Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

5 recepata za kolače od dizanog tijesta: Pinca, bakine buhtle...

5 recepata za kolače od dizanog tijesta: Pinca, bakine buhtle...

U našim krajevima domaćice rado pripremaju kolače od dizanog tijesta, posebno za važnije blagdane poput Uskrsa. Donosimo vam recepte za tradicionalne kolače pa njima razveselite obitelj i prijatelje

Kod pripreme svakog od ovih kolača važno je strpljenje. Tijesto treba lijepo, glatko umijesiti pa ga ostaviti da se polako diže, ovisno koliko je naznačeno u receptu. Najviše vremena potrebno je tijestu za pince, čak do četiri sata, ali vrijedi čekati jer na kraju dobijete desert prozračan, lagan i prepun okusa.

POGLEDAJTE VIDEO Najstarija pekara u Zagrebu:

Pokretanje videa...

kruh VIDEO

Tu su i recepti za buhtle s pekmezom kakve su radile naše bake, recepti za orahnjaču, ružice od čokolade te za fine kiflice koje možete puniti bilo čime, od pekmeza do čokoladnog namaza, oraha, lješnjaka...

Pinca

Sastojci:

  • 1 kg brašna - pola glatko, pola oštrog
  • 20 g suhog kvasca
  • 2 vanilin šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml soka od naranče 
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • žličica soli
  • 3 jaja
  • 6 žumanjaka
  • ribana korica limuna
  • malo ruma

Priprema:

Najprije pomiješajte kvasac, malo ugrijano mlijeko, žličicu šećera i žličicu brašna pa ostavite neka se digne. U međuvremenu pomiješajte sve suhe sastojke pa u njih dodajte sve ostale, uključujući kvasac koji se dizao. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu tri do četiri sata.  

Pet razloga zašto biste trebali uvesti mango u prehranu plus četiri zdrava i ukusna recepta
Pet razloga zašto biste trebali uvesti mango u prehranu plus četiri zdrava i ukusna recepta

Potom da podijelite na tri dijela i oblikujte pince - nožem na površini svake napravite dva reza u obliku križa. Stavite ih u hladnu pećnicu pa je uključite da se grije na 200 stupnjeva. Pecite pince 20-ak minuta pa ih premažite razmućenim žumanjkom i pospite kristalnim šećerom te vratite u pećnicu na još 20 minuta, na 150 stupnjeva.

Ružice od čokolade i naranče

Sastojci:

  • 40 g svježeg kvasca
  • 500 g brašna
  • 80 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 2 žumanjka
  • sol
  • 200 ml mlijeka

nadjev:

  • naranča
  • 80 g šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat cimeta
  • žlica džema od naranče
  • 150 g čokolade
  • šećer u prahu
Homemade cream buns with chocolate

Priprema:

Zamrznite cijelu prokuhanu i ohlađenu naranču s korom. U prosijano brašno razmrvite maslac, dodajte šećer, žumanjke i kvas. Umijesite glatko tijesto i ostavite na toplome dok mu se volumen ne udvostruči. Otopite kocke čokolade i pomiješajte s naribanom narančom, vanilijom, džemom, cimetom i šećerom.

Top recepti od jagoda: Zasladite se tortom ili sokom od jagoda
Top recepti od jagoda: Zasladite se tortom ili sokom od jagoda

Tijesto premijesite i razvaljajte na pola centimetara debljine, premažite nadjevom i savijte u usku savijaču promjera 3 cm. Izrežite na ploške širine 2 cm i položite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 200°C, oko 30 minuta. Kad se malo ohlade pospite šećerom u prahu.

Kiflice

Sastojci:

  • 1 kg brašna - pola oštro, pola glatko
  • 2 paketa suhoga kvasca 
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 150 g omekšalog margarina ili maslaca 
  • 100 ml mlijeka
  • 200 ml vode
  • punjenje po želji - pekmez, čokoladni namaz, mljeveni orasi sa šećerom...

Priprema:

Od svih navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto - najprije pomiješajte sve suhe sastojke, a potom dodajte ostale. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko pola sata. Potom tijesto razdijelite na četiri dijela, svaku kuglicu premijesite, premažite uljem i ostavite da stoji još desetak minuta.

Kuglice tanko razvaljajte i to tako da dobijete krug koji potom urežete na 14 do 18 podjednakih trokutića. Na svaki stavite slatko punjenje, zarolajte i slažite na protvan koji ste prethodno premazali masnoćom. Kad ste ih sve složili, pokrijte kiflice krpom i ostavite neka stoje pola sata.

Pecite ih na 180 stupnjeva i pecite oko 20 minuta, dok dno ne dobije lijepu rumenu boju. Izvadite ih, ohladite i pospite šećerom u prahu. 

Buhtle po receptu naših baka

Sastojci:

  • glatkog brašna koliko stane u posudu od jedne litre
  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice masti ili maslaca
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 20 g svježeg kvasca razmućenog u 50 ml mlijeka

Postupak:

Od navedenih sastojaka napravite tijesto i mijesite ga dok se ne počne odljepljivati od ruke. Potom ga razvaljajte na prst debljinu, izrežite na četverokute pa u svaki stavite malo domaćeg pekmeza od šljiva. Uhvatite rubove tijesta pa oblikujte buhtle i slažite ih u masnoćom premazani protvan. 

Recept za tradicionalne štrukle: Zagorski su isključivo slani i rade se samo s kravljim sirom
Recept za tradicionalne štrukle: Zagorski su isključivo slani i rade se samo s kravljim sirom

Buhtle se u protvan slažu tako da mjesto spajanja rubova tijesta bude dolje. Također, svaku buhtlu u protvanu sa svih strana premažite masnoćom kako se tijekom pečenja ne bi previše zalijepile jedna za drugu.

Protvan s buhtlama ostavite na toplom mjestu sat vremena pa ih pecite oko 45 minuta na srednje jakoj temperaturi. Kad su pečene, izvadite ih na dasku i oprezno razdvojite, posložite na tanjur, posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Orahnjača

Sastojci:

tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • 30 g svježeg kvasca
  • 80 g margarina
  • 80 g šećera
  • 2 žumanjka
  • sol, limunova korica
  • 200 do 300 ml mlijeka
Tajna dobrog kruha: Tijesto se diže jedan sat pa se premijesi
Tajna dobrog kruha: Tijesto se diže jedan sat pa se premijesi

nadjev:

  • 400 g mljevenih oraha
  • 300 g šećera
  • 100 g grožđica
  • 200 ml mlijeka
  • ribana korica limuna
  • malo cimeta
  • malo ruma
  • vanilin šećer

Priprema:

Nadjev: Orahe pomiješajte sa svim sastojcima osim mlijeka. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte po toj mješavini, dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.

Tijesto: Zamijesite tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog margarina. Tijesto mijesite sve dok se ne počne lako odvajati od posude i počnu se stvarati mjehurići. Pokrijte ga stavite na toplo mjesto da se diže, oko sat vremena.

Kad se digne, nježno ga premijesite, podijelite na dva dijela i razvaljajte. Stavite nadjev, zarolajte i premjestite štruce u protvan. Premažite ih nekom masnoćom pa pecite na 200 stupnjeva oko 50 minuta, dok ne dobije lijepu rumenu boju. Izvadite kolač iz pećnice i posipajte šećerom dok je još topao.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču