Ako se vaši ukućani najviše vesele večeri kad najavite pizzu, oduševit će vas veganska verzija s podlogom od gotove tortilje i slatkoga krumpira (batata), umjesto tijesta. Lako ju je napraviti jer vam ne treba puno vremena, vrlo je hranjiva i zdrava, uz – manje kalorija nego što smo navikli, donosi portal Chopra.
POGLEDAJTE VIDEO: Oni proizvode tjesteninu s batatom
A zanimljivog je okusa, jer sadrži avokado, koji je odličan izvor zdravih masti i omega 3 masnih kiselina te pomaže u apsorpciji hranjivih tvari. S druge strane, klice će pizzi dati hrskavi okus, a dobar su izvor vlakana, što potiče zdravlje crijeva i pomaže u kontroli šećera u krvi.
Sastojci (za 1 do 2 obroka):
- 1 slatki krumpir srednje veličine, narezan na kockice
- 85 grama tempeha (fermentirani proizvod od soje), narezanog
- namaz od graha (kupovni ili domaći - recept je niže)
- 40 grama svježe rajčice narezane na kockice
- 45 grama šalše
- ½ avokada
- 40 grama klica
- 2 kore tortilje bez glutena
-
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Rasporedite slatki krumpir na lim za pečenje i pecite oko 40 minuta. Izvadite i ostavite da se malo ohladi sa strane.
Na tortilju premažite sloj namaza od graha. Ako nemate kupovni namaz, skuhajte oko 300 grama graha da bude jako mekan (ili uzmite onaj iz konzerve), pa prebacite na tavicu na koju ste stavili malo maslinovog ulja i pecite, gnječeći grah u tavici sa žlicom za pasiranje – posolite i popaprite po želji).
Preko graha dodajte slatki krumpir, pa pokrijte drugom tortiljom. Dodajte još jedan namaza od graha i gore rasporedite tempeh.
Pizzu pecite u pećnici 10 do 12 minuta, ili dok tortilja ne porumeni. Na vrh stavite rajčice narezane na kockice, avokado, šalšu i klice.