To je to što me zanima!

Hrvatska u sjajnoj poziciji uoči kvalifikacija za SP. Evo zašto je važno imati status nositelja...

"Vatrene" još čeka dva reprezentativna ciklusa do kraja kalendarske godine, a u proljeće 2025. počinju kvalifikacije za novi format SP-a koji će od 2026. imati čak 48 reprezentacija
Vidi originalni članak

Hrvatska nogometna reprezentacija došla je do prve pobjede u natjecateljskoj utakmici u 2024. slavljem nad Poljskom u drugom kolu Lige nacija. "Vatreni" su slavili 1-0 prekrasnim golom Luke Modrića (39) koji je još jednom zaustavio svoj nogometni sat i podsjetio na svoje najbolje igračke dane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

"Vatrene" još čeka dva reprezentativna ciklusa do kraja kalendarske godine. Još će igrati utakmice Lige nacija u listopadu i studenome, a u proljeće Dalićeve izabranike čeka početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Tamo će Hrvatska, ako se kvalificira, braniti svjetsku broncu osvojenu na Mundijalu u Katru.

ANALIZA 'VATRENIH' Dobitnici i gubitnici rujna: Sosa i Ćaleta se vratili, svi novi šansu su iskoristili, Budimir 'izvisio'...

A prema trenutačnom stanju stvari, Hrvatska je dobro pozicionirana da se kvalificira na Mundijal. Konkretno, prema izračunu stranice 'Football Meets Data', Hrvatska ima 99,6 posto šansi da bude u prvoj jakosnoj skupini u ždrijebu kvalifikacija, što je vrlo važno jer bi tako reprezentacija izbjegla europske velesile poput Francuske, Španjolske, Njemačke, itd...

Hrvatska je bila u prvoj jakosnoj skupini i u kvalifikacijama za SP u Katru. "Vatreni" su osvojili skupinu H s 23 boda, Rusija je bila druga i završila u doigravanju (u kojem nikad nije zaigrala zbog invazije na Ukrajinu) s 22 boda, a tu su još bili Slovačka, Slovenija, Cipar i Malta.

Novi format Svjetskog prvenstva i kvalifikacija

Istaknimo kako će SP 2026. biti prvo koje će se održati u novom formatu s 48 reprezentacija umjesto 32. Sukladno tome promijenio se i format kvalifikacija. Uefa će tako imati 16 predstavnika na Mundijalu umjesto dosadašnjih 13. 

VRATIO SE OPTIMIZAM Matanović oduševio Gvardiola: 'Čudo je, bit će veliki igrač...'

Kvalifikacije će se sastojati od 12 skupina od četiri ili pet reprezentacija. Pobjednik svake skupine direktno će se plasirati na Svjetsko prvenstvo, dok će drugoplasirane reprezentacije tražiti mjesto preko doigravanja u kojem će sudjelovati još četiri najbolje rangirane reprezentacije koje su osvojile svoju skupinu u aktualnom izdanju Lige nacija, ali nisu završile među dvije najbolje reprezentacije u skupini kvalifikacija.

Ako svi pobjednici skupina Lige nacija izbore plasman na SP direktnim putem ilI budu u top 2 u skupini, onda će u doigravanju završiti reprezentacija s najboljim rankingom koja nije osvojila svoju skupinu u Ligi nacija ili završila u top 2 skupine kvalifikacija za SP. 

POSEBAN DAR POSEBNOG FANA Obožavateljica iz Kine: Modriću sam u Osijek donijela svjetiljku u obliku kuće u kojoj je odrastao

U doigravanju za Svjetsko prvenstvo sudjelovat će 16 reprezentacija, a četiri će zaraditi kartu za Mundijal. Fifa će reprezentacije podijeliti po nositeljima i nenositeljima, a za plasman na SP bit će dovoljne dvije pobjede.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Palmanova 10.09.2024.

    Pokusava nam uefa fifa dat sto vise love ali lopovi ne zele pravit stadion

  • RedDoor 10.09.2024.

    Kažu 600 tisuća praznih stanova, pokažite ih, a nitko ih ne vidi oko sebe, jer bi po tom ispadalo da je svako treći stan prazan izgleda. Izgleda da su tu brojali barake, štale, zapuštene kuće po Lici, Gorskom kotaru i drugdje, koje i tako nisu zanimljive za življenje. Narod je teško i mukotrpno došao do svojih domova, sad bi trebao plaćati da može uopće živjeti u svom domu u ionako preskupoj zemlji izgleda. Nećemo ovaj porez, lijepo referendum. 

  • RedDoor 10.09.2024.

    Mali, ali važan odmak od terena. Jesmo li mi u Bear Gryllsu izazovu? Živimo izgleda u preskupoj zemlji s malim plaćama i mirovinama. I sad se najavljuje poskupljenje plina i struje za 10 posto, što znači da će i druge cijene vjerojatno odletjeti do krajnjih granica i kao da to nije dosta sprema nam se izgleda najgori porez u povijesti, ljudima na domove, koji će ih pretvoriti u podstanare u vlastitom domu, uvijek korak do beskučništva izgleda, iako je izgleda državna blagajna u plusu. I uopće se izgleda ne pokazuju naznake da bi se moglo malo razmisliti. Narod zaslužuje referendum, jer su neki prije izbora rekli izgleda drugačije. Je li to vjerodostojno izgleda? 🇭🇷

Komentiraj...
Vidi sve komentare