To je to što me zanima!

Danas počinje sportsko suđenje stoljeća. Za što je optužen Man. City i kakva mu kazna prijeti?

Počelo je suđenje Manchester Cityju nakon što je Premier liga pokrenula tužbu od čak 115 optužbi zbog kršenja financijskog fair playa i 'mutnog' poslovanja. Ovaj će slučaj imati povijesne posljedice na Otoku i Europi
Vidi originalni članak

Danas (u ponedjeljak) počinje suđenje Manchester Cityju nakon što je Premier liga podignula optužnicu od čak 115 točaka. Na Otoku ovo suđenje nazivaju "slučajem stoljeća", a rasplet cijele situacije imat će velik utjecaj na engleski i europski nogomet, ali možda i na hrvatske reprezentativce Joška Gvardiola i Matea Kovačića, koji igraju za "građane".

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zašto je City optužen?

Premier Liga optužila je City za kršenje pravila financijskog fair playu u razdoblju od 2009. do 2018. godine. "Građani" su u istom razdoblju poslovali, smatra Premier liga, bez previše transparentnosti, a u tom su periodu osvojili tri ligaške titule. 

KAKVA PREDSTAVA VIDEO Svijet se divi majstoriji Gvardiola! City do preokreta, Liverpool teško kiksao kod kuće

U tom je razdoblju City navodno Premier ligi prijavio lažne informacije u vezi plaća svojih zaposlenika, a u jednoj od optužnica piše i kako City nije otkrio punu svotu koju je isplatio jednom od svojih trenera u četverogodišnjem razdoblju. Pretpostavlja se kako je riječ o Robertu Manciniju (59), koji je od 2009. do 2013. bio trener "građana", a pritom je imao i tajni ugovor i zarađivao puno više nego što je službeno navedeno.Iz Cityja su, dakako, odbacili optužbe i ističu kako klub ima čiste prste. 

Tu nije kraj optužbama. Premier liga također tvrdi kako City nije poslovao u skladu s Uefinim fair play pravilima u razdoblju od pet godina. Cityju zamjeraju i što je odbio surađivati tijekom istrage, što je engleski prvak učinio i kada je bio pod istragom Uefe.

Koja bi mogla biti kazna za City?

Prema pravilniku Premier lige, Cityju bi mogli oduzeti bodove, ali mnogi smatraju kako bi Premier liga trebala izbaciti "građane" u nižu ligu ako im dokaže krivnju. 

- Razgovarao sam s klubovima Premier lige i većina smatra kako će City biti kažnjen - izjavio je predsjednik španjolske lige Javier Tebas.

ČOVJEK STAROG KOVA Pep Guardiola otkrio: Uopće ne koristim društvene mreže. Imam samo mobitel za poruke

Podsjetimo, prošle je godine Premier liga kaznila Everton (osam bodova nakon dvije kazne) i Nottingham Forest (četiri boda) zbog kršenja financijskih pravila. 

Kada će presuda biti poznata?

S obzirom na to kako je riječ o izrazito kompliciranom slučaju, istragu provodi treća strana, koja nije ni na koji način povezana s Premier ligom ili Manchester Cityjem. Engleski mediji predviđaju kako bilo kakva presuda neće biti poznata prije proljeća, ali i upozoravaju kako bi proces mogao potrajati u slučaju utjecaja Premier lige ili Cityja.

NIŠTA OD TRANSFERA? Englezi: Pep Guardiola ne pušta Kovačića u Saudijsku Arabiju!

Suđenje bi trebalo trajati do dva mjeseca, a u tom će razdoblju City i Premier liga iznijeti svoja stajališta. Neovisna komisija tada će razmotriti sve dokaze i izjave svjedoka, a taj bi proces trebao trajati još nekoliko mjeseci. Neovisna komisija ističe kako će presudu objaviti čim je donese. Međutim, ako City proglase krivim, gotovo je sigurno kako će se klub žaliti na tu odluku i time će proces potrajati još duže.

Kako je reagirao City?

U Cityju su bili jako iznenađeni optužbama i klub tvrdi kako je pružio Premier ligi i više nego dovoljno informacija oko poslovanja i financijskih podataka. Pep Guardiola, čiji ugovor sa Cityjem ističe na kraju sezone, uvjeren je kako klub ima čiste prste.

- Sretan sam što konačno počinje ovo suđenje. Nadam se da će uskoro i završiti zbog dobrobiti svih nas. Posebno za naš klub, ali i za sve ostale klubove Premier lige i ljude koji ne čekaju ovu presudu. Od sveg srca želim da počne suđenje pred neovisnom komisijom. Prihvatit ćemo odluku, kakva god bila - rekao je Guardiola i istaknuo kako presuda neće imati utjecaja na nogometaše.

Koje su posljedice za Premier ligu?

Teško je zamisliti kako će Cityju oduzeti osvojene trofeje, a Kieran Maguire, engleski stručnjak za nogometne financije, izjavio je kako će ovaj slučaj biti primjer za budućnost.

- Odvjetnici ističu kako će neki drugi klub teško dokazati da je izgubio neki trofej ili ulazak u Ligu prvaka i financijske nagrade zbog Manchester Cityja. Nedavno su Burnley i Leeds United pokušali dokazati kako im je Everton nanio štetu, ali to nikad nije bio predmet sudske istrage. 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • Quetz 16.09.2024.

    Prvo će dobiti neku veću kaznu, koja će se onda nakon 5-10 žalbenih postupaka pretvoriti u banalnu kaznicu.

  • kp 16.09.2024.

    Pojeo vuk magare jedino u Italiji kažnjavaju izbacivanjem iz lige ko god to bio.U engleskoj sigurno ne tamo u nogometu možeš raditi šta hočeš.Uvjeren sam da od toga nema ništa nebi oni to radili godinama i opet će iduče to napraviti.Šeici su to kupe cjelu eng.savez klubove sve živo i mrtvo ko tu šta smije.

  • bedak11 16.09.2024.

    10k eura , 8 bodova i jedna utakmica bez gledatelja i dobri su

Komentiraj...
Vidi sve komentare