To je to što me zanima!

VIDEO Polaris Dawn poletio na povijesnu misiju: Prvi put će u svemirsku šetnju krenuti civili

Planirano je da traje najviše pet dana i da četiri člana posade otputuju čak 1400 kilometara od Zemlje u kapsuli SpaceX Dragon nakon lansiranja na vrhu rakete Falcon 9
Vidi originalni članak

SpaceX je u utorak lansirao letjelicu Polaris Dawn na povijesnu misiju u svemiru u kojoj će prvi put civili, odnosno neprofesionalni astronauti, krenuti u svemirsku šetnju, što će biti i jedna od najriskantnijih misija ikad.

POGLEDAJTE VIDEO LANSIRANJA

Polaris Dawn je čisto komercijalna misija koju financira američki milijarder, poduzetnik Jared Isaacman, osnivač tehnološke tvrtke Shift4 Payments, i šef SpaceX-a Elon Musk.

U misiju ide četveročlana civilna posada koja će izvesti odvažnu svemirsku šetnju.

PRIVATNA SVEMIRSKA ŠETNJA Loše vrijeme odgodilo povijesnu svemirsku misiju Polaris Dawn

Planirano je da traje najviše pet dana i da četiri člana posade otputuju čak 1400 kilometara od Zemlje u kapsuli SpaceX Dragon nakon lansiranja na vrhu rakete Falcon 9 iz svemirskog centra Cape Canaveral.

Uspiju li doći do cilja i rekordne visine za orbitu oko Zemlje, premašili bi uspjeh postavljen NASA-inom misijom Gemini 11 iz 1966., koja je dosegla 1373 kilometra. U slučaju uspjeha, Polaris Dawn bi potukao taj rekord za oko 30 kilometara.

PROBLEMI SA STARLINEROM Astronaute će s Međunarodne svemirske postaje umjesto Boeinga vratiti Muskov SpaceX

Polaris bi bio i najviša visina na kojoj je čovjek letio od NASA-inog programa Apollo, a može biti i najdalji let za ženu u svemiru.

Uz Isaacmana leti i troje privatno obučenih astronauta - Scott Poteet te Sarah Gillis i Anna Menon - obje zaposlenice SpaceX.a.

Misija također uključuje svemirsku šetnju tijekom koje će se testirati svemirska odijela koja je dizajnirao SpaceX-a.

Bit će to prva komercijalna šetnja svemirom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare