Zovemo ga još i zelje s grahom i najbolje je jelo koje možemo zamisliti za vrijeme hladnih jesenskih dana. Najprije će vas privući svojim mirisima, zatim oduševiti jednostavnošću, a na kraju ćete tražiti i tanjur više. Osim navedenih sastojaka, u jelo možete umiješati i zapršku kako bi juha bila gušća.
POGLEDAJTE VIDEO: Pripremite kruh bez kvasca
Također, uz kobasice i suho meso, ovo jelo izvrsno se slaže s pire krumpirom. Možete ga raditi i s grahom iz konzerve, no svakako je bolja opcija namočiti prije suhi grah te ga sami skuhati.
Sastojci
- 1 glavica luka
- 100 g slanine
- 500 g kiselog kupusa
- 500 g graha
- 2 žličice mljevene crvene paprike
- 3 kom lovorovog lista
- Sol, papar
- malo češnjaka
Priprema
Nasjeckajte luk pa ga pirjajte na ulju. Dodajte nasjeckanu slaninu, malo ju popržite pa dodajte kiseli kupus, crvenu papriku i promiješajte. Neka se kupus pirja neko vrijeme, a zatim ga zalijte s malo vode, tek toliko da ga prekrije pa dodajte crvenu papriku i lovor. Pustite da se kuha oko 20 minuta. Dodajte još vode i kratko kuhajte pa ubacite ocijeđeni grah koji ste prethodno skuhali. Kuhajte još pet do deset minuta pa poslužite uz kobasice ili suho meso.