Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

5 super trikova za izbjegavanje nadutosti od graha koji djeluju

5 super trikova za izbjegavanje nadutosti od graha koji djeluju
1

Grah je bogat vlaknima, otpornim škrobom i složenim šećerima pa može biti teže probavljiv, a nadimanje je obično uzrokovano neravnotežom dobrih i loših bakterija u vašim crijevima

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ljekoviti maslačak: Čisti jetru, snižava šećer, poboljšava vid ...

Puno ljudi voli grah, ali ga izbjegavaju zbog onog teškog, neugodnog osjećaja naditosti. Ukoliko i vi imate problema sa stvaranjem plinova nakon dobrog tanjura graha, iskušajte ovih pet savjeta stručnjaka za prehranu i zdravlje - trebali bi pomoći da se ne nadimate toliko.

POGLEDAJTE VIDEO kako se riješiti nadutosti:

Pokretanje videa...

01:48

1. Namačite ga preko noći 

- Grah je bogat vlaknima, otpornim škrobom i složenim šećerima pa može biti teže probavljiv. Kako bi se razbile teško probavljive komponente i grah bio lakši za probavu, namačite suhi grah preko noći ili koristite onaj konzervirani - kaže dijetetičarka Abby Cannon.

Ukoliko nemate vremena namakati suhi grah cijelu noć, posegnite za loncem koji hranu kuha pod pritiskom. To je dobra alternativa namakanju u vodi koja smanjuje pojavu neželjenih plinova.

4 sastojka kojima ćete očistiti baš cijelu kuću, pa čak i odvode
4 sastojka kojima ćete očistiti baš cijelu kuću, pa čak i odvode

2. Isperite ga 

Sol se često koristi kao konzervans za mnoge konzervirane namirnice, a to može sabotirati hidrataciju u tijelu i dovesti do nadimanja. 

- Konzervirani grah isperite prije jela ili kuhanja. Ispiranje može smanjiti fitinsku kiselinu i plinovite polisaharide na grahu - dodaje Abby Cannon.

3. Uzmite probiotske dodatke

- Nadimanje je obično uzrokovano neravnotežom dobrih i loših bakterija u vašim crijevima. Probiotska hrana i dodaci mogu pomoći jer se u crijeva unose zdrave bakterije koje su odgovorne za održavanje ravnoteže u mikrobiomu - pojasnila je Amy Shah, liječnica funkcionalne medicine.

- Dobra mješavina sojeva laktobacila i bifidobakterija može pomoći u razgradnji otpornog škroba i smanjenju stvaranja plinova u crijevima - pojasnila je.

4. Pijte dosta vode

Pijenje vode nakon što jedete hranu bogatu vlaknima, poput graha, može pomoći u probavi i i smanjenju nadimanja, kažu stručnjaci. Ipak, treba paziti kada pijete i koliko.

- Previše tekućine može razrijediti probavne kemikalije potrebne za razgradnju škroba. Stoga vam preporučujem uzimanje malih gutljaja za vrijeme obroka - kazala je dijetetičarka Ali Miller.

Abby Cannon predlaže nešto drugo - da zaobiđete hidrataciju tijekom obroka i umjesto toga pijete vodu 30 minuta prije i 30 minuta nakon obroka. Stoga, iskušajte obje metode pa obratite pažnju koja je bolja za vas. 

Recept naših baka za bolji san: Popijte toplo mlijeko s medom
Recept naših baka za bolji san: Popijte toplo mlijeko s medom

5. Budite aktivni

- Lagana fizičko aktivnost nakon obroka pomaže hrani da brže prođe kroz vaš probavni sustav, što vam omogućava izbjegavanje onog teškog osjećaja nadutosti - kaže Cannon.

- Kratka šetnja nakon obroka koji uključuje grah ili bilo koju drugu hranu doista podržava optimalni rad probave - dodala je, a prenosi mindbodygreen.com.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Začini u vrtu: Kako ih posaditi, održavati i koristiti u jelima...

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Ovo su top lokacije za skijanje i sanjkanje diljem Hrvatske
ZIMSKE RADOSTI

Ovo su top lokacije za skijanje i sanjkanje diljem Hrvatske

U Krasnu u Lici postoje tri staze pogodne za rekreativno skijanje ukupne dužine 1,6 kilometara, a do vrha na 953 metra vode vučnice. Platak je idealan za ozbiljne skijaše