To je to što me zanima!

Hrvati bojkotiraju bazen u Crnoj Gori. Nosi ime po čuvaru logora gdje su mučili i ubijali Hrvate

Dok gradski bazen u Kotoru ne promijeni sporni naziv, vaterpolska reprezentacija i klubovi iz Hrvatske utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori, piše u dopisu ministarstva
Vidi originalni članak

Naziv gradskog bazena "Zoran Džimi Gopčević" u Kotoru i dalje je neriješeno pitanje spora između Hrvatske i Crne Gore. Zbog tog problema reagiralo je i Ministarstvo turizma i sporta. U dopisu koji su poslali 15. srpnja predsjedniku Hrvatskog vaterpolskog saveza Mladenu Drnasinu, ministarstvo navodi kako se nazivom bazena prema čuvaru zloglasnog logora Morinj omalovažavaju žrtve koje su ondje stradale.

"Odlukom o nazivu bazena omalovažene su žrtve i nanesena šteta međusobnim odnosima Hrvatske i Crne Gore. Dodatno, naziv bazena u Kotoru je jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore. Dok gradski bazen u Kotoru ne promijeni sporni naziv, vaterpolska reprezentacija i klubovi iz Hrvatske svoje utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori", piše u dopisu ministarstva.

O svemu je upoznata i krovna europska organizaciju European Aquatics. Problem je nastao 2021. kada je bazen vaterpolskog kluba Primorac preimenovan. Ministarstvo je i tada reagiralo, no ništa se nije promijenilo. Dopis je proslijeđen i na nekoliko adresa u Crnoj Gori, poput vaterpolskog saveza i vaterpolskih klubova. 

Odlukom skupštine općine Kotor, bazen nosi naziv po Zoranu Gopčeviću, jednom od zapovjednika straže logora Morinj, u kojem su za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku zatočili, maltretirali i ubijali hrvatske civile i branitelje, a o čemu postoje brojna svjedočanstva zatočenika tog logora.

STUDENT USC-A Budućnost 'barakuda': Američki san živim u Los Angelesu, na moj koledž dolazi i LeBron...

Problem je ponovno aktualiziran jer se Primorac vratio u prvu ligu. Predsjednik crnogorskog kluba tada je izjavio kako je žrtva političkog pritiska Hrvatske i nečinjenja dosadašnjih vlada Crne Gore.

- Ovo se mora riješiti na državnom nivou, jer Primorac ne može ništa napraviti sam, pa čak ne može ni Općina Kotor. Ovo mora riješiti vlada, odnosno država Crna Gora - tvrdi Siniša Kovačević, predsjednik Primorca.

On je podsjetio da je 2016. upravo Hrvatska građanska inicijativa u kotorskom parlamentu glasala za davanje naziva ulice u Orahovcu Zoranu Gopčeviću. Iz ministarstva Hrvatske je navedeno da je "krajnje neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine i da takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo sa Crnom Gorom, te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose".

PRIJATELJSKA UTAKMICA Kadetkinje ispisale povijest, 'barakude' lošije od Španjolske

I gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je tada javno pismo predsjedniku Općine Kotor Vladimiru Jokiću, u kojem je izrazio nadu da su u Kotoru svjesni pogreške koju je napravila Općina i da će razmotriti promjenu imena navedenog bazena jer predstavlja nepremostiv jaz između dva grada. Ispred svih hrvatskih klubova istupila je i Mladost te najavila kako će hrvatski klubovi bojkotirati igranje u tom bazenu sve dok ne promijeni ime.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Pobotchnick Leeyoobo 22.07.2024.

    Crna Gora nam nije prijateljska država. Prema njima se tako i postaviti. Imali su 98% odaziva na mobilizaciju u napadu na Hrvatsku.

  • p189 22.07.2024.

    koja razlika izmedu Crnogoraca i Srba??I jedni i drugi klali,ubijali i pljackali po hrvatskoj

  • Anonimus2017 22.07.2024.

    Ajde ajde to su nam NATO saveznici

Komentiraj...
Vidi sve komentare