Obavijesti

News

Komentari 7

Američki ministar obrane Austin dao Izraelu punu podršku

Američki ministar obrane Austin dao Izraelu punu podršku

U telefonskom pozivu u petak, Austin je uvjerio Izrael da ima punu potporu Washingtona u borbi protiv proiranskih terorističkih skupina, rekao je Pentagon

VIDEO

Američki ministar obrane Lloyd Austin dvaput je razgovarao je sa svojim kolegom Yoavom Gallantom na dan izraelskog napada na čelnika Hezbolaha Hasana Nasralaha, priopćilo je njegovo ministarstvo u subotu.

U telefonskom pozivu u petak, Austin je uvjerio Izrael da ima punu potporu Washingtona u borbi protiv proiranskih terorističkih skupina, rekao je Pentagon.

Također je dao do znanja da su Sjedinjene Države odlučne da spriječe Iran i proiranske skupine od "iskorištavanja situacije i širenja sukoba".

Rekao je da mogu braniti američku vojsku u regiji i da su predani obrani Izraela.

Rusija osuđuje ubojstvo vođe Hezbolaha

Rusija snažno osuđuje izraelsko ubojstvo vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha u glavnom gradu Libanona Bejrutu, priopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova nazvavši to "još jednim političkim ubojstvom", a neizravno ga je osudila i Kina, javljaju svjetske novinske agencije.

"Ova nasilna akcija nosi još veće dramatične posljedice za Libanon i cijeli Bliski istok", navodi se u priopćenju ministarstva.

Izrael nastavlja s novim napadima na predgrađa Bejruta
Izrael nastavlja s novim napadima na predgrađa Bejruta

"Izraelska strana nije mogla ne prepoznati ovu opasnost, ali je poduzela korak ubijanja libanonskih građana, što bi gotovo neizbježno izazvalo novi izljev nasilja. Stoga snosi punu odgovornost za posljedičnu eskalaciju."

Izrael je ubio dugogodišnjeg vođu Hezbolaha u snažnom zračnom napadu u petak, zadajući ogroman udarac skupini koju podupire Iran.

Kina: 'Moć ne može zamijeniti pravdu'

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi neizravno je osudio eskalaciju između Izraela i libanonske šijitske milicije Hezbolaha u svom govoru na općoj raspravi Ujedinjenih naroda.

"U Libanonu su opet počele borbe, ali snaga ne može zamijeniti pravdu", rekao je Wang u New Yorku samo nekoliko sati nakon potvrde smrti vođe Hezbolaha. Nije eksplicitno spomenuo Izrael.

"Dugotrajna težnja Palestine da uspostavi neovisnu državu više se ne smije zanemarivati, a povijesna nepravda koju je pretrpio palestinski narod više se ne smije ignorirati", rekao je Wang.

UN: Zbog napad, iz Libanona pobjeglo više od 50.000 ljudi
UN: Zbog napad, iz Libanona pobjeglo više od 50.000 ljudi

Iran: SAD je također kriv za smrt Nasralaha

Iranski predsjednik Masud Pezeškian osudio je izraelski napad na vođu Hezbolaha kao ratni zločin.

"Cionistički (izraelski) napadi su jasan ratni zločin i odgovor Zapada na njih je sramota", rekao je u subotu Pezeškian, prema web portalu predsjedničkog ureda. Ustvrdio je da je SAD odobrio napad te da stoga snosi djelomičnu odgovornost za njegovu smrt.

"Ovaj teroristički čin cionista doista je ostavio duboku ranu, ali je dodatno ojačao otpor", rekao je on dodavši da Iran nastavlja stajati uz Hezbolah i protuizraelski otpor.

Abas izrazio sućut Hezbolahu i Libanonu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izrazio je u subotu "sućut libanonskom Hezbolahu" nakon objave o smrti njegovog glavnog tajnika Nasralaha, ubijenog u izraelskom napadu dan ranije u južnim predgrađima Beiruta.

Abas je također "izrazio svoju iskrenu sućut libanonskoj vladi i bratskom libanonskom narodu zbog mučeništva civilnih žrtava brutalne izraelske agresije i nastavka rata istrebljenja protiv palestinskog i libanonskog naroda", navodi se u priopćenju za javnost predsjedništva palestinskih vlasti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

VIDEO Alarm za cijelu državu, bit će obilnih pljuskova. Potop u Zagrebu, stablo palo na pješaka
NEVRIJEME IZAZVALO KAOS

VIDEO Alarm za cijelu državu, bit će obilnih pljuskova. Potop u Zagrebu, stablo palo na pješaka

Cijela Hrvatska je pod žutim meteoalarmom zbog grmljavinskog nevremena, obilne kiše i olujnih udara bure...

VIDEO Potop u Zagrebu, jaka kiša opet blokirala podvožnjak u Škorpikovoj: 'Jedva se prolazi'
NEVRIJEME DONOSI KAOS

VIDEO Potop u Zagrebu, jaka kiša opet blokirala podvožnjak u Škorpikovoj: 'Jedva se prolazi'

ZAGREB - Snažno nevrijeme noćas je pogodilo Zagreb i okolicu te donijelo kaos na cestama. HAK javlja da je prekinut na pojedinim križanjima Aleje grada Bolonje zbog vode na kolnicima (trenutno s ulicama Prigornica, Velimira Škorpika). "Jedva se prolazi od kiše. Ljudi stoje i sada nastaje samo ogromna kolona", ispričao nam je jedan od čitatelja koji je snimio potopljenu Škorpikovu.
VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'
KIŠA IZAZIVA KAOS

VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'

MEKA DRAGA - Obilna kiša poplavila je ulice Meke Drage kraj Obrovca. "Ovdje je katastrofalno. Ceste više nema. Umjesto nje je sada ova rijeka koja je nastala zbog kiše koja čitavo vrijeme pada. Čekamo vatrogasce da nam pomognu", ispričao nam je čitatelj koji je snimio ogromnu količinu vode koja se slijeva prema moru. Poplavljene su i ceste kod Turnja.