Porijeklom iz Andaluzije, ove hladne juhe na bazi povrća poput rajčice i krastavca su popularne diljem svijeta. Zdrave i napravljene od svježeg povrća pravo su osvježenje
UVIJEK PREFINE
3 recepta za hladne juhe: S njima nikad nećete pogriješiti
1. Gazpacho od krastavaca
Sastojci: 2 velika krastavca, 2 šalice jogurta, 2 žlice maslinovog ulja, limunov sok, prstohvat soli, papar, kopar
Priprema:
- Očistiti krastavce i narezati na manje komade.
- Staviti krastavce, jogurt i malo limunovog soka u blender i izmiksati.
- Izlijte u posudu, dodajte soli, papra i kopar pa stavite u hladnjak.
2. Gazpacho od avokada
Sastojci: 3 zrela avokada, 1/2 l pilećeg temeljca, 2-3 kapi Worchestera, 1-2 žlice limunova soka, dl kiselog vrhnja, šalica minirajčica; pesto: bosiljak, 1/2 češnja češnjaka, peršin, maslinovo ulje, žličica ribanog parmezana, sol
Priprema:
- Avokado ogulite, prerežite po pola i izvadite košticu. Nasjeckajte meso pa ga usitnite u električnoj miješalici.
- Prebacite ga u dublju zdjelu, zalijte pilećim temeljcem, dodajte limunov sok i Worcester umak.
- Umiješajte kiselo vrhnje i, prema potrebi, sve još izmiksajte.
- Stavite u hladnjak neka se juha hladi.
- Za pesto u mužaru ili sjeckalici usitnite bosiljak, češnjak, peršin i parmezan. Postupno dolijevajte po kap, dvije maslinova ulja te začinite solju.
- Prije posluživanja juhe operite rajčice, prepržite ih po pola i stavite na vrh. U svaku zdjelicu stavite po vrhu i malo pesta, odnosno umaka od bosiljka.
3. Gazpacho od rajčice
Sastojci: Rajčica, 2 zelene paprike, manji krastavac, luk, 100 g bijeloga kruha, 2 češnja češnjaka, dl vinskog octa, sol, papar, 2 žlice sjeckanoga kopra, 1/2 svežnja peršinova lišća, 6-8 dl mesnog temeljca ili juhe
Priprema:
- Kruh star dan namočite u juhu.
- Krastavac ogulite, a rajčici uklonite kožicu. Papriku očistite od peteljki i kockica te sve narežite na kockice.
- Izmiksajte nasjeckano dobivenu juhu ulijte u dublje staklene čaše, začinite svježe mljevenim paprom I solju.
- Ostavite u hladnjaku da se hladi dva-tri sata.
- Neposredno prije posluživanja nasjeckajte peršin I kopar koji ste ostavili sa strane.
- Rub čaše lagano navlažite vodom i obložite začinima.
- Pospite kockice kruha po vrhu ili sjeckano povrće.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku