Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

8 najčeščih grešaka u pripremi čokoladnih kuglica: Od krive čokolade do previše aroma

8 najčeščih grešaka u pripremi čokoladnih kuglica: Od krive čokolade do previše aroma

Čokoladni tartufi ili čoko kuglice omiljena su poslastica mnogih domaćica, no ima i onih kojima recept neće baš svaki put poći za rukom. Provjerite gdje ste pogriješili i kako to ispraviti

Čokoladni tartuf je vrsta čokoladnih poslastica. Izrađuje ih se s čokoladnim ganache središtem obloženim čokoladom, kakaom u prahu, kokosom ili sjeckanim prženim orasima. Mogu biti u obliku kuglica, u stožastom ili zakrivljenom obliku, a nalikuju jestivim i cijenjenim gljivama tartufima, pa odatle i naziv.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve o novoj vrsti čokolade

Pokretanje videa...

Nova vrsta čokolade 00:37

Iako je recept u osnovi jednostavan, Taste of Home donosi savjete stručnjaka koji pojašnjavaju u čemu domaćice najčešće griješe pa čoko kuglice ne ispadnu baš kako su trebale.

1. Koristite pogrešnu vrstu čokolade

Možda u smočnici imate čokoladne kapljice pa mislite da će to nadomjestiti pravu čokoladu koje vam je baš ponestalo? To je greška. Čak i najbolje kapljice ili poluslatke čokoladne pločice sadrže stabilizatore i emulgatore koji im pomažu u održavanju oblika. Umjesto toga, radije potražite visokokvalitetnu čokoladu za pečenje koja sadrži najmanje 60% kakaa.

Fine kuglice od crne čokolade, naranče i vrhnja brzo su gotove
Fine kuglice od crne čokolade, naranče i vrhnja brzo su gotove

2. Na pazite na omjer čokolade i vrhnja

Tradicionalni tartufi rade se od ganachea - rastopljene čokolade u kombinaciji sa slatkim vrhnjem. Zato je važno važno paziti da omjer čokolade i vrhnja bude 2:1. Preporučujemo vaganje sastojaka kako biste bili sigurni da ste ostvarili dobar omjer.

3. Niste dovoljno nasjeckali čokoladu

Tartufe radimo tako da nasjeckanu čokoladu prelijemo zagrijanim vrhnjem, pa je važno da čokolada bude dovoljno usitnjena kako bi se brzo topila. Veliki komadići čokolade topit će se polako i neravnomjerno, što može stvoriti probleme s teksturom u gotovom tartufu. Proces sjeckanja možda je naporan, ali vrijedi uloženog truda.

Morate ih isprobati: Cheesecake kuglice od samo tri sastojka
Morate ih isprobati: Cheesecake kuglice od samo tri sastojka

4. Zagrijavate vrhnje na pogrešnu temperaturu

Tanka je linija između pregrijanog i premalo zagrijanog vrhnja. Ako vrhnje zakipi, kakao maslac će se odvojiti od čokolade i tartufe će biti masni. Naravno, mora biti dovoljno vruće da se čokolada otopi, pa zato ni previše hladno vrhnje neće odraditi posao. Vrhnje valja kuhati na laganoj vatri i potom pustiti da nakon kuhanja stoji tri do pet minuta kako bismo osigurali da je temperatura kako treba.

Fotolia

 5. Pretjerujete s aromama

Svatko će u tartuf dodati malo više ekstrakta vanilije, no umjerenost je važna. Razlog zbog kojeg je tartuf tako dobrog okusa je u jednostavnosti, pa arome sačuvajte za vanjski izgled tartufa.

Užitak za nepce: Prefine kuglice od bijele čokolade i limuna
Užitak za nepce: Prefine kuglice od bijele čokolade i limuna

6. Pokušavate ih oblikovati prije nego što se ganache ohladi

Nakon što se čokolada otopi, morate pustiti ganache da se ohladi prije nego što ga krenete oblikovati u kuglice. Prelijte čokoladu u plitku posudu, a ganache će se lako uz pomoć  žlice pretvarati u kuglice nakon 30 minuta u hladnjaku.

7. Ne valjate tartufe u kakao

Nema ništa loše u okusu čiste čokolade, ali tartufi će se osušiti ako ne zaštite vanjski dio. Pokušajte ih uvaljati u kakao u prah ili umočiti u topljenu čokoladu. Nemojte se bojati eksperimentirati. Orašasti plodovi, posip, ribani kokos ili zdrobljeni keksi izvrsna su nadogradnja.

8. Poslužujete tartufe iz hladnjaka

Dobar tartuf topi se u ustima dok ga jedete, ali to nije moguće ako dolazi ravno iz hladnjaka. Ostavite ih na sobnoj temperaturi oko sat vremena. No pripazite, jer dulje čekanje će rezultirati da se tope među prstima prije nego što ih budete imali priliku pojesti!

Fine kuglice od limuna i bijele čokolade koje bez problema mogu napraviti i vaša djeca
Fine kuglice od limuna i bijele čokolade koje bez problema mogu napraviti i vaša djeca
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
CRNE, PLAVE, SIVE...

Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti

Iako boju očiju prvenstveno određuje količina i raspodjela pigmenta melanina, od davnina se boju očiju povezuje i s osobnošću. Otkrijte što vaše oči govore o vama...