Ako nakon većih obroka u danu često imate bolove u želucu, javlja se osjećaj pečenja, nelagode i mučnine, ili pritisak i nadutost koju prate plinovi i osjećaj zapunjenosti već i kod malih količina hrane koju ste pojeli, moguće je da patite od dispepsije. To je zajednički nazivnik za tegobe koje se javljaju u gornjem dijelu probavnog sustava tijekom probave hrane, kaže klinička nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica tvrtke Vitaminoteka. Uz nabrojane simptome, povremeno se može javiti i povrat želučanog sadržaja u jednjak (tzv. refluks), odnosno mučnina koju prati povraćanje.
POGLEDAJTE VIDEO Uz ove savjete izbjegnite žgaravicu
- Procjenjuje se da od probavnih tegoba pati i više od trećine ljudi, pri čemu se kod 50 posto njih može raditi o oštećenju gornjeg dijela gastrointestinalnog sustava, na što upućuju svio ovi simptomi. Najčešće je riječ o erozivnom gastritisu ili peptičkom ulkusu želuca i/ili dvanaesnika – pojašnjava dr. Vranešić Bender. Dodaje kako postoje neki rizici koji mogu potaknuti pojavu dispepsije, o kojima nerijetko govorimo i kod mnogih drugih bolesti.
- Među tim faktorima su pušenje te pretjerana i dugotrajna konzumacija alkoholnih pića, kao i prekomjeran unos kave, više od šest šalica na dan. Na pojavu dispepsije, naravno, može utjecati i neadekvatna prehrana, što uključuje neredovitu prehranu ili gladovanje zbog dijete, kao i pretjerivanje u hrani bogatoj mastima ili prezačinjenoj hrani – kaže nutricionistica. Dodaje kako se u rizike može ubrojati i pretilost, povećana izloženost stresu, kao i upotreba određenih lijekova. Među njima su nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni i drugi.
- Prisutnost drugih bolesti također može utjecati na pojavu problema, pa tako dijabetičari, ljudi s bolestima štitnjače i bubrega, ljudi sa oslabljenom srčanom funkcijom, plućnom tuberkulozom i malignim bolestima češće mogu patiti od dispepsije. A jedan od uzročnika je i infekcija s Helicobacter pylori – nabraja nutricionistica.
Lijeka ima. Prije svega, uspostavom pravilne prehrane, prestankom pušenja i trudom oko smanjenja prekomjerne tjelesne mase možete napraviti prvi korak prema poboljšanju. Bitno je prijeći na manje masnu prehranu, umjereno koristiti začine i podijeliti dnevni unos kalorija na više manjih obroka, dodaje.
- Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito jesti fermentirane mliječne proizvode (jogurt, acidofil, kefir). Od pomoći mogu biti i aloe vera, pčelinji proizvodi te ljekovito bilje - kaže sugovornica.
Svakako izbjegavajte prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak i luk, jer oni pogoduju refluksu. Neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak,kao što su citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar, pa i njih treba izbjegavati.
- Općenito, izbjegavajte sve ono za što možete reći da je preljuto, prekiselo, prevruće ili prehladno, jer sva takva hrana i napitci obično izazivaju probleme. S druge strane, dobro je uvrstiti u prehranu fermentirane mliječne proizvode, odnosno probiotike, koji uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu. Znanstveno je dokazano da oni imaju baktericidno djelovanje na Helicobacter pylori, što je samo jedan od pozitivnih učinaka, zaključuje nutricionistica.
GERB 'ne voli' proteine i loše masti
Ako se nakon obroka često javlja bol u prsištu, moguće je da patite od gastroezofagealne refluksne bolesti, poznatije pod skraćenicom GERB. Ona nastaje tako što se želučani sadržaj vrati u jednjak, usta i dišne putove, obično dok ležite ili se saginjete, a problem je povezan sa slabljenjem mišićnog prstena koji zatvara prolaz između želuca i jednjaka. Javlja se žgaravica (osjećaj pečenja u žličici), te osjećaj sličan nagonu na povraćanje, uz povrat dijela sadržaja iz želuca, kao da ste povratili.
Ljudi koji pate od GERB-a ne bi smjeli leći odmah nakon obroka. Također, dobro je ograničiti unos mesa, mliječnih proizvoda i jaja tri sata prije nego što odlazite u krevet – ističe Vranešić Bender.
- S druge strane, omega-3 masne kiseline pokazale su zaštitno djelovanje, pa je korisno uvrstiti u prehranu ribu, posebno vrste iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa, tune i sabljarke. Vodite računa da ne pretjerujete s količinom hrane, posebno navečer, dodaje.
Čajevi koji pomažu umiriti probavu
U narodnoj medicini u liječenju tegoba u gornjem dijelu probavnog sustava najčešće se primjenjuju čajevi od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice, kao i pelina, kičice ili maslačka. Kod liječenja H. pylori koriste se ljekovite biljke, poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa i pelina, jer te biljke svojim eteričnim uljima djeluju baktericidno.
Žvakaća guma i jastuci
Simptome često možete ublažiti žvakanjem žvakaće gume između obroka, jer time potičete lučenje sline, što neutralizira kiseli sadržaj u jednjaku. Kako se refluks često javlja noću, pomoći si možete i podizanjem uzglavlja s više jastuka, što će spriječiti opuštanje mišića prstena koji zatvara jednjak u ležećem položaju.
Ne pretjerujte sa sodom bikarbonom
Kad se javi kiselina i osjećaj pečenja u žličici, malo sode bikarbone otopljene u vodi može biti rješenje ako nemate pri ruci lijek. No, ne uzimajte ju predugo, ili bez potrebe, jer i ona može poremetiti poremetiti ravnotežu sluznice želuca i apsorpciju hranjivih tvari i lijekova.
Čir na želucu ili dvanaesniku
Stres, nekvalitetna prehrana te dugotrajna upotreba nekih lijekova (posebno nesteroidnih antireumatika), mogu dovesti i do trajnih oštećenja na sluznici želuca, odnosno čira ili ulkusa želuca ili dvanaesnika. Među čestim uzročnicima je i infekcija bakterijom Helicobacter pylori (prisutna je u otprilike 70 posto bolesnika s ulkusom želuca i oko 94 posto bolesnika s ulkusom dvanaesnika), te prekomjerno uživanje u alkoholu. Ulkus se smatra i jednim od čimbenika koji može potaknuti kancerogene promjene, pa je izuzetno važno voditi računa o promjeni životnih navika, posebno prehrani.
Dijeta za ljude s čirom želuca ili dvanaesnika:
(preporuku dijetnog plana sastavili su stručnjaci Opće bolnice Požega)
Preporučuju se:
• nemasne juhe od pasiranog povrća (ukuhati sitnu tjesteninu, rižu, krupicu), juha od teletine i peradi, riblja juha
• nemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku, kuhano, pečeno u foliji (teletina, junetina, kunić, bijelo meso peradi)
• nemasna bijela riba kuhana ili pečena u foliji te prije serviranja prelivena maslinovim uljem
• masne ribe (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve, sušena, marinirana, dimljena i soljena riba, lignje, dagnje, rakovi
• obrano mlijeko (1 posto mliječne masti), posni svježi sir, jogurt, acidofil, jogurt s probiotikom
• bijeli, odstajali kruh, dvopek, toast, tjestenina, riža, kukuruzna i pšenična krupica
• kuhano i pasirano povrće (krumpir, špinat, blitva, mrkva, mladi grašak, mlade mahune, cvjetača, brokula, tikvice, oguljena rajčica, korabica)
• kuhano voće, prirodni voćni sokovi, kašice od voća, banane
• maslinovo, suncokretovo ulje i ulje kukuruznih klica
• biskvit, puding, krupica i riža na mlijeku, med (na primjer lavanda, ružmarin)
• blagi biljni čajevi: kamilica, stolisnik, metvica, bijeli sljez, lavanda, zeleni čaj te sok od svježeg kupusa
• od začina: razrijeđeni limunov sok, lovor, peršinov list, sol i razrijeđeni jabučni ocat
Ne preporučuju se:
• masne juhe, industrijske gotove juhe, juhe od suhog mesa
• svinjsko i ovčje meso, pržena i pohana mesa, dimljena mesa, salame i trajne kobasice, paštete, mesne konzerve
• masna riba (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve, sušena, marinirana, dimljena i soljena riba, lignje, dagnje, rakovi
• tvrdo kuhana jaja, pečena i pržena jaja
• punomasno mlijeko, zreli, masni sirevi, sir dimljeni, vrhnje s većim postotkom mliječne masti
• svježi i topli kruh i peciva, dizana i lisnata tijesta, kroketi
• paprika, kiseli kupus, krastavci, kelj, patlidžan, konzervirano povrće, prženi i pečeni krumpir, grah, bob, leća
• neoguljeno, nedozrelo i kiselo voće, grožđe, konzervirano voće
• svinjska i guščja mast, majoneza
• pržena i dizana tijesta, palačinke, čokolada, kolači s nadjevom (orasi, mak, lješnjaci, bademi)
• crni čajevi, crna kava, pivo, alkoholna žestoka pića, slatki gazirani napici
• luk, češnjak, hren, alkoholni ocat, senf, začinska paprika, papar.