Vrhunska kuharica Nichole Dailey iz restorana Traeger Grill u Salt Lake Cityju je otkrila tajnu pripreme standardnog restoranskog odreska.
POGLEDAJTE VIDEO: Mesari otkrili kako izabrati dobar odrezak.
Kaže da je tajna u unutarnjoj temperaturi mesa - ne samo vanjskoj. Kako bi bili sigurni da je odrezak savršeno pripremljen potrebno je uložiti novac u digitalni termometar s tankom sondom koja je dovoljno duga da prodre u središte odreska.
Dužina kuhanja
Sirove odreske (rare) je potrebno peći dvije i pol minute s obje strane, pazeći na unutarnju temperaturu koja kad pokaže između 49 i 51 Celzijev stupanj - odrezak je gotov.
Srednje pečeni steak treba peći na tavi tri i pol minute, s temperaturom od 55 do 57 stupnjeva u sredini odreska.
Dobro pečeni odresci trebaju se peći do šest i pol minuta, s unutarnjom temperaturom od 71 stupanj.
Nichole je dodala da će kvaliteta i debljina mesa utjecati na standard doma pripremljenog odreska, bez obzira na vještinu kuhara.
Svoje znanje o odrescima odlučila je podijeliti nakon što je jedan od najtraženijih australskih kuhara otkrio jednostavan recept za najbolji odrezak koji se može doma pripremiti.
Pip Pratt glavni je kuhar u restoranu Bistecca u Sydneyu i svojim gostima nudi samo jedno glavno jelo: T-Bone odrezak.
Pip je rekao za MSN da će kupnja vrhunskog goveđeg odreska 'odraditi sve za vas' - ostavljajući na ljudima samo pravovremeno okretanje odreska.
- Odrezak treba toliko puta okrenuti koliko je potrebno da se s obje strane stvori fina korica, ali ne i zagoreni dijelovi - rekao je.
- U biti oko 5-6 puta da se okrene odrezak - to bi trebalo biti taman. Odrezak začinim neposredno prije pečenja, osim soli koju dodam taman pred kraj pečenja - objasnio je.
Recept za 'tajni' Pippov umak za roštilj
Uz pripremu odreska Nichole je podijelila i recept za umak za roštilj koji već godinama priprema.
Sastojci
2 crvene paprike
4 rajčice
1 chili papričica
1/2 luka
1 češanj češnjaka
masllinovo ulje
sok limuna
sol
Priprema:
1. Paprike, rajčice, čili papričicu i pola luka ispecite na roštilju dok ne počnu crniti i karmeliziraju.
2. Očistite kožicu s paprika i čili papričice, dodajte češanj češnjaka, malo soli, maslinovo ulje i dobro istitsnite mlaz limunovog soka te sve zajedno izmiksajte u blenderu.