Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

5 najdražih uskrsnih recepata blogerice Tamare Novaković

5 najdražih uskrsnih recepata blogerice Tamare Novaković
6

Njezina najveća strast su deserti no u svoja omiljena uskrsna jela uvrstila je i punjena jaja. Pogledajte što za Uskrs najradije sprema autorica bloga Bite my cake

Tamara Novaković mlada je i pasionirana kuharica u potpunosti posvećena izradi senzacionalnih kolača, slastica i torti. Piše blog Bite my cake, a možete je pronaći i na Facebooku. Za ovaj Uskrs podijelila je s nama recepte svojih najdražih jela i odgovorila na par blic-pitanja. 

Na Uskrs najviše miriši...

Kuhana šunka, mladi luk, svježe ribani hren, mamin domaći kruh, topla orahnjaču s opojnom aromom ruma i mirisan stručak tulipana i narcisa na proljetnom uskrsnom stolu.

Koja hrana ti prva pada na pamet kad pomisliš na uskrsni stol? 

Kuhana šunka i jaja, svježe ribani hren i mladi luk, janjetina, domaća orahnjača, pinca (sirnica, uskrsna pogača), zlevanka i rotkvice.

Za Uskrs obožavam jesti... 

Moja najdraža uskrsna hrana je definitivno janjetina ispod peke s mladim krumpirima i jabukom (za mene naša domaća lička), čaša dobrog crnog vina i topla orahnjača.

Već dugo za Uskrs planiram pripremiti...

Već neko vrijeme razmišljam o pripremi slanih šarenih rolada za Uskrs (npr. s ajvarom ili špinatom) te famoznog tzv. goranskog nadjeva od jaja, kruha, masti, šunke i mladog luka.

Nikako ne volim... 

Hm...malo je stvari za koje izričito mogu reći da ih "nikako ne volim" jer sam znatiželjna i rado ću probati svakojake kombinacije, naravno između namirnica koje jedem (postoje namirnice koje kategorički odbijam, ali nema ih mnogo). Što se konkretno uskrsne hrane tiče, nisam baš ljubitelj slatkih pletenica i peciva, sirnica (pinca, uskršnjih pogača). Miris im je neodoljiv i zabavne su za izradu, ali meni su užitak samo dok su vruće ili tople. Kad se ohlade, postaju mi suhe i dosadne. Slično je s kuglofima, koje nikad nisam voljela.

Ove godine kuham... 

Ove godine ćemo mama i ja, kao i prethodne, udružiti snage. Ona uživa u pripremi mesnog dijela, a ja ću ispeći prhku orahnjaču, tortu od sira, možda kruh i poigrati se umacima. Već neko vrijeme imam na pameti kombinacije sa sušenim rajčicama, hrenom...Zaigrala sam se i s fondant masom od koje sam napravila uskrsne ukrase za cupcakese. Na stolu će se svakako naći i proljetna salata od matovilca i radiča.

Uskrsni stol nije potpun bez... 

Uskrsni stol nije potpun bez košarice s pisanicama, makovnjače ili orahnjače, šunke, mladog luka i hrena, vaze s proljetnim cvijećem i ljudi koje voliš za tim stolom.

A što s jajima? 

Jaja se farbaju, ukrašavaju, jedu, koriste u salatama, poklanjaju, s jajima se tuca...To je naša drevna igra jako dobro poznata ljudima :) Postoji 101 način za pripremu jaja, budite maštoviti!

Tamarini recepti: Punjena jaja 

Sastojci: 

  • 4 tvrdo kuhana jaja 
  • 1 žlica umaka od hrena
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica sitno sjeckanog vlasca
  • 1 žličica sitno sjeckanog peršina
  • sol

Priprema: 

  • Tvrdo kuhana jaja ogulite i prerežite na pola, uzdužno. 
  • Izvadite žutanjke i vilicom ih usitnite s hrenom, kiselim vrhnjem i začinima. Smjesu možete staviti u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom. 
  • Polovice bjelanjaka napunite pripremljenom smjesom: istisnite ju pomoću ukrasne vrećice, ili jednostavno žličicom. 
  • Na kraju po želji možete posipati mljevenom crvenom paprikom.

Cupcakes od mrkve

Biskvit: 

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/4 žličice đumbira
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 170 g maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice mlijeka
  • 1/2 žličice arome vanilije
  • 4 mrkve srednje veličine 

Krema:

  • 200 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žlica arome vanilije
  • 1 žličica naribane narančine korice

Priprema:

  • Pećnicu ugrijte na 190 °C. U kalupe za muffine poslažite papirnate košarice za muffine. Pjenjačom izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine. 
  • U drugoj zdjeli pjenjačom umutite jaje, smeđi šećer, otopljeni maslac, mlijeko i vaniliju. Umiješajte naribane mrkve pa mješavinu suhih sastojaka. Sve izmiješajte pjenjačom tek toliko da se promiješa. Nemojte previše miješati.
  • Pecite 25 min. Izvadite da se potpuno ohlade.
  • Krem sir izmiksajte električnim mikserom s vanilijom. Postepeno umiksajte prosijani šećer u prahu i na kraju dodajte narančinu koricu. Premažite kremu po cupcakesima, slastičarskim špricom, ili ju jednostavno namažite po vrhu.

Male prhke orahnjače

Tijesto: 

  • 400 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • korica 1 limuna

Punjenje od oraha: 

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 dcl mlijeka
  • 2 žlice ruma
  • 2 bjelanjka
  • 50 g grožđica

Priprema: 

  • Izmiksajte maslac s oba šećera i žutanjcima pa dodajte kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte i dodajte smjesi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 min.
  • Mljevene orahe pomiješajte s oba šećera, grožđicama, kipućim mlijekom i rumom. Umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  • Pećnicu ugrijte na 200 °C .
  • Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte na dobro pobrašnjeloj podlozi. Namažite filom i zarolajte. 
  • Pecite oko 25 min. Izvadite i posipajte šećerom u prahu, kad se ohlade narežite na šnitice.

Cheesecake

Podloga: 

  • 250 g čajnih keksa
  • 125 g maslaca
  • 1 žlica šećera 

Krema: 

  • 700 g krem sira
  • 1 jaje
  • 2 žutanjka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 40 g škrobnog brašna
  • 150 g šećera
  • 250 ml slatkog vrhnja

Premaz: 

  • 400 g kiselog vrhnja
  • 3 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera

Priprema: 

  • Za podlogu sameljite kekse i pomiješajte ih sa šećerom i otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u okrugli kalup s obručem koji se skida, promjera 24 ili 26 cm i pospremite u hladnjak. 
  • Za kremu izmiksajte sir sa šećerom. Dodajte jedno jaje i jedan po jedan žutanjak, vaniliju, škrobno brašno i na kraju slatko vrhnje. Izlijte na ohlađenu podlogu.
  • Pećnicu ugrijte na 170 °C. Na dno pećnice stavite posudu s vrućom vodom.
  • Cheesecake stavite na srednju razinu prethodno ugrijane pećnice i pecite oko 45 min. Cheesecake je gotov kada je još lagano drhtav na sredini. Isključite pećnicu.
  • Za premaz umutite pjenjačom kiselo vrhnje sa šećerom i vanili šećerom pa ravnomjerno premažite po cheesecakeu. Vratite u toplu pećnicu i ostavite 15-ak min. Zatim odškrinite vrata pećnice i ostavite cheesecake unutra još 10 min. Tada ga izvadite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi i pospremite u hladnjak na najmanje 3-4 sata, najbolje po noći.
  • Prije posluživanja možete dodatno preliti preljevom od ukuhanog voća.

Uskrsni cupcakes s kremom od limuna

-za 12 cupcakesa-

Tijesto: 

  • 113 g maslaca
  • 130 g šećera
  • 3 jaja
  • korica 1 limuna
  • 30 ml svježe ocijeđenog soka od limuna
  • 1 žličica arome vanilije
  • 90 g glatkog brašna
  • 90 g oštrog brašna
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 60 ml mlijeka
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Krema od limuna: 

  • 3 jaja
  • 80 ml svježe ocijeđenog limunovog soka
  • 1 žlica fino naribane limunove korice
  • 150 g šećera
  • 55 g maslaca
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera
  •  ½ žličice arome vanilije

Ukrasi od fondana: 

  • 1 vrećica želatine u prahu
  • 50 ml hladne vode
  • 100 g fruktoze
  • 20 ml vode
  • 1 puna žlica glicerina
  • 900-1000 g šećera u prahu
  • boje za kolače

Priprema:

  • Pećnicu ugrijte na 180 °C. Kalupe za muffine obložite košaricama za muffine ili namastite. 
  • Za tijesto pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje pa vaniliju, mlijeko, limunov sok i kiselo vrhnje. Dodajte limunovu koricu i oba brašna pomiješana s praškom za pecivo i prosijana. Izlijte tijesto u kalupe za muffine i pecite 20-ak min (provjera čačkalicom). Izvadite i pustite da se ohlade.
  • U međuvremenu napravite kremu od limuna: pjenjačom umutite jaja sa šećerom i limunovom koricom. U drugom loncu zakuhajte vodu pa zdjelu sa smjesom koju ste prethodno umutili stavite povrh lonca. Krema se mora kuhati na pari, miješajte ju pjenjačom 20-ak min. dok ne zgusne. Uklonite s vatre i u vruće umiješajte maslac. Pokrijte površinu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostavite kremu da se potpuno ohladi.
  • Vrhnje s vanilijom i šećerom izmiksajte u šlag.
  • Izrežite sredinu cupcakesa i punite kremom od limuna. Slastičarskom vrećicom s ukrasnim nastavkom istiskujte šlag po cupcakesima.

Izrada fondana:

  • Želatinu prelijte s 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri.
  • U lončić na laganu vatru stavite fruktozu i 20 ml vode i miješajte dok se ne otopi i provrije. Pustite da vrije 30 sekundi pa uklonite s vatre. U to umiješajte nabubrelu želatinu i glicerin. 
  • Prethodno napravljenu smjesu dodajte šećeru u prahu i miješajte žlicom-isprva iskoristite 700 g šećera u prahu. Kada dobijete tvrđu smjesu, istresite ju na radnu površinu i zamijesite s ostatkom šećera u prahu. Ostavite pola sata da se fondan prosuši. 
  • Po želji fondanu dodajte prehrambene boje i izrađujte oblike.
  • Ovaj fondan možete čuvati u poklopljenoj posudi na sobnoj temperaturi do mjesec dana, iako je za rad najbolji isti dan ili 2-3 dana nakon izrade. Ako otvrdne nakon dužeg stajanja, zagrijte ga na 4 sekunde u mikrovalnoj.  

Još uskrsnih recepata potražite u našem Uskrsnom specijalu. Svaki dan očekuju vas novi recepti i trikovi za pripremu najfinijih jela, pisanica i kolača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9