Čistom srijedom započinje doba korizme ili četrdesetodnevnice, posebnog vremena u godini kad se katolici postom pripremaju za proslavu Uskrsa
10 korizmenih recepata za fina i zdrava jela od ribe i povrća
1. Quiche od srdela i povrća
Sastojci: 300 g lisnatog tijesta, 5 jaja, šalica mlijeka, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, 1,5 šalica prepolovljenih cherry rajčica, 2 mlada luka, 1/4 šalice naribanog parmezana, 1/4 šalice naribane gaude, 1/2 šalice listića bosiljka ili vlasca za ukras, 200 g srdela
Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Namastite okrugli lim za pečenje. Razvaljajte tijesto i utisnite ga u kalup. Ostavite u hladnjaku 20 minuta. Pecite 15 minuta nenadjeveno, ali tako da preko tijesta stavite neki teret. Napravite nadjev.
Istucite jaja i mlijeko pa začinite. Poredajte polovice rajčica preko pečenog tijesta pa pospite nasjeckanim lukom. Preko prelijte jaja. Pospite sirevima pa preko poredajte srdele. Pecite 30-40 minuta te ukrasite bosiljkom ili vlascem i poslužite.
2. Pečeni brancin s povrćem
Sastojci: 1,5 kg brancina, 300 g krumpira, 250 g mrkvi, 300 g crvene paprike, 150 g špinata, 150 g luka, ulje, sol, limun, ružmarin, majčina dušica, vezica peršina, 150 g maslaca, 1/2 patlidžana, 100 g cherry rajčica
Priprema: Očistite ribu pa je operite i posolite. U utrobu stavite malo ružmarina, majčine dušice i peršina. Složite brancin u posudu za pečenje koju ste namastili maslacem, okolo poredajte kriške limuna te preostale sastojke. Pecite 30-40 minuta na 180°C.
3. Pita od lososa i špinata
Sastojci: 400 g fileta lososa, sol, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 500 g lisnatog tijesta, 1/3 šalice kupovnog pesta, 200 g špinata
Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Začinite filete lososa solju i češnjakom u prahu. Razvaljajte tijesto pa preko stavite špinat tako da ostane rupa između špinata u sredini tijesta. Preko špinata stavite losos te ga premažite pestom. Rubove tijesta malo premažite vodom. Preklopite i prstima pritisnite rubove. Pecite 20-25 minuta.
4. Riblje rolice s bundevom i krumpirima
Sastojci: 4-5 fileta pastrve, 200 g bundeve, 200 g krumpira, nekoliko grančica majčine dušice ili drugog začina, 3-4 žlice maslinova ulja, žličica soli, žličica papra
Priprema: Posolite i popaprite ribu. Narežite bundevu i krumpire na kockice. Ribu zarolajte pa okolo omotajte grančicama začina. Sve zalijte maslinovim uljem te još začinite. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 50 minuta na 180°C.
5. Riba u foliji
Ribu možete pripremati i u kuhinjskoj foliji. Najprije je očistite i otkinite jednake komade folije ovisno o broju riba koje pripremate. Položite ribu na foliju.
Namažite je solju, pospite s malo sitno sjeckanog češnjaka, dodajte peršina i majčine dušice pa iscijedite na svaku pola limuna. Za kraj pospite maslinovim uljem. Foliju na krajevima dobro smotajte i pecite.
6. Juha od pastrve i kuhana riba
Sastojci: kg pastrva, vezica peršina, list lovora, kolutić luka, češanj češnjaka, žlica octa, 10 dag maslaca, 5 zrna papra, 8 dag riže, sol, kosani peršin
Priprema: U posoljenoj i octenoj vodi kuhajte peršin, luk, lovor, papar i češnjak. Skuhajte pa dodajte očišćenu pastrvu i kuhajte 20 minuta. Poklopite i ostavite da riba stoji još malo. Zagrijte maslac i peršin. Ribu izvadite i prelijte po njoj maslac. U juhu dodajte rižu i zakuhajte.
7. Gusta juha od povrća
Sastojci: 10 dag graha, 10 dag mahuna, 10 dag tikvica, 3 dag suhih gljiva, 2 patlidžana, 3 krumpira, manja glavica kupusa, 4 rajčice, ulje, 8 dag riže, začini
Priprema: Povrće izrežite na kockice, a gljive stavite u mlaku vodu da omekšaju. Sve stavite u veći lonac, prekrijte vodom i pustite da kuha. Pred kraj kuhanja dodajte rižu i kuhajte dok ne omekša. Prije posluživanja umiješajte usitnjeni bosiljak, mažuran, peršin, ribani sir. Prelijte maslinovim uljem i dodajte juhi. Dobro promiješajte i poslužite.
8. Zeleni quiche
SastojciI: 300 g zamrznutog lisnatog tijesta, 100 g špinata, 100 g blitve, 200 g svježeg sira, 2 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 2 jaja, 100 g feta sira, sol, papar
Ppriprema: Lisnato tijesto odmrznite. Za to vrijeme napravite nadjev - špinat i blitvu operite, popirjajte na maslinovu ulju s češnjakom i zalijte s malo vode. Kad malo omekša, maknite s vatre. Ohladite pa nasjeckajte povrće.
Ohlađenom povrću dodajte usitnjen svježi sir. Začinite solju i paprom. Lisnato tijesto razvaljajte i njime obložite okrugli lim za pečenje. Jaja umutite i dodajte nadjevu. Smjesu izlijte po tijestu, pospite razmrvljenim feta sirom i pecite na 200°C oko 20 minuta.
9. Grašak s noklicama
Sastojci: 250 g graška, 3 mrkve, 1 luk, 5 žlica pelata, žličica majčine dušice, žličica peršina, žličica crvene slatke paprike, 2 lista lovora, 1 jaje, 1 žlica ulja, 100 g brašna, temeljac, sol, papar
Ppriprema: Propirjajte luk, dodajte sjeckanu mrkvu i grašak. Dodajte temeljac pa začinite majčinom dušicom, crvenom paprikom i lovorom. Na kraju dodajte pelate i kuhajte. Za noklice pomiješajte jaje, žlicu ulja, brašno i sol. U smjesu možete dodati i sjeckani peršin. Kad varivo zavrije, dodajte noklice. Na kraju pospite svježim peršinom.
10. Zapečena cvjetača
Sastojci: velika cvjetača (oko 80 dkg), 3 jaja, 30 dkg maslaca, dl mlijeka, 2 žlice kiselog vrhnja, 4 žlice parmezana, žlica brašna, sol, papar, mažuran, bosiljak, kopar, 250 g pelata
Ppriprema: Cvjetaču očistite, odstranite lišće i operite te kratko blanširajte u slanoj vodi. Nakon desetak minuta kuhanja izrežite je na manje komade. Jaja dobro razmutite s maslacem, dodajte mlijeko u kojem ste razmutili žlicu brašna, vrhnje i primješajte parmezan.
Zdjelu za pečenje premažite maslacem, posložite po dnu pelate, posipajte ih s bosiljkom i mažuranom. Na njih slažite komade cvjetače, posolite, popaprite i zalijte smjesom od jaja i mlijeka. Pecite u pećnici na 200°C, oko 20 minuta dok se na vrhu jaja lijepo ne zarumene. Kad je jelo gotovo pospite ga s malo svježeg kopra i peršina.
TEŠKO I NEPODNOŠLJIVO RAZDOBLJE: Ove horoskopske znakove čeka mnogo muke i plakanja