To je to što me zanima!

Nikad viđene fotografije Ene Begović snimljene prije 42 godine tijekom 'Pada Italije'

Shvatio sam svu Eninu glumačku veličinu u jednom trenutku kad se priprema za scenu u kojoj će njen lik Veronika pronaći mrtvog oca, kojeg je igrao Bata Živojinović, kaže fotograf Ivetić
Vidi originalni članak

U petak navečer dvije izložbe najavile su otvaranje jubilarnog 70. Pula film festivala. U 20 sati u pulskom SKUC-u redatelj i filmski snimatelj Slobodan Ivetić izložio je 40 fotografija tragično preminule glumice Ene Begović koje je snimio prije 42 godine na otoku Šolti gdje se snimao film "Pad Italije" Lordana Zafranovića


- Ovo je izbor od ukupno oko 1500 fotografija koje sam snimio kao mladi fotograf volonter na setu filma. Negativi su stajali u mojoj arhivi 40 godina i kad sam krenuo birati fotografije koje ću uvrstiti u ovu izložbu 'Sjećanje na Enu', tjednima sam se mučio da napravim konačni izbor. Izbacivao sam i dodavao fotografije i na kraju kad sam brojio koliko fotografija je ušlo u konačni izbor, izbrojio sam ih točno 40. Kao da me netko gore vodio prema toj magičnoj brojci 40 – onoliko koliko je Ena imala godina kad je poginula, kaže Ivetić. 

SLAVILA BI 63. ROĐENDAN Ena Begović se u samo 55 dana udala, rodila kćer pa tragično preminula u nesreći na Braču
Kako je rekao, i Ena i on bili su vršnjaci i najmlađi na setu filma.  

- Njoj je to bila prva glavna uloga, a meni prvi put da sam radio na filmskom setu. Nas dvoje mladih našli smo se među iskusnim 'vukovima' - redateljem Lordanom Zafranovićem, koscenarist mu je bio književnik Mirko Kovač, a glumili su još Daniel Marcel Olbychski, Gorica Popović, Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Izet Hajdarhodžić, Tonko Lonza, Bata Živojinović... 
Kako je rekao, od svih izloženih fotografija samo su tri pozirane, a sve ostalo snimljeno je mehaničkim fotoaparatom Minoltom i Leicom, i bilo je to 'hvatanje trenutka'.

Nije bilo digitalije i serijskog 'klikanja', pa da snimiš 10-15 fotografija i odabereš najbolju. Bio sam fasciniran filmskim setom, hvatao sam kamerom sve što sam mogao, a shvatio sam svu Eninu glumačku veličinu u jednom trenutku kad se priprema za scenu u kojoj će njen lik Veronika pronaći mrtvog oca, kojeg je igrao Bata Živojinović. Svi glumci prije snimanja takvih teških scena obično traže izolaciju i treba im mir da se koncentriraju. Ja sam ju snimio u dubokoj koncetraciji dok sjedi na nekoj betonskoj ogradi, ispod nogu joj je kašeta s mineralnim vodama i plastičnim čašama, iza nje neki otpad, oko nje filmska ekipa. Nakon toga je ušla na set, snimila scenu iz prve i to je odigrala fantastično, prisjeća se Ivetić koji je režiju i kameru završio na visokoj filmskoj školi IDHEC u Parizu, režiju na Konzervatoriju francuske kinematografije i teoriju filma na Sorboni. 


"Pad Italije" osvojio je mnoge važne nagrade, a tu su i Velika Zlatna arena za najbolji film, i Zlatna arena za režiju, kao i nagrade na festivalima u Veneciji i Karlovym Varyma, ali ga je SUBNOR proglasio nepoćudnim jer, kako su rekli, prikazuje partizane kao ljude sklone alkoholu i tjelesnim užicima. 
Pamtit ću Enu kao 20-godišnju vedru i veselu djevojku. Sjećam se dobro kao da je bilo jučer, kad su mi javili 15. kolovoza 2000. da je poginula u automobilskoj nesreći. Otišla je prerano, bila je posebna osoba i vrhunska glumica, rekao je Slobodan Ivetić. 

Samo sat vremena nakon otvorenja izložbe Slobodana Ivetića posvećene pokojnoj hrvatskoj glumačkoj divi Eni Begović, u pulskoj galeriji Makina u petak u 21 sat, voditelj Hassan Abdelghani otvorio je izložbu svog, kako je rekao – ne samo dobrog prijatelja, nego i brata – umjetničkog fotografa i  profesora Studija dizajna Stanka Hercega

- Fotografije su nastale u periodu od 5-6 godina, a snimio sam ih u Zagrebu i jednu baš u Puli. Riječ je o nesvakidašnjim prizorima koje bih zapazio na ulicama i koji su brisali granicu između prirodnog i neprirodnog. Ipak, bilo je prirodno da ih izložim u Makini koja je zapravo jedina galerija u Hrvatskoj koja isključivo izlaže fotografije i zato je važno da postoji, kaže Herceg.

Ova njegova izložba je i svojevrsna najava filma "Hotel Pula", redatelja Andreja Korovljeva, koji će otvoriti ovogodišnji 70. Pula film festival. Naime, Herceg je na filmu autor fotografije, a Puležani nestrpljivo iščekuju subotu i svečanu premijeru u Areni. 
Film je snimljen prema romanu "Pula" Vladimira Stojsavljevića, a radnja se odvija 1995. godine. Priča je to o ljubavi između lokalne djevojke i izbjeglice iz BiH koji boravi u pulskom hotelu u čijem je podrumu tih ratnih godina bio kultni klub "Disco Colosseum", koji je po glazbi i atmosferi mogao stati uz bok europskim underground klubovima. 

- Andrej Korovljev rekao mi je da bi želio da ja budem direktor fotografije u njegovom filmu, što sam odmah prihvatio. Obožavam Pulu jer je izrazito fotogeničan grad, a od filma mnogo očekujem jer je sniman na autentičnim lokacijama, i u njemu igra jako mnogo Puležana, pa je doista je posveta ovom gradu i najbolji film za otvaranje 70. Pula film festivala, kaže Herceg.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU ZABAVNO - EDUKATIVNOG SHOWA 'TKO JE KRIV?'

Idi na 24sata

Komentari 11

  • najindustrijalizovanija 16.07.2023.

    Ke bella cicciona.

  • IvanHr 15.07.2023.

    Tako je, u znak sjećanja ajmo se sjetiti kako je izledala sa što manje odjeće ha haha

  • BabaYaga 15.07.2023.

    Naravno da će golotinja privući publiku 😏

Komentiraj...
Vidi sve komentare