Pećnice često zagrijavamo i na temperature više od 200 stupnjeva Celzijevih kad pečemo kolače ili ukusne ručkove, ne razmišljajući o tome koliko temperatura izlazi u prostor koji je u neposrednoj blizini pećnice ili štednjaka. On se može zagrijati i na 40-ak stupnjeva, što može biti pogubno za kvalitetu nekih namirnica ili za njihovu dugotrajnost. Evo koje stvari je najbolje maknuti od izvora topline:
POGLEDAJTE VIDEO:
1. Različite vrste ulja
Ulja koje koristimo za kuhanje i salate osjetljiva su na temperaturu, osobito ako govorimo o maslinovom. Vrlo je kvalitetno i često za njega izdvojimo i koji euro više kako bi bili sigurni da je pravo, pa je vrlo važno da ne bude izloženo toplini koja ga može prije vremena pokvariti.
2. Začine
Začine obično držimo jako blizu izvora topline, kako bi nam bilo jednostavno dodati prstohvat omiljenog okusa dok se jelo kuha. No, ako se začini zagrijavaju, toplina može isušivati iz njih esencijalna ulja i okuse kojima su bogati. Isto tako, vodena para koja se oslobađa prilikom kuhanja može utjecati na kvalitetu začina ako su joj izloženi.
3. Papirnate ručnike
Papirnati ručnici su vrlo praktični i često omiljeni u kuhinji, no ipak pripazite da ne budu u blizini velike topline ili izvora plamena, jer su vrlo zapaljivi.
4. Elektroniku
Svaka elektronika u sebi ima spojeve i čipove koji ne reagiraju dobro na visoke temperatura, te se mogu trajno oštetiti ako se otope ili pregriju. Odmaknite od štednjaka i pećnice sve što treba struju za svoj rad, poput tostera, kuhala, mobitela i ostalih malih aparata.
5. Kvarljivu hranu
Poznata je stvar da se namirnice koje ne držite u hladnjaku trebaju barem biti na mračnom mjestu s manje vlage. Unatoč tome, puno nas voli imati voće u lijepoj zdjeli, ili druge namirnice na vidljivom mjestu. Ako je riječ o kvarljivim namirnicama, toplina i vlaga im neće pomoći, pa ih udaljite od pećnice.
6. Proizvode za čišćenje
Zagrijavanje kemikalija i plastične ambalaže u kojoj se nalaze mogu biti štetne za ljudsko zdravlje, pa i njih svakako odmaknite od svakog izvora topline.
7. Hranu u konzervama
Konzervirana hrana je među najstabilnijima kad je riječ o dugotrajnosti izvan hladnjaka, no ona je napravljena tako da se skladišti na sobnoj temperaturi. Sve iznad toga može utjecati na njezinu kvalitetu, pa je ipak spremite dalje od štednjaka i pećnice.
8. Ocat
Ocat je, kao i ulje, osjetljiv na visoku temperaturu, pa nije naodmet provjeriti zagrijava li se tijekom kuhanja i pečenja ako stoji blizu izvoru topline.
9. Alkohol
Iako je alkohol jako zapaljiv i potencijalna opasnost pored visokih temperatura, toplina može utjecati na njegovu kvalitetu i okus, što je posljednje što biste željeli da se dogodi vašem pivu, vinu ili viskiju.
10. Kuharicu i papir
Osim što je papir lako zapaljiv, vrlo je vjerojatno da će pokupiti koju mrlju ako držite recepte u blizini štednjaka.
11. Kuhinjske krpe
Kuhinjske krpe su također zapaljive, pa pripazite ako pomičete tavu ili lonac dok je plamenik upaljen, da vam se dio krpe ne zapali.
12. Lijekove
Lijekovi se skladište na mračnom i tamnom mjestu pa ih nemojte držati iznad štednjaka u ormarićima ili u ladicama pored pećnice kako ne bi izgubili svoja svojstva.
13. Sve predmete od drveta i plastike
Drvo i plastika su materijali koji ne reagiraju dobro na visoku temperaturu, pa kako biste bili sigurni da se neće zapaliti ili otopiti, držite ih podalje od izvora plamena ili topline.