Umirovljenik Štefan Šurjanski ugostio je protukandidate četvrtog dana riječkog tjedna 'Večere za 5 na selu'. Za svoju večeru dobio je 36 bodova, a ekipa je uglavnom hvalila sjajnu atmosferu koju je Slovak upriličio. Problematičan je bio, pak, gulaš - žestoko glavno jelo kojim je Štefan želio osvojiti ekipu.
Pripravu večere simpatični umirovljenik započeo je upravo - Slovačkim kotlićem.
- To je kao gulaš, paprikaš - otkrila je Marija i dodala da voli to jelo.
Kotliću se razveselio i Robert. Salatu za rudare iduću je Štefan spravio!
To je za radnike - najavila je Marija, a Mirjana dodala: 'Krumpir ili fažol na salatu'.
Starinski je to recept od vrganja, krumpira i sušenih gljiva. Za kraj, Punjena marama skrivala je desert!
- Lisnato tijesto, vjerojatno će mazati marmeladu od šljiva i perklapati - pretpostavio je Robert.
- Radimo trokute, jedni su punjeni marmeladom od šljiva, druge od dvije vrste sira - otkrio je, pak, Štefan, kojem su deserti najteži kada je kuhanje u pitanju.
Nakon što je spravio svoja tri jela, Štefan se prihvatio priprema za doček gostiju. Za aperitiv je poslužio paštetu od guske, ali i kruh i sol - starinski običaj kada netko dolazi prvi put u kuću domaćina.
- Bilo je to pravo iznenađenje i vrlo ukusno, nisam nikad probala jesti - komentirala je Mirjana. Usto, ponudio je za aperitiv i diskovicu - 15 godina staru šljivovicu iz drvene bačve, iz Vukovara, a usto je ponudio i slatki liker.
- Bio je malo zbunjen, ali i sretan što smo mu došli. Pili smo rakiju i slovački liker, bio je odličan - zaključila je Marija.
Salatu za rudare poslužio je uskoro Štefan kao predjelo.
- Izgled je bio dobar, solidan - komentirao je izgled predjela Željko.
- Okus predjela mi je bio fin, dobar - dodao je Robert.
- Vrlo ukusne su bile gljive, to mi je bilo zaista jako ukusno - zaključila je Mirjana.
Nakon pohvala za predjelo, uslijedilo je glavno jelo - Slovački kotlić. Slovački kotlić - gulaš i knedle - poslužio je Štefan za glavno jelo.
- Meni je bilo začinjeno sa crvenom paprikom malo prejako - komentirala je Mirjana.
Robert je, pak, začinio i prije negoli je probao gulaš pa mu je bilo, otkrio je, preljuto.
- Izgorio sam - komentirao je Željko o žestokom glavnom jelu.
- Malo je saft bio prerijedak i prezačinjen sa crvenom paprikom - komentirala je Mirjana. Željko je poručio da je bio dobar gulaš.
Nakon žestokog glavnog jela, stigao je i desert. Ekipa je, u nadi da u desertu neće biti paprike, kroz smijeh dočekala slatko s marmeladom od šljiva te dvije vrste sira. Punjena marama je stigla uz sladoled.
- Izgled je bio super, baš me iznenadio - izjavio je Željko.
Štefan je desertom priveo večeru kraju, a potom ekipi udijelio i prigodne poklone te ih izveo u dvorište, gdje ih je dočekala glazba.
- Odlično iznenađenje, bili smo zadovoljni - komentirala je Mirjana.
- Zaplesali smo, glazba je bila dobra - zaključio je Robert.
Za svoju večeru, Štefan je dobio 36 bodova te sve pohvale na račun sjajne atmosfere.