Ovo jelo je idealno ako očekujete društvo jer ga možete unaprijed pripremiti i u ključnom trenutku samo ubaciti u pećnicu, a upravo je to razlog zašto ćete ga voljeti i nakon povratka s posla kad vam se ne da smišljati komplicirane večere niti imate volje za kuhanjem. Dodatni je bonus što postoje i bezglutenske verzije korištenjem kukuruznih tortilja, piše GimmeSomeOven.
POGLEDAJTE VIDEO: Recept za zobene kekse
Sastojci:
- 450 ml crvenog enchilada umaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 manji luk, narezan na kockice
- 4 režnja češnjaka, nasjeckana
- 700 gr nemasne mljevene govedine
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 limenka pinto graha, isprana i ocijeđena
- 113 gr zelenog čilija narezanog na kockice
- prstohvat soli i svježe nasjeckanog crnog papra
- 8 velikih tortilja
- 3 šalice naribanog sira
- svježi peršin, nasjeckani crveni luk, avokado narezan na kockice, kiselo vrhnje
Priprema:
Pripremite enchilada umak prema uputama i stavite sa strane. Zagrijte ulje u velikoj tavi za pirjanje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte tri minute uz povremeno miješanje. Dodajte mljevenu govedinu i kumin i pirjajte još pet minuta ili dok potpuno ne porumeni, mrveći govedinu drvenom kuhačom Umiješajte grah i zeleni čili dok se ne sjedine. Začinite smjesu s nekoliko obilnih prstohvata soli i papra, po ukusu.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Ravnomjerno rasporedite 1/2 šalice enchilada umaka po dnu posude za pečenje. Položite tortilju na tanjur, na površinu tortilje rasporedite dvije žlice umaka. Dodajte veliku žlicu goveđeg nadjeva u sredini tortilje, a zatim pospite s 1/3 šalice sira.
Zarolajte tortilju i stavite je u pripremljenu posudu za pečenje. Sastavite preostale enchilade. Preostali umak ravnomjerno rasporedite po vrhu enchilade i pospite sirom. Pecite oko 20 minuta dok se enchilade ne ispeku, a tortilje izvana budu malo hrskave. Posudu za pečenje prebacite na rešetku i poslužite odmah posipano peršinom i uz dodatak luka, avokada i vrhnja.