šećer te kuhajte 15-ak min. Kad se ohladi, dodajte jaja, vrhnje i vaniliju. Pecite 15-ak min i ukrasite kriškama marelice.
Tortice s trešnjama i pudingom
Sastojci: 500 g Kiselog vrhnja, 2 jaja, Puding od jagoda, 100 g šećera, 1 Kg Trešanja, 200 g šećera, kore za tortice, 2 svijetla preljeva za torte
Priprema: Izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte prašak za puding. smjesu izlijte na polupečeno tijesto i pecite još 45 min. Trešnje ocijedite i u njihov sok dodajte vode da ukupno 500 ml tekućine, Od te tekućine skuhajte preljev za torte, a trešnje i preljev stavite na kore.