Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

10 odličnih talijanskih pravila za kuhanje, posluživanje i jedenje tjestenine - da bude savršeno

10 odličnih talijanskih pravila za kuhanje, posluživanje i jedenje tjestenine - da bude savršeno

Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez veze, već da bi se mogle dobro omotati oko vilice, obuhvatiti umak kako treba i stvoriti savršen zalogaj. Kada takvu tjesteninu lomite, napravili ste štetu

1. Nikad stavljajte ulje u vodu

Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće spriječiti da se tjestenina lijepi. Također, nakon što kuhanu tjesteninu ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju što će spriječiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želite.

Želite li biti sigurni da se tjestenina neće lijepiti, kuhajte je u puno vode. Tako će se škrob raspršiti po vodi i neće se ponašati kao ljepilo. Pravilo je da se u lonac stavi litra vode na svakih 100 grama tjestenine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Šarena tjestenina 00:43

2. Čekajte da voda zavrije

Želite li da vam tjestenina bude al dente, tada je važno držati se ovog pravila kako bi bila u kontaktu s vodom što kraće. Drugi važan aspekt je da će kipuća voda želatinizirati škrob koji se nalazi u tjestenini i tako je učiniti lakše probavljivom.

3. Sol dodajte tek kad voda zakipi

Dodate li sol hladnoj vodi, odgodit će vrijeme potrebno vodi da dosegne točku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, sol će povisiti temperaturu i voda će tada biti vruća najviše što je moguće.

Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'
Trikovi kako omekšati junetinu: Da postane mekana 'kao duša'

4. Ne smanjujte vatru

Držite visoku temperaturu na točki vrenja jer će se tjestenina tako brže skuhati - to je jedini način da se postigne al dente. Smanjite li temperaturu kuhanja, na kraju ćete dobiti kašastu tjesteninu.

5. Ne lomite špagete, baš nikad

Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez veze, već da bi se mogle dobro omotati oko vilice, obuhvatiti umak kako treba i stvoriti savršen zalogaj. Kada takvu tjesteninu lomite, napravili ste štetu jer ih u tom slučaju ne možete namotati oko vilice, a niti jesti kao makarone.

6. Testirajte je li dobro kuhana

Tjestenina bi trebala biti dovoljno mekana kada se zagrize, da se ne osjeća krckanje, no u isto vrijeme i dovoljno žilava da se ne raspada.

Želite li je servirati al dente, pogledajte presjek kada odgrizete komad - u sredini bi se trebao vidjeti tanki dio bljeđe boje od ostalog. Kod špageta to bude točkica u sredini. To se na talijanskom zove Punto Verde (zelena točka) i znači da je tjestenina al dente. Jednom kad nestane, tjestenina više nije al dente.

Znate li koja je razlika između krušne pšenice i durum pšenice?
Znate li koja je razlika između krušne pšenice i durum pšenice?

7. Ne ispirite je nakon kuhanja

Važno je da na kraju kuhanja, nakon cijeđenja, tjesteninu ne ispirete vodom, to je velika pogreška. Uklonit ćete s njezine površine škrob koji pomaže da se tjestenina dobro sljubi s umakom.

8. Umak neka već bude spreman

Stavite tjesteninu u kuhani umak, uključite štednjak i pirjajte par minuta. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuhala tjestenina - ona sadrži obilje škroba, obogaćuje okus umaku i pomaže mu da se bolje zalijepi se za tjesteninu.

Fotolia

9. Poslužite odmah

Tjesteninu je najbolje poslužiti vruću i svježe kuhanu. Okus svog jela možete poboljšati dodavanjem naribanog parmezana ili Pecorino Romana, ili pak nasjeckanog svježeg bilja poput bosiljka i peršina.

Tjestenina se tradicionalno jede kao samostalan obrok, a ne kao prilog mesu ili ribi. Na taj način ćete potpuno uživati u njezinoj nježnoj harmoniji okusa. Meso ili riba poslužuju se uz povrće kao prilog.

10. Od ostataka napravite novo jelo 

Ne podgrijavajte ostatke tjestenine! Ne radite to ni u mikrovalnoj niti u tavi jer će okus biti lošiji. Umjesto toga, od ostataka napravite novo jelo.

U Italiji se ostaci tjestenine obično peku s drugim sastojcima, poput sušenog mesa, mozzarelle, kuhanih jaja i povrća, kako bi se napravilo ono što se naziva pasticcio (to doslovno znači 'nered'). Ostatke znaju pomiješati i s jajima i pretvoriti ih u neku vrstu tortilja tjestenine, zvane frittata di maccheroni, prenosi The Lokal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
Dnevni horoskop za četvrtak 28. studenog: Rak odlazi na put, a Strijelci prestaju popuštati...
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za četvrtak 28. studenog: Rak odlazi na put, a Strijelci prestaju popuštati...

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje