Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: Privatni album/canva
OD OŠTARIJE DO RESTORANA

111 godina obiteljskog posla: 'Još kao djevojčica za ocem sam često nosila kruh i salatu'

Posao se prenosio s koljena na koljeno i generacije obitelji iz malog naselja Bregi u općini Matulji trudile su se da se ovo vrijedno naslijeđe održi. Obrt i restoran Kinkela danas vodi Ines, koja nam je otkrila kako su uspjeli opstati svih ovih godina

Sadržaj donosi: Hrvatska obrtnička komora

Davne 1912., prije točno 111 godina, Inesin je nono u mjestašcu Bregi otvorio malu oštariju s pogledom na gotovo cijeli Kvarnerski zaljev. Osim oštarije, poduzetni nono imao je stolariju, poštu, prodavaonicu hrane i mesnicu te je, kad je za to došlo vrijeme, svojoj djeci dao da biraju što žele naslijediti. Inesin je otac izabrao gostionicu.

Od tada, od nona i none, preko Inesinih roditelja, do Ines i njezina supruga Franje, ovaj su restoran vodile čak tri generacije obitelji, a kako sad stvari stoje, čini se da će obiteljski posao jednog dana prijeći i na četvrti naraštaj.

Ljubav prema poslu od malih nogu

Osim Ines i Franje, u njemu danas rade njezina sestra Mirjana i nećakinja Marina, a kad je gužva, u pomoć znaju priskočiti i sestrin suprug te još tri nećakinje: Martina, Patricia i Đuli, te njihovi muževi. A da je ovo uistinu pravi obiteljski posao, govori to što malu, ali itekako značajnu pomoć, ponekad čak pružaju i najmlađi članovi ove obitelji. I kad s tihim ponosom promatra njihove vrijedne ručice, Ines je gotovo nemoguće ne prisjetiti se i vlastitih skromnih početaka.

- Kao djevojčica od kakvih osam godina, uvijek sam za ocem nosila kruh, salatu, ma sve što je trebalo. I tako sad kćeri naše Marine i Martine, koje imaju sedam i četiri godine, uvijek gledaju gdje nam što treba i nose za nama čašu, kruh, salatu... To je super, neka uče od malih nogu i nadam se da će na taj način, baš poput mene, zavoljeti ovaj posao - kaže Ines. 

Jedan od najstarijih restorana na Kvarneru

Glavni specijalitet im je na početku poslovanja bilo pečeno i pohano pile, na koje su ljudi znali čekati u redovima i zbog čega je oštarija od milja dobila naziv "štacion od pilić".

Na samo pet kilometara od Opatije, otvoren gotovo sve dane u godini, restoran Kinkela danas u ponudi, uz pile, ima teletinu ispod peke, teleće koljenice, pečenu janjetinu, odojak s ražnja, domaće fuže, njoke, raviole, pljukance, šurlice s junećim gulašem, s četiri vrste sira, s kozicama, sa šparogama... Izbora koliko ti srce poželi, s terasom koja može primiti i do 150 gostiju, Ines je vlasnica jednog od najstarijih restorana na Kvarneru - a čini se i jednog od posjećenijih jer je vrlo lako moguće da bez rezervacije nećete uspjeti dobiti stol. 

- Sezona nam je predobra, dolazi nam puno Nijemaca, Austrijanaca, Danaca, Engleza i nešto Talijana. Ponekad gosti moraju pričekati stol, no nastojimo svima ugoditi. Kako bi doživjeli najbolji mogući ugođaj, svaki dan osim subote imamo živu muziku od 19 do 23, a restoran je otvoren do ponoći - ističe naša sugovornica. 

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

I bio to Nijemac, Talijan ili Englez, Ines uvijek voli porazgovarati s gostima nakon što pojedu.

- Znam ih pitati gdje su odsjeli, kako im je kod nas, je li apartman skup, lijep, kod koje obitelji su, kako se njima čini Opatija i slično. Znam im predložiti da posjete Brijune ili Plitvička jezera jer uvijek imam njihove prospekte u restoranu. Nijemci me često pitaju jesam li živjela u Njemačkoj jer vrlo dobro govorim jezik, a moj odgovor je uvijek: 'Ne, samo sam išla u ugostiteljsku školu u Opatiji, gdje sam savladala jezike sehr schön' - uz osmijeh nam prepričava Ines. 

Tradicije koje i dalje njeguju

Izuzev stranaca, restoran rado posjećuju domaći, a, kako nam naša sugovornica otkriva, mnogo je stalnih gostiju, zbog kojih Ines i njezina obitelj uspijevaju ostati otvoreni čak i zimi. Uz njih su također uspjeli progurati kroz koronu, kad su morali zatvoriti restoran i okrenuti se dostavama.

- Sestra i ja znale smo biti od osam ujutro do deset navečer u kuhinji, dok je suprug Franjo vozio u Rupu za 200 kuna, u Mošćeničku Dragu za 150, u Rijeku za 150... A sve to kako bismo barem malo zaradili, ali i kako nas naši gosti ne bi zaboravili. Isplatilo se, ostali su uz nas - kaže Ines pokazujući nam pritom fotografije mnogobrojnih svadbi, zlatnih pirova, krštenja i pričesti, koje je restoran Kinkela kroz godine rada pomogao uveličati svojim gostima. A koliko su samo vjerni neki gosti, govori i to što su ovdje svadbe znala slaviti dva, pa čak i tri koljena!

Ti stalni gosti, osim što vole slaviti i dobro pojesti, uživaju u nekim običajima koji su se zadržali još od Inesina none sve do danas. Primjerice, svake godine za Uskrs restoran Kinkela organizira turnir u briškuli i trešeti. Imaju i boćariju, gdje se igra svaki četvrtak, petak i nedjelju.

- Briškula i trešeta također se igraju svaki treći vikend u studenom. Igra se po starinski i zna se prijaviti i do 60 parova. Imamo čak i jedno društvo kartaša, koji dulje od 30 godina igraju svakog petka. Ima ih 16, znači uvijek imamo za njih spremna četiri stola - ističe naša sugovornica. 

Gosti su uvijek na prvome mjestu

Zato, kad god dođe prilika da iskažu zahvalnost za uspjeh i za današnje standarde netipično dugo poslovanje, Ines na prvo mjesto stavlja svoje vjerne goste. To je učinila i kad joj je Hrvatska obrtnička komora ove godine za njezin dugogodišnji uspješan rad i izniman doprinos razvoju hrvatskog obrtništva dodijelila svoje najviše priznanje - Statuu Zlatne ruke s poveljom.

- To je tako logično. Da nema naših gostiju, ne bi bilo ni ovih 111 godina, a ni Zlatnih ruku. Nagrada je to za mene, za moju familiju, ali i za cijeli naš kraj. Iskreno, u početku nisam bila svjesna što sam dobila. Tek kad su mi počele pristizati čestitke i buketi, shvatila sam koliko je ovo važno. Jedni naši stalni gosti i prijatelji čak su nam darovali fotografiju '111 god u jednoj slici', ispod koje je pisalo: 'Za puno godina vaše muke, došli ste do zlatne ruke' - govori za kraj ova vrijedna obrtnica. 

Sadržaj donosi: Hrvatska obrtnička komora

Komentari 3
'U našem poslu nikad nema dosade, stalno nešto  učimo, a mogućnost zarade je odlična!'
KVAKA24 INTERVJU

'U našem poslu nikad nema dosade, stalno nešto učimo, a mogućnost zarade je odlična!'

Josip Meštrić druga je generacija majstora obrtnika u obitelji, a kako sam kaže, potražnja za kvalificiranim majstorima serviserima ne prestaje. Bilo da je riječ o ljetnim ili zimskim mjesecima - posla ima napretek
'Danas se poslovođe puno više prilagođavaju mladima: Nekad to nije bilo tako!'
KVAKA24 INTERVJU

'Danas se poslovođe puno više prilagođavaju mladima: Nekad to nije bilo tako!'

Andrijana Žoldin iz Vinkovaca već 30 godina ponosno stoji iza svake frizure koja izađe ispod njezinih prstiju, a nama je otkrila kakav je to bio put i kako se danas prilagođava brzim promjenama u industriji ljepote
'Kroz praksu sam naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog'
KVAKA24 INTERVJU

'Kroz praksu sam naučio što znači poštovati tuđe vlasništvo i držati se dogovorenog'

Da je posao majstora obrtnika dobar izbor za one koji ne vole ponavljanja istih situacija ili za one koji ne podnose dosadna zanimanja, uvjerava nas Goran Cerović, uspješni obrtnik elektrotehničar iz Bjelovara