To je to što me zanima!

10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...

Donosimo i recepte za paprenjake, buhtle, nabujak od žemlji, bavarske uštipke, makovnicu i ružice koje se pripremaju sa bijelim vinom. Sada imate priliku kušati okuse delicija naših baka
Vidi originalni članak

Radi se o receptima iz knjige 'Knjiga za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj seljačkoj tiskari. Bila je namijenjena mladim ženama kako bi postale 'uzorne domaćice'. Osim recepata u njoj se nalazi mnoštvo savjeta za domaćinstvo, od toga kako pravilno pravilno čistiti, krojiti i šivati do brige o djeci, bolesnicima...

Izdvojili smo deset tradicionalnih recepata za kolače koji se u našim krajevima jedu i danas pa imate priliku usporediti svoje recepte sa onima naših baka ili kušati čime su se to ljudi sladili u ta davna vremena. Recepte donosimo riječima kojima su bili napisani.

1. Prhki kolačići

Sastojci:

za tijesto:

  • 1/2 litre finog brašna
  • 2 dl maslaca
  • 3 žumanca, tvrdo kuhana
  • 14 kocki šećera (istucanog) ili 3 žlice sitnog šećera
  • limunive korice (nastrugane) od 1/2 limuna
  • sok od limuna

za posipanje:

  • malo oraha
  • bjelanjak
  • malo kristalnog šećera

Postupak:

Maslac, koji mora biti jako hladan, i brašno fino se zajedno izmrve. Onda se doda sve ostalo i brzo zamijesi glatko tijesto, koje se 1/2 prsta debelo izvalja, raznim malim oblicima izreže, namaže bjelancem, posipa sitnim orasima i kristalnim šećerom, položi u tepsiju i peče u pećnici kod dobre vatre, dok budu kolačići svijetlo rumeni. Ovo tijesto može se dan prije prirediti, ostaviti na hladnom mjestu, a drugi dan peći.

JELA NAŠEG DJETINJSTVA 10 recepata iz 1952.: Sarma, paprikaš, fileki, krumpir, juhe...

2. Fina pita s jabukama

Sastojci:

za tijesto:

  • 8 velikih žlica maslaca
  • 3 dl brašna
  • 3 velike žlice šećera
  • 3 velike žlice vrhnja
  • 1 velika žlica ruma
  • malo soli
  • korica od limuna

za nadjev:

  • 4 jabuke narezane na listiće
  • 4 velike žlice šećera
  • 2 velike žlice grožđica
  • 1 velika žlica ruma
  • 3 velike žlice oraha
  • 1/2 male žlice cimeta

Postupak:

Tijesto: maslac se izmrvi sa brašnom, zamijesi sa ostalim i ostavi na hladnom da stoji 1 sat. Onda se razdijeli na 2 dijela, izvalja, stavi u tepsiju i puni nadjevom. 

Nadjev: podjednako se razdijeli po tijestu, prekrije drugim izvaljanim listom, nabode viljuškom, namaže jajetom i stavi peći u pećnicu, dok svijetlo ne porumeni.

3. Torta od oraha

Sastojci:

  • 8 žumanaca
  • snijeg od bjelanca
  • 8 vrhom punih velikih žlica sitnog šećera
  • 3/4 litre ribanih oraha
  • 3 male žlice sitnih mrvica, namočenih u dvije male žlice ruma
  • 1/4 male žlice cimeta
  • 1/4 male žlice sitnih klinčića

Postupak:

Miješaj žumance i šećer 1/2 sata. Onda dodaj sve drugo, polagano miješaj, a zatim sve ulij u kalup od torte ili okruglu šerpenju, koju si prije toga namazala maslacem i posula brašnom. Peci u pećnici ili krušnoj peći 3/4 sata. Onda izvadi tortu iz kalupa, metni na sito i ostavi je tako do drugog dana.

Zatim je dva puta po širini prereži, namaži pekmezom, opet je sastavi i odozgo namaži pekmezom, posipaj samljevenim orasima i sitnim šećerom. Takva torta može se praviti i sa sitnim rogačima, a može se puniti kremom i pomazati caklinom.

IZNENADITE NEPCE Recepti sa kavom: Od slastica do fantastičnih jela sa mesom

4. Nabujak od žemičaka

Žemičke, kifle ili mliječni kruh izreže se na tanke pločice, namoči u mlijeko i slaže u dobro namazanu i posipanu tepsiju.Svaki se red posipa grožđicama, a može se dodati oraha, zatim prelije zaslađenim vrhnjem u koje se razmuti nekoliko jaja. Tako se slaže u tepsiju, dok nije puna.

Na gornji sloj stavi se dosta maslaca rastrganog u grudice i peče 1/2 sata u pećnici ili kuha u pari. Gotovo se prelije mliječnim ili vinskim preljevom ili voćnim sokom.

5. Palačinke

Sastojci:

  • 2 cijela jaja
  • 1 velika žlica šećera
  • 1 mala žlica ulja
  • 1 mala žlica soli
  • 1 litra brašna
  • 1 i 1/2 litre mlijeka

Postupak:

Sve se pomiješa i dobro istuče. U tavi se ugrije mast i ulije kutljača tijesta, koje ispečemo s obje strane. Pečene se mogu puniti nadjevom od sira ili premažu pekmezom i zamotaju kao savijača ili se slože kao rubac. Napunjene slažu se u tepsiju ili zdjelu, preliju vrhnjem i na nekoliko časaka metnu u pećnicu.

Ovo tijesto, samo bez šećera, može se upotrijebiti kao dodatak juhama. Meso, povrće i kruh mogu se umočiti u ovo tijesto i na masti pržiti.

6. Fanjci (ružice)

Sastojci:

  • 4 žumanca
  • 3 velike žlice vrhnja
  • 2 velike žlice sitnog šećera
  • 3 velike žlice bijelog vina
  • 1/2 male žlice soli
  • 1/2 litre finog brašna

Postupak:

Sve se, osim brašna, dobro izmiješa, a onda se zamijesi s brašnom i ostavi da stoji 1/2 sata. Zatim se tanko izvalja, izreže kotačićem ili raznim oblicima, ispreplete i peče na vrućoj masti. Pečene se posipa šećerom i cimetom.

7. Buhtli ili saće

Sastojci: 1 litra finog brašna 3 dl mlijeka 3 velike žlice masti ili maslaca 3 velike žlice šećera 1 mala žlica soli 2 jajeta 2 dkg germe rastopljene u 1/2 dl mlijeka

Postupak:

Načini tijesto u zdjeli i tuci ga, dok se ne odlupi od ruke. Onda stavi tijesto na dasku posipanu brašnom, izvaljaj ga na prst debelo, izreži ga na četverokute, metni u sredinu svakog 1/4 male žlice pekmeza ili drugog nadjeva, zavij sa svih strana i naslaži redom u pomazanu tepsiju.

Namaži ih sa strane, da se jedan uz drugi ne prilijepe i pusti ih još 1 sat na toplom mjestu. Onda ih peci u pećnici 3/4 sata kod umjerene vatre. Kada se ispeku, izvadi ih na dasku, rastavi ih oprezno, složi na zdjelu i posipaj ih sitnim šećerom.

JEDNOSTAVAN RECEPT Prhko tijesto od kojega možete raditi sve: Kiflice, pitu ili kekse

8. Bavarski uštipci

Načini tijesto kao za buhtle. Kad se uzdiglo, izvaljaj ga na 1/2 prsta debelo, izreži okruglim oblikom i pusti dizati. Prije nego li se metnu u mast, prstom se udubi sredina i tom stranom položi u mast, a kad porumene, okreni ih da pocrvene i s druge strane. Kad su pečeni, puni se udubina pekmezom i pošećeri.

9. Makovnica

Sastojci:

  • 2 dl samljevenog maka
  • 4 dl kukuruznog brašna
  • 2 dl kristalnog šećera
  • 1/2 litre mlijeka
  • 1 velika žlica sode bikarbone ili 1 omot pecilnog praha

Postupak:

Sve skupa brzo izmiješati, a onda uliti u tepsiju koju smo prije toga zamastili i posipali kukuruznim brašnom. Peći 1/2 sata kraj dobre vatre. Hladno narezati.

10. Paprenjaci

Sastojci:

  • 1 i 1/4 litre brašna
  • 1 šalica masti (2 i 1/2 dl)
  • 3/4 litre samljevenih oraha
  • 2 i 1/2 dl sitnog šećera
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanca
  • 2 do 3 velike žlice meda
  • soli, sitnog papra, klinčića i cimeta (od svakoga 1/2 male žlice)

Postupak: 

Sve zajedno promiješaj, na dasci zamijesi glatko tijesto i pusti ga 1 sat stajati na hladnom mjestu. Onda ga razvaljaj na prst debelo, napravi razne oblike kalupa za paprenjake, položi ih u tepsiju, namaži svaki kolačić rastučenim jajetom i peci kod dobre vatre.

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 4

  • JulijaL 20.03.2020.

    Imam tu knjigu doma.Knjiga je zakon.Ima.puno savjeta koji bi mogli biti smiješni mnogim današnjim modernim ženama (tipa kako pravilno nositi vodu u kantama, kako održavati kokošinjac i gnojište), ali bezbroj savjeta, recepata, dijeta koji mogu poslužiti i današnjim ljudima ( ne samo ženama).

  • provincij@lk@ 19.03.2020.

    3/4 litra(?) oraha???

Komentiraj...
Vidi sve komentare