To je to što me zanima!

Lista daleko najprljavijeg voća i povrća: Evo kako ih treba prati

Izašla je lista najprljavijeg voća i povrća po istraživanju neprofitne organizacije Environmental Working Group, a mi vam donosimo načine kako ih pravilno očistiti
Vidi originalni članak

Najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG) pokazalo je koje voće i povrće je najprljavije, odnosno sadrži najviše ostataka pesticida. Koriste podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Za izradu tih popisa, EWG analizira više od 45.000 različitih uzoraka voća i povrća. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pokazalo je da neki, zbog zabrinutosti oko čistoće voća i povrća, odustanu od jedenja voća, što je najgora odluka koju možete napraviti. 

Lista najprljavijeg voća i povrća:

  1. Jagode
  2. Špinat
  3. Kelj, raštika i gorušica
  4. Breskve
  5. Kruške
  6. Nektarine
  7. Jabuke
  8. Grožđe
  9. Papričice i ljute paprike
  10. Trešnje
  11. Borovnice
  12. Grah mahunar
  13. Rajčice

ČUVAJTE ZDRAVLJE Samo četvrtina odraslih jede dovoljno voća i povrća: Evo kako jednostavno povećati unos

Iako je prisutna, razina ostataka pesticida je dovoljno mala da bi imala veliki utjecaj. Svoje zdravlje možete zaštititi konzumiranjem voća i povrća, drugim riječima, čak i ako pranjem ne uklonite u potpunosti ostatke pesticida.

Svejedno, treba voće i povrće temeljito oprati prije konzumacije kako bi se izbjegle bilo kakve reakcije ili alergije uzrokovane pesticidima. Broj uzoraka s vidljivim ostacima pesticida se povećao za borovnice i mahune, koje su na prijašnjim istraživanjima imale znatno manje.

Kako pravilno čistiti voće i povrće?

Pranje i namakanje smanjuju, ali ne uklanjaju razine ostataka pesticida. Guljenje vaših proizvoda, kada je to prikladno, može smanjiti ostatke pesticida učinkovitije od pranja. No, čak i voće koje se guli treba oprati prije jer prljavštinu s kore možete prenijeti na dio koji jedete.

DONOSI ENNA Ne odustaju od poljoprivrede: 'Nema ništa plemenitije od proizvodnje hrane'

Istraživanja su pokazala da je četkanje i trljanje svježih proizvoda pod hladnom tekućom vodom jednako učinkovito kao i korištenje otopine octa za smanjenje bakterija. Ne perite proizvode deterdžentom, sredstvima za pranje komercijalnih proizvoda i sapunom. Voće i povrće može apsorbirati te proizvode i imati još gori učinak od pesticida.

Kelj, špinat i ostalo lisnato povrće najbolje ćete oprati namakanjem, ostavite ga u vodi nekoliko minuta i vidjet ćete da je sva prljavština pala na dno. 

Metoda pranja sodom bikarbonom je vrlo korisna jer sigurno uklanja sve pesticide i zemlju. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare