Borovnice su zrele i beremo ju te pripremamo za tržište, govori Marko Kovač pokazujući tek ubrane borovnice. Vlasnik je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Pitomači na kojem ima 1200 stabala američke borovnice.
POGLEDAJTE VIDEO (Mozak bolje radi uz borovnice):
Ovaj inženjer poljoprivrede se prije četiri godine odlučio na ekološku proizvodnju bobičastog voća, američkih i sibirskih borovnica te malina. U njegovom nasadu je gotovo u 90 posto američkih borovnica, a za njih se, kaže, odlučio jer su najtraženije i nema ih dovoljno na tržištu. Uz to nju je lakše brati nego ostale vrste bobičastog voća, posebice maline.
- Američka borovnica je daleko lakša za branje od sibirske i njezini plodovi su dosta krupniji od drugih vrsta. Uz to vjerujem da će u budućnosti biti još manje radne snage na tržištu. Stoga će trebati manje ruku da bi se ubrao plod. Naše borovnice nemaju pesticida, zdravstveno su ispravne i pogodne su za jesti svježe - pojašnjava Kovač, dok hodamo po voćnjaku koji može služiti za primjer urednosti.
Od nekoliko vrsti američke borovnice probali smo Blue Crop i doista uživali u njenom okusu. Američka borovnica je biljka kojoj trebaju male količine mineralnih gnojiva, a najbolje uspijevaju na humusnim, prozračnim i izrazito kiselim tlima. Kovač na površini od 0,66 hektara koja je pod borovnicama ima sustav navodnjavanja kroz koji “pušta” i ekološku prihranu.
- Mislim da nije potrebno govoriti o čudesnim svojstvima ovog po veličini malog ali po učinku na ljudski organizam velikog ploda. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stijenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica koje obiluju vitaminom B2, C i E. Sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna i još puno toga što se preporučuje ljudima. Mogao bi nabrajati do unedogled - pojašnjava Kovač, dodajući kako je ona jedan od najmoćnijih antioksidansa.
Štiti mozak i poboljšava koncentraciju. Na svom OPG-u Kovač ima razne cijene. Jedna je za one koji dolaze sami brati, a druga je kad se isporučuje gotov i upakiran proizvod. Kilogram svježih borovnica stoji 70 kuna, a ako se kupi pet kilograma onda je po 60 kuna. Posudica u kojoj je 250 grama stoji 20 kuna. Kad kupac, i to nakon edukacije sam bere, onda je 250 grama 15 kuna, a kilogram 50 kuna. Na bjelovarskoj tržnici se 250 grama prodaje po 15 kuna.
- 15 kuna - Toliko stoji posudica s 250 grama borovnica u Zagrebu na Dolcu te na štandovima u Ilici. Slična je cijena i u trgovačkim centrima.
- 70 kuna - Toliko stoji kilogram ekološki uzgojenih borovnica na OPG-u u Pitomači, a tko kupi pet kilograma tada je po 60. Ako ih sam ubere, kilogram je 50 kuna.