Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

5 recepata za kolače koji se ne peku: Na podlozi od keksa, zobenih pahuljica ili lješnjaka

5 recepata za kolače koji se ne peku: Na podlozi od keksa, zobenih pahuljica ili lješnjaka

Ukoliko nemate vremena za pripremu prhkog tijesta, napravite brzinsku podlogu od usitnjenih keksa. Premažite je omiljenom kremom i dodajte čokoladu, lješnjake, limun...

Pita s ricottom i vanilijom 

Sastojci: 

  • podloga: 250 g integralnih keksa, 120 g otopljenog maslaca, 20 g šećera, žlica smeđeg šećera
  • nadjev: 80 g smeđeg šećera, 2 lista želatine, žličica arome vanilije, 500 g ricotta sira, 100 g bijele čokolade, žlica meda

Priprema: Kalup za tart premažite maslacem i pospite žlicom smeđeg šećera. Od usitnjenih integralnih keksa, maslaca i šećera pripremite mrvičastu podlogu, pa je utisnite na dno i rubove kalupa za tart. Stavite u hladnjak.

Želatinu namočite prema uputama na vrećici. Ricottu, vaniliju, šećer i med izmiksajte. Umiješate otopljenu želatinu i smjesu stavite na podlogu od keksa. Stavite u hladnjak dok se ne stisne i ukrasite bobičastim voćem.

Krostata sa sirom 

Sastojci:

  • podloga:  250 g keksa, 120 g maslaca, 60 g šećera u prahu, 90 g sjeckanih badema
  • nadjev: 600 g bundeve, malo mlijeka, 175 g smeđeg šećera, vrećica mljevene želatine, žličica cimeta u prahu, 100 g krem sira, pola žličice đumbira, pola žličice klinčica, 150 g čokolade, 2 žlice maslaca

Priprema: Bundevu narežite na kocke i pirjajte na laganoj vatri oko 25 minuta, po potrebi dolijevajući malo mlijeka. Za koru pomiješajte kekse, otopljeni maslac, šećer i bademe, pa sve ravnomjerno utisnite na dno i stijenke kalupa.

Ohladite izradite komade bundeve u pire. Želatinu pripremite prema uputama na vrećici pa umiješajte u pire. Pomiješajte ga sa sirom, šećerom, cimetom, đumbirom i klinčićem.

Na podlogu posložite pripremljeni nadjev od bundeve. Na pari rastopite kocke čokolade i maslaca. Izlijte glazuru preko nadjeva i stavite u hladnjak na nekoliko sati. 

10 recepata za torte: Sa sirom, čokoladom, orasima, kestenom, a tu je i prefina ledena torta
10 recepata za torte: Sa sirom, čokoladom, orasima, kestenom, a tu je i prefina ledena torta

Tart s narom i limunom 

Sastojci:

  • podloga: 150 ml slatkog vrhnja za šlag, 300 g mljevenih keksa, 60 g šećera u prahu, 4 žlice čokolade u prahu, dl mineralne vode
  • nadjev: 150 g tamne čokolade, 6 žlice slatkog vrhnja
  • preljev: 20 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 1⁄2 dl soka od limuna, ribana limunova korica, nar

Priprema: Kalup za tart obložite papirom za pečenje. Miješalicom istucite vrhnje, šećer, čokoladu u prahu i mineralnu vodu u čvrstu smjesu. Dodajte kekse, dobro promiješajte i smjesom prekrijte dno kalupa za tart.

Razlomite čokoladu na kocke i umiješajte u vruće slatko vrhnje te miješajte dok se ne rastopi. Izlijte je u ohlađenu podlogu i ostavite da se stisne.

Izmiksajte omekšani maslac, limunov sok, ribanu koricu i šećer u prahu. Prelijte glazuru po stisnutoj čokoladi i pospite očišćenim narom. Stavite u hladnjak dok se tart ne stisne.

Pita od bijele čokolade i krokanta

Sastojci:

  • podloga: 150 g keksa, 50 g zobenih pahuljica, 60 g otopljenog maslaca, 2 žlice šećera, 4,3 dl vrhnja, 180 g bijele čokolade
  • krokant: 30 g blanširanih lješnjaka, 50 g oraha, 220 g šećera, žličica cimeta

Priprema: Lješnjake i orahe krupno nasjeckajte i prepecite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Obložite protvan papirom za pečenje. U posudu s debljim dnom stavite šećer te zagrijavajte dok se ne rastopi i potamni. Dodajte orašaste plodove i cimet. Izlijte u pripremljeni protvan u tankom sloju. Kad se stisne, izlomite i stavite sa strane.

U multipraktiku izmiksajte kekse sa zobenim pahuljicama te pomiješajte sa šećerom i maslacem. Utisnite mrvičastu smjesu u kalup za tart.

Ugrijte vrhnje do vrenja i maknite s vatre. Izlijte ga po kockama bijele čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Nadjev izlijte po tijestu, posložite krokant i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro stisne.

Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste
Brzinski kolači koji se ne peku: Idealni za nenajavljene goste

Desert s lješnjacima 

Sastojci:

  • podloga: 200 g smeđeg šećera. 200 g čokolade za kuhanje, 200 g lješnjaka, 2 žumanjka
  • nadjev: 300 g čokolade za kuhanje, 1,25 dl mlijeka, 6 jaja, 75 g šećera u prahu, 1,8 dl vrhnja, 1/2 žličice vinskog praška za pecivo, 2 žlice šećera, mljeveni lješnjaci i ribana čokolada za ukrašavanje

Priprema: U zdjelu stavite šećer i dl vode. Karamelizirajte šećer dok ne posmeđi pa dodajte čokoladu i prokuhajte. Umiješajte mljevene lješnjake i maknite s vatre.

Promiješajte u vruću smjesu žumanjke, malo ohladite, pa utisnite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Stavite kalup s podlogom u hladnjak. Na pari rastopite čokoladu i mlijeko. U drugoj posudi na pari umutite i skuhajte žumanjke i šećer pa dodajte rastopljenu čokoladu.

Miješajte i kuhajte dok se ne zgusne. Potopite je u ledenu vodu i miješajte dok se ne ohladi. Istucite vrhnje i dodajte čokoladnoj smjesi. Bjelanjke, prašak za pecivo i šećer istucite u čvrsti snijeg te umiješajte u čokoladnu pjenu. Namažite je na ohlađeno tijesto i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Pospite pitu je lješnjacima i ribanom čokoladom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Dnevni horoskop za petak 22. studenog: Djevicu čeka bolji posao, kolege zavide Raku...
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za petak 22. studenog: Djevicu čeka bolji posao, kolege zavide Raku...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 22. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje