''Slučajni partneri'' Ivana i Juan te dugogodišnji prijatelji Ante i Danilo, dva najbolja para sezone, borili su se večeras za prestižnu titulu pobjednika, ali i vrijednu glavnu nagradu – novčani iznos od 50.000 kuna te poklon-bon Prima namještaja u vrijednosti 25.000 kuna.
''Ivana i Juan su zasluženo u finalu! Mislim da je nas do finala dovela zajednička vizija kako bi kuhanje trebalo izgledati – zabava, druženje, ljudi, namirnice u nekom jednostavnom obliku. Na neki čudan način se i nas dvojica nadopunjujemo'', komentirali su Ante i Danilo pa obećali da će večeras dati najbolje od sebe.
Špiček je poručio finalistima kako ocjena večeras neće biti. Za svaki posluženi slijed dobit će samo komentare, a na kraju će žiri zajednički odlučiti tko zaslužuje pobjedu. ''Nema do kraja ništa. Dok ne probamo taj desert, ne možemo ništa reći'', najavio je chef.
''Danas preuzimam inicijativu, imam jasnu viziju kako jela moraju izgledati'', kazala je Ivana, dok su Ante i Danilo svoju strategiju shvatili nešto manje ozbiljno pa su posao podijelili ''pola-pola''.
Žiri je prošetao među finalistima da bi doznao što to večeras kuhaju, ali i dao pokoji savjet.
''Drago mi je da ste se odlučili za Wellington. Mnogi su se na njemu poskliznuli. Ako ovo dobro napravite, to bi moglo imati puno težine'', kazala je Željka Ivani pa dodala da je njihov jelovnik dosta ambiciozan.
Posluživanje se bližilo pa su finalisti svoja jela polako dovršavali i servirali. ''Ja u ovih šest sljedova ne bih ništa mijenjao. Mislim da ćemo jako iznenaditi žiri'', najavio je Ante.
Finalistima su se u studiju tik prije ocjenjivanja pridružili i ostali kandidati sezone kako bi ih dodatno bodrili i pružili im podršku.
Danilo i Ante poslužili su salatu od piletine s preljevom od sezama. ''Iznenađujuće kod vas da je začinjeno kako treba'', zezao ih je Pažanin, a intenzivni okusi i sezamovo ulje svidjeli su se i Željki. Špiček je ponovno imao primjedbe na izgled tanjura.
Za hladno predjelo Ivana i Juan poslužili su tataki tunu. Željka nije imala primjedbi, a Špičeku je tuna bila malo prehladna jer su je poslužili ohlađenu u hladnjaku.
Ante i Danilo pripremili su goveđi carpaccio s emulzijom od artičoka. Pažanin je Anti zamjerio što s mesa nije uklonio svu masnoću i sve žilice, ali bio je zadovoljan okusom, a pohvalio je i začine. I Željka i Špiček su se složili s njim.
Ante i Danilo donijeli su ražnjiće od pilećih srca na kremi od poriluka. ''Velika pohvala za odabir namirnice, dosta hrabro. Nisam baš sretna s kremom od poriluka'', komentirala je Željka. Špiček ovaj put nije imao primjedbi.
Svoju juhu od cvjetače aromatiziranu tartufima nosili su Ivana i Juan. ''Malo je neugledna na oko, ali u okusu je bomba'', Željka je bila zadovoljna, a Špiček je rekao da bi volio da je juha malo svjetlija.
Ante i Danilo poslužili su juhu od cikle. ''Oni su izvukli iz cikle najbolje, začini su super. Uspjeli su!'', Pažanin je bio oduševljen.
Žiri je, hodajući studijem, bio skeptičan prema pripremi oba glavna jela, a sad je na red stiglo i da ih kušaju.
Ivana i Juan donijeli su janjeću pisanicu Wellington. ''Divim se ljudima koji rade Wellington od janjetine, to nije nemoguće, ali je teško'', pohvalio je Špiček.
''Na oko i tehnički, jedna razina iznad kuhanja kakvo mi ovdje imamo. Za ovaj vam tanjur ja apsolutno skidam kapu'', zaključila je Željka.
''Jako ukusno i jako dobro napravljeno. Savršeno je to Ante odradio!'' i Špiček je nastavio s pohvalama.
Ostao je još tek desert, a svoj su prvo donijeli Ivana i Juan. Na meniju se našla čokoladna torta s narančom i Chantilly kremom. Željki je sirup od naranče na kolaču bio višak, a desert sveukupno malo presladak. Isto mišljenje imao je i Špiček.
Nakon svih šest sljedova i izvrsnih komentara, ostalo je još samo proglasiti onaj najbolji par. ''Čestitam vam! To je bilo izvrsno, iznad svih naših očekivanja! Stvarno jako dobra borba, nismo imali loš slijed večeras'', pohvalio ih je žiri.